Transport public, nucleul istoric și privatizări 

Aleşii au analizat doar 8 din cele 48 subiecte de pe ordinea de zi, dintre care: crearea centrului municipal de vaccinare, achiziționarea a două troleibuze noi, achiziționarea autobuzelor de mâna a doua și emiterea obligațiunilor municipale pentru procurarea altor troleibuze din Belarus.

 

Ședința CMC a început cu o întârziere de 25 de minute. Președintele ședinței a fost ales Victor Poleacov (PSRM), cu votul a 29 de consilieri, deși la Biroul Permanent consilierii au convenit asupra unei candidaturi din partea fracțiunii PAS. Dinari Cojocaru (PSRM) a declarat însă că fracțiunea PSRM, conform principiului rotației, ar fi trebuit să fi condus până în prezent cu șapte ședințe mai mult decât au făcut-o. Astfel, susține acesta, PSRM intenționează să recupereze aceste șapte ședințe și are dreptul să prezideze ședința începută la 30 martie.

 

Consilierii au intervenit cu modificări la ordinea de zi (OZ):

– Subiectele 15 și 16, precum și 3 și 6, au fost schimbate cu locurile;

– Subiectul 22 a fost mutat pe ordinea de zi cu nr. 4, iar subiectul 46 cu nr. 8;

– Pe ordinea de zi au fost incluse subiecte noi:

– „Aprobarea statutului Parcului Urban de Autobuze, în redacție nouă” (nr. 9);

– Informație privind litigiul dintre Primăria Municipiului Chișinău și SA „Locuințe pentru toți” și statutul terenului (nr. 47);

– Informație privind contractul PPP încheiat între primărie și SC „EPA Media” (p. 48).

 

La propunerea executivului, pe ordinea de zi s-a inclus subiectul „Organizarea Centrului Municipal Chișinău pentru vaccinare” (nr. 2) și s-a exclus subiectul „Aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru teritoriul adiacent str. Bucovinei” (nr. 27). 


Ordinea de zi a ședinței

Ordinea de zi modificată


1. Informația privind situația epidemiologică cu privire la COVID-19 în municipiul Chișinău

 

Situația epidemiologică în municipiul Chișinău este gravă: 1400 la fiecare 100 000 de locuitori au fost infectați cu virusul Covid-19. Una din principalele surse de infecție este transportul public.

Între timp, Ministerul Sănătății a confirmat prezența tulpinii britanice în Moldova. Autoritățile consideră că anume tulpina britanică cauzează numărul alarmant de îmbolnăviri și decese. În total, în municipiu au decedat din cauza Covid-19 1414 persoane.

 

Conform lui Boris Gîlca, șef-adjunct al Direcției asistență socială și sănătate, majoritatea personalului medical din instituțiile municipale care luptă în prima linie contra Covid-19, deja s-au vaccinat. Totuși, capacitatea de spitalizare a instituțiilor medicale este la limită, deși numărul paturilor a fost majorat.

Primăria planifică să continue campania de vaccinare cu profesorii și a solicitat, în acest sens, acordul autorităților centrale. Vaccinarea profesorilor, pentru care este nevoie 13 000 – 14 000 de vaccinuri, ar permite reluarea învățământului în sălile de clasă.


2. Crearea unui centru municipal de vaccinare

 

Centrul a fost deschis în incinta edificiului din str. Petru Rareș la doar două zile distanță din momentul adoptării acestei decizii. Edificiul în care a fost amplasat, pe un spațiu de 400 metri pătrați, aparține Academiei de Studii Economice și a fost oferit municipalității în folosință, cu titlu gratuit.

