Solicitare de informație: Cum gestionează Primăria mun. Chișinău pandemia?

Numărul de cazuri de infectare cu COVID-19, în mun. Chișinău, este în creștere, iar Republica Moldova este în topul țărilor europene la numărul de persoane infectate pe cap de locuitor. În vederea informării corecte a publicului, am solicitat respectuos de la primarul general al mun. Chișinău, Ion Ceban, mai multe răspunsuri cu privire la strategia primăriei de gestionare a pandemiei. Iată întrebările:

 

1) Au fost ajustate și revăzute planurile de acțiuni pe subdiviziuni pentru gestionarea COVID-19, publicate în martie 2020? Dacă încă nu, când intenționează Primăria să facă acest lucru?

2) Care este strategia generală a mun. Chișinău de gestionare a pandemiei COVID-19?

 

3) Aveți intenția de a publica un raport general privind gestionarea pandemiei de către toate subdiviziunile Primăriei? Dacă da, când și unde acesta va fi prezentat?

 

4) Câte teste au fost făcute în fiecare zi în mun. Chișinău și care este rata de infectare pe zile de la începutul pandemiei?

 

5) Intenționează municipalitatea să înceapă testarea masivă a populației din mun. Chișinău? Dacă da, câte teste intenționează să cumpere și de unde? Va deschide noi centre de testare? Dacă da, unde?

 

6) Care sunt ultimele măsuri (de la 1 iunie până în prezent) de promovare a Liniei Verzi printre persoanele vulnerabile? Vă rugăm să ne scrieți măsurile exacte – câte spoturi audio, video, postere, câți voluntari sunt implicați, câte apeluri sunt preluate, câte persoane sunt ajutate, în ce constă ajutorul, care este frecvența acestui ajutor?

 

7) Câte persoane, care au rămas fără loc de muncă din cauza pandemiei, au beneficiat de ajutor social în de la 1 iunie până în prezent? Care este valoarea ajutorului? Cât de des acesta este oferit?

 

8) Ce măsuri au fost întreprinse pentru a oferi cazare, acces la apă și mâncare persoanelor fără adăpost de la 1 iunie până în prezent?

9) Ce măsuri au fost luate pentru a asigura acomodare pentru personalul medical sau alt personal din linia întâi care trebuie să se autoizoleze de la 1 iunie 2020?

 

10) Ce măsuri au fost întreprinse pentru a asigura păstrarea distanței și neaglomerarea unităților de transport public? Ce fel de măsuri au fost luate pentru asigurarea suburbiilor cu transport public pentru moment?

11) Câte întâlniri cu reprezentanții businessului mic și mijlociu au fost realizate în această perioadă și care au fost concluziile?

 

12) Ce măsuri au fost luate pentru a regândi activitatea HORECA din mun. Chișinău în sezonul rece? Ce fel de măsuri/înlesniri pentru ușurarea activității acestora prevede municipalitatea?

 

13) Ce demersuri au fost făcute către Guvernul RM pentru a solicita subvenții/înlesniri/facilități pentru: 

– Persoanele care au datorii la serviciile comunale sau sunt la moment în incapacitate de plată? 

– Persoanele care au rămas fără un loc de muncă din cauza pandemiei? 

– Artiștii care locuiesc în mun. Chișinău și au rămas fără surse de venit?

– Businessul mic și mijlociu care activează în mun. Chișinău?

 

Chiar dacă COVID-19 afectează întreg globul, indiferent de granițe, și există o Comisie Națională Extraordinară de Sănătate Publică care vine cu măsuri pentru Republica Moldova, există o varietate de servicii esențiale care sunt asigurate de către Primăria mun. Chișinău. Având în vedere gravitatea situației, pentru o mai bună informare a publicului, sperăm să primim cât de curând răspunsuri la întrebările noastre.

 

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md