Test COVID-19 pentru intrarea în țară și învățământ online. Noile restricții

Numărul de infectări cu COVID-19 a crescut vertiginos în ultima săptămână. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a aprobat o nouă hotărâre, cu restricții dure menite să țină pandemia sub control. Printre acestea sunt închiderea școlilor și limitarea transportului public în capitală în week-end. Edilul afirmă că limitarea numărului de troleibuze și autobuze va avea efectul invers și acest lucru nu se va întâmplă. Între timp, în Moldova a ajuns prima tranșă de vaccinuri, dăruite de guvernul României și destinate personalului medical. 

Paturi amenajate și cifre despre COVID-19

Pandemia de COVID-19 a revenit în forțe. Doar în ultima săptămână (22-28 februarie) au fost înregistrate 8701 de cazuri noi, dintre care 4556 (52%) în municipiu Chișinău. Tot în municipiu, în aceeași perioadă, au decedat 50 de persoane. 

La 22 februarie, primarul Ion Ceban declara că nu mai sunt locuri în spitalele municipale, iar pe parcursul săptămânii autoritățile s-au mobilizat să găsească noi posibilități de amenajare a unor paturi pentru pacienți. 

80 de locuri au fost create datorită efortului personalului medical, care și-au oferit birourile personale. Alte 30 paturi vor fi organizate la spitalul „Sfânta Treime”. În curând va fi activat pavilionul nr. 3 la Centrul „MoldExpo”, unde vor fi amenajate alte 80 de paturi pentru trierea celor cu simptome, dar fără confirmarea bolii. 

În luna aprilie ar trebui, de asemenea, să fie dată în exploatare o secție nouă de terapie intensivă la spitalul „Sfânta Treime”, cu 14 paturi. Totuși, în pofida creșterii numărului de locuri în spitale, o problemă rămâne personalul medical insuficient. 

Între timp, autoritățile centrale au reușit, pe 27 februarie, să aducă la Chișinău prima tranșă din cele 200.000 de doze de vaccin oferite de guvernul României. Potrivit președinției, această primă tranșă va fi suficientă pentru a vaccina întregul personal medical din țară. 

 

Noi restricții, mai dure

Pentru a menține situația sub control până la demararea procesului de vaccinare și administrarea ambelor doze personalului medical, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a aprobat o nouă Hotărâre, cu restricții mai dure. Hotărârea CNESP numărul 47, aprobată pe 26 februarie 2021, prevede: 

– Instituirea stării de urgență în sănătate publică începând cu data de 5 martie. Astfel, toți cei care vor călători spre Republica Moldova vor fi obligați să prezinte testul negativ PCR efectuat cu cel mult 72 ore înainte de intrarea în țară. Alternativ, călătorii vor fi nevoiți să se autoizoleze timp de 14 zile, indiferent de țara de proveniență; 

– Entitățile publice și private vor avea regim de lucru special, fiind acceptată prezența fizică doar a personalului strict necesar. Pentru personalul a cărei prezență nu e strict necesară trebuie să fie asigurate condiții de muncă la distanță. Regimul special se va institui în perioada 1-15 martie, inclusiv; 

– Instituțiile guvernamentale, Cancelaria de Stat și alte entități centrale vor continua să lucreze în regim special, de la 7.30 la 16.00, cu pauză de masă de la 12.00 la 12.30; 

– Învățământul se va desfășura la distanță, atât în instituțiile publice, cât și cele private, pentru orice etapă de studii. Totuși, grădinițele vor rămâne deschise;  

– Olimpiadele cu prezență fizică vor fi suspendate începând cu data de 27 februarie; 

– Activitățile teatral concertistice vor fi suspendate;  

– Solicitarea unui regim restricționat pentru transportul public în zilele de sâmbătă și duminică în mun Chișinău. Totuși, Comisia Extraordinară în Sănătate Publică a municipiului Chișinău și primarul Ion Ceban au menționat că transportul public nu va fi sistat pe timp de week-end în capitală, deoarece aceasta ar duce doar la crearea îmbulzelii în vehiculele existente și mărirea focarelor existente. În același timp, edilul susține că săptămâna aceasta urmează să fie puse pe linie alte 20 troleibuze. 

Echipa Primăria Mea vă îndeamnă să stați acasă, pe cât de posibil, și să respectați normele de siguranță: purtatul măștii pe gură și pe nas, spălatul frecvent al mâinilor cu săpun cel puțin 30 de secunde și evitarea spațiilor aglomerate și a întrunirilor de grup. 

Autoare: Cristina Sîrbu

Dacă doriți să susțineți activitatea Primăria Mea, puteți redirecționa 2% din venit la IDNO 1017620003813. Vă mulțumim ❤

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md