PrimariaMea
Discuția publică: „Cum se odihnește Poșta Veche” Image
29 mai 2019

Discuția publică: „Cum se odihnește Poșta Veche”

Spațiile publice sunt acele locuri prin care trecem zi de zi atunci când plecăm la serviciu, spre localul preferat sau vrem să stăm de vorbă cu prietenii. Spațiile publice fac orășenii mai fericiți, orașul mai confortabil și oferă acces egal tuturor cetățenilor locuri unde să petreacă frumos timpul liber.

Pe 20 mai, Primăria MEA împreună cu A.O. Comunități Active pentru Democrație Participativă au organizat discuția publică „Cum se odihnește Poșta Veche?” în curtea blocului Socoleni 11/1, pentru a vorbi cu locuitorii și autoritățile dacă sunt suficiente spații publice și de agrement și care sunt de fapt necesitățile.

Locuitorii de la Poșta Veche au fost invitați la discuție prin distribuirea a 250 de fluturași Locuitorii de la Poșta Veche au fost invitați la discuție prin distribuirea a 250 de fluturași

La eveniment au venit câteva zeci de locatari care și-au exprimat nemulțumirea față de spațiile publice fie învechite, fie, în general, absente. Autoritățile au fost invitate cu insistență, unii chiar au confirmat că vor veni, dar ulterior nu ne-au mai onorat cu prezența. Totuși, a participat reprezentanta Direcției de arhitectură, urbanism și relații funciare - Elvira Pluta.

Cristian Doroftei, autorul unei cercetări despre spațiile publice din capitală, a vorbit despre importanța spațiilor publice și de agrement și a prezentat situația actuală din Chișinău. Una din concluziile acestuia este că multe dintre acestea se concentrează în centrul orașului, restul sectoarelor fiind oarecum ignorate, la care cele câteva zeci de locatari au dat aprobator din cap. O altă observație a acestuia este că „se distrug spațiile socio-culturale existente, iar Administrația Publică Locală nu insistă pe păstrarea statului acestor clădiri, mizând naiv sau rău intenționat pe o potențială bună intenție a agenților economici”.

Lina Iftodi, directoarea bibliotecii publice Liviu Rebreanu, aflată în imediata apropiere de blocuri, a spus că la bibliotecă vizitatorii pot beneficia gratuit de cursuri de informatică, de limbi străine, de oratorie și alte activități de dezvoltare personală, atât pentru copii, cât și pentru adulți. În același timp, biblioteca depune eforturi de a implica locuitorii în viața comunității, printr-o colaborare cu CADP. Totodată, biblioteca are nevoie de o reparație majoră, întrucât încăperea este veche, iar vizitatori sunt numeroși.

Ulterior, Sergiu Bejenari de la asociația Comunității Active pentru Democrație Participativă a prezentat inițiativa lor la Poșta Veche. Organizația a ajutat biblioteca în scrierea unui proiect de renovare a încăperii, iar împreună cu locuitorii curții au făcut o acțiune de salubrizare și de plantare a copacilor. Sergiu a accentuat necesitatea implicării cetățenilor în problemele comunității, inclusiv privind problema spațiilor publice și de agrement.

Unica reprezentantă a autorităților, venită de la direcția de arhitectură, urbanism și relații funciare a trebuit să răspundă la numeroasele întrebări de la cetățeni. Elvira Pluta a împărtășit viziunea direcției privind dezvoltarea spațiilor publice și celor de agrement. În acest sens, primăria colaborează cu PNUD Moldova, în proiectul Green City Lab, care a dezvoltat un nou concept al spațiilor publice în mun. Chișinău. Unul dintre spațiile amenajate recent este Scuarul George Coșbuc. Se mai planifică amenajarea unui spațiu public anual, în mun. Chișinău. În procesul de elaborare a conceptelor spațiilor publice, toți cetățenii sunt încurajați să expedieze solicitările și părerile la primărie, deși nu este clară forma de consultare a cetățenilor. La celelalte întrebări privind problemele din sector, dna Pluta nu a avut răspuns întrucât direcția se subordonează primăriei, care indică obiectele prioritare, în același timp a recunoscut că Poșta Veche este mai ignorată față de alte regiuni ale capitalei.

Ce ne-au spus locuitorii?

  • Spațiile stabilite pentru copii din Poșta Veche nu sunt deloc potrivite. Locul e mare, iar oamenii care sunt responsabili de selectarea gunoiului sunt puțini, respectiv, salubrizarea nu este defectuoasă.

  • Nimic nu este modern, totul este de pe timpul sovietic,vrem spații amenajate pentru copii conform standardelor, vrem să fim mai aproape de Europa.

  • Când ies cu copilul nu am unde să petrec timpul. Peste tot este o mizerie.

  • Terenul de fotbal să fie amenajat.

  • Vrem spații de agrement normale, loc pentru copii unde să se poată da cu rolele, să ieșim la plimbare normal cu copii și să nu miroase a deșeuri de peste tot. Cheltuim bani pentru a ajunge în centru, la parcuri de distracții, parcuri amenajate bine pentru a ne petrece timpul cu familia bine, dar de ce să nu avem parcurile noastre?

  • Tare bine ar fi dacă primăria ar veni cu sugestii, scopuri, propuneri, iar oamenii de aici s-ar implica. Dacă ar da un suport financiar sau măcar câte ceva pentru a face un mediu mai bun și mai comod pentru a profita de timpul frumos de afară. Să fie construit un foișor dotat cu scaune, să fie persoană responsabilă pentru îngrijirea și tăierii ierbii. Suntem gata să alocăm și noi o sumă de bani pentru a face ceva util pentru comunitatea noastră.

Evenimentul a fost încheiat cu îndemnul organizatorilor de a lăsa datele de contact și părerile referitoare la problema discutată, iar acestea vor fi transmise autorităților competente.

Evenimentul face parte din proiectul „Abordarea problemelor Chișinăului prin analiză și discuții publice transparente”, prin care asociația obștească Primăria MEA organizează o serie de discuții publice cu implicarea autorităților, experților și cetățenilor, despre problemele locuitorilor, pentru a avea politici publice consultate și bazate pe priorități. Proiectul este realizat cu suportul financiar al Black Sea Trust un proiect al German Marshall Fund din Statele Unite ale Americii. Opiniile prezentate în cadrul acestui eveniment nu reprezintă obligatoriu cele ale Black Sea Trust sau ale partenerilor lor.

 


Publicat de:

Distribuie