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD F9 PCRM PUN
Pro 21 9 9 2 2 1 1 1 1
Contra
Abțineri

Decizia finală


3. Încorporarea recruților din municipiul Chișinău în serviciul militar în termen, serviciul militar cu termen redus sau serviciul civil (de alternativă) pentru perioada aprilie – iulie 2021

Proiect de decizie

 

Statut: Aprobat 

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD F9 PCRM PUN
Pro 15 9 9 2 2 1 1 1 1
Contra
Abțineri

Decizia finală


4. Informație despre executarea bugetului pentru primele două luni ale anului 2021

 

Venituri încasate: 683,3 mln lei (43,2 2% din plan) – cu 64,5 mln (10,4 %) mai mult ca anul trecut

Cheltuieli: 566,7 mln (8.3% din plan) – cu 96,6 mln mai puțin ca anul trecut


5. Achiziționarea troleibuzelor articulate Model „Phileas Trolley VDL” (2014)

Proiect de decizie

 

Proiectul împuternicește Regia Transport Electric să achiziționeze de la compania italiană „BASCO SRL” două troleibuze articulate noi, în valoare de 50 mii de euro fiecare.

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD F9 PCRM PUN
Pro 20 7 9 1 2 1 1 1
Contra
Abțineri 1

Decizia finală


6. Contractarea intermediarului financiar în scopul emisiunii de valori mobiliare locale

Proiect de decizie

Primăria planifică să procure din Belarus 20 de troleibuze noi și cinci troleibuze articulate, în baza unui acord interguvernamental. Pentru a acoperi costurile, primăria va emite emite obligațiuni municipale. 

Mecanismul financiar de obligațiuni municipale a fost propus de asociația Expert-Grup și explicat în timpul audierilor publice din 4 martie.

Amendamente:

– Costurile pentru serviciile intermediarului care va fi selectat în expertizarea proiectului de decizie să nu depășească 1% din suma totală.

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD F9 PCRM PUN
Pro 21 9 9 1 1
Contra 2
Abțineri 1 1 1

Decizia finală


7. Majorarea capitalului statutar al Î.M. „Parcul urban de autobuze” în scopul achiziționării autobuzelor cu parcurs

Proiect de decizie

Proiectul împuternicește executivul să achiziționeze, prin negociere directă, autobuze la mâna a doua (în valoare de 50 milioane lei). Selecția ofertelor examinate se va realiza în baza Regulamentului atașat proiectului de decizie și va fi monitorizată de Grupul de lucru municipal pe transport public creat la 10 martie 2020, din care fac parte consilieri și membri ai executivului.

Deși la ședință s-a discutat că primăria va aloca bani direct Parcului Urban de Autobuze pentru ca întreprinderea să achiziționeze autobuzele fără a trece prin procesul de licitație publică, pe 2 aprilie 2021 primăria a lansat o licitație publică pentru procurarea autobuzelor.

Pe 25 februarie 2021 primăria a lansat repetat licitația pentru procurarea a 100 de autobuze noi. Executivul a oferit asigurări că achiziția directă vine să completeze, nu să înlocuiască, licitația. 

 

Amendamente:

– Pct. 2 s-a completat cu sintagma că „unitățile vor avea un parcurs de maxim 400 km și 8 ani”.

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS* PL PP Șor PD F9 PCRM PUN
Pro 21 8 1 1
Contra 2 1
Abțineri 2 1

Decizia finală

 

* Fracțiunea PAS a refuzat să participe la vot. Conform procedurii, voturile acestora vor fi indicate în procesul verbal a ședinței, realizat de primărie, ca abțineri.


8. Modificarea deciziei Consiliului municipal Chișinău nr. 6/3 din 19 mai 2020

Proiect de decizie

 

S-a intervenit cu modificări tehnice (completarea planului cu cuvântul „achiziționare” și indicarea la secțiunea „responsabili” sintagmele „Primăria municipiului Chișinău” și „Direcția transport”) în decizia CMC privind reînnoirea parcului de transport.

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD F9 PCRM PUN
Pro 21 8 9 2 2 1 1 1 1
Contra
Abțineri

Decizia finală

 

Ședința CMC a fost amânată pentru ziua următoare – 31 martie 2021.

 

Responsabilă de monitorizare: Cristina Voroneanu

 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ:

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md