Reparația străzii Ion Creangă și consultarea rutelor de transport pentru str. Albișoara 

Pe strada Albișoara vor fi introduse rute de transport public care să conecteze sectorul Botanica cu Buiucani. Dar mai întâi, cetățenii vor fi întrebați pe ce străzi și-ar dori să circule troleibuzelele. Consultările publice vor fi organizate din decembrie până pe 15 ianuarie anul viitor. Și alte proiecte de infrastructură vor fi consultate cu cetățenii. Solicitarea a venit din partea primarului general, dar tot el declara că oamenii ar trebui să lase comentariile și criticile în privința proiectelor în curs de implementare pentru momentul când vor vedea rezultatul final. Între timp, a început reparația străzii Ion Creangă.  

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 23 noiembrie 2020. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

COVID-19 în capitală

Rute de transport public pe str. Albișoara

Primarul susține consultările publice și nu prea

Start reparației străzii Ion Creangă

Terenuri municipale la licitație

Sărbători de iarnă fără iarmaroace

 

În afara ședinței: 

GPS-ul în autobuze a revenit

Ofertele pentru 100 de autobuze la reexaminare


COVID-19 în capitală

 

Îmbolnăvirile de Covid-19 cresc constant în capitală. În ultima săptămână (16-22 noiembrie 2020) au fost înregistrate 3 557 de cazuri noi, conform datelor Ministerului Sănătății, ceea ce duce cifra totală a infectărilor în Chișinău la peste 41 000 de cazuri de la începutul pandemiei. Zilnic se înregistrează și un număr în creștere de decese, a atenționat șeful adjunct al Direcției Sănătate, Boris Gâlcă. 

 

Toate cele 1042 de paturi din spitalele municipale sunt ocupate. Zilnic pot fi identificate 5-10 paturi din contul pacienților care se externează, dar, în același timp, se constată creșterea duratei de spitalizare. Autoritățile municipale se pregătesc să activeze cele 200 de paturi de rezervă de la Centrul Covid de la Moldexpo. De asemenea, și paturile de la terapie intensivă rămân în continuarea ocupate. „Uneori este o misiune de science-fiction să găsim paturi de terapie intensivă”, a declarat Boris Gâlcă. 

 

În total, 1202 lucrători medicali din spitalele municipale s-au infectat de la începutul pandemiei. 

Începând cu vineri, 20 noiembrie 2020, a devenit obligatorie purtarea măștii și în spații deschise. În legătură cu această nouă regulă, Poliția a raportat că „supraveghează comportamentul cetățenilor”, fără a face referire la aplicare de amenzi. Ce ține de măsurile precedente anti-Covid-19, polițiștii au documentat în ultima săptămână 177 de cetățeni și agenți economici pentru încălcarea prevederilor de sănătate publică.


Rute de transport public pe str. Albișoara 

 

Regia Transport Electric a propus câteva opțiuni pentru organizarea unor rute noi de transport electric pe str. Albișoara: 

 

#1 str. Liviu Deleanu – str. Nicolae Costin – str.. Alba Iulia – str. Vasile Lupu – str. Mihai Viteazul – str. Albișoara – întoarcere la bd. Gr. Vieru; 

#2 Bd. Cuza Vodă – str. Burebista – Grădina Botanică – str. Muncești – conexiune până la bd. Gr. Vieru;

 

Primarul general a cerut ca opțiunile de rute să fie făcute publice în cadrul acestei săptămâni și consultate cu cetățenii de la începutul lunii decembrie până pe 15 ianuarie 2021.


Primarul general susține consultările publice și nu prea

 

Primarul general a cerut ca proiectele importante pentru municipalitate să fie supuse consultărilor publice, astfel încât cetățenii care vor beneficia de pe urma lor să-și spună opinia. 

 

Edilul a mai transmis pretorilor să fie receptivi la solicitările consilierilor municipali de a fi organizate consultări și discuții publice, având în vedere că proiectele vor trebui să treacă aprobarea consilierilor.

În același timp, cu doar o zi până la ședința primăriei, primarul general a făcut declarații contrare. Într-un comentariu oferit presei, sâmbătă, 21 noiembrie, Ion Ceban a rugat cetățenii să permită mai întâi autorităților municipale să finalizeze lucrul la proiectele începute și abia după să vină cu critici sau aprecieri. Primăria Mea atenționează că acest lucru exclude participarea cetățenilor la procesul de decizie, iar consultările publice trebuie să înceapă încă de la conceperea proiectelor. 


Start reparației străzii Ion Creangă 

 

Strada Ion Creangă a intrat în reparație începând de sâmbătă, 21 noiembrie 2020. 

 

Va fi înlocuit asfaltul pe o porțiune de 1,8 km și se vor schimba rețele de apeduct și canalizare în proporție de 30% din volumul intervențiilor. Lucrările vor fi organizate pe tronsoane, astfel încât să nu fie oprită circulația rutieră în totalitate. 


Acum se fac lucrări la rețeaua de apeduct şi canalizare în zona sensului giratoriu din Piața Unirii Principatelor. În această săptămână va fi hotărât care dintre viceprimari va fi responsabil de proiect.

 

Valoarea proiectului de reabilitare a străzii Ion Creangă este de 69,2 milioane lei, iar termenul de garanție al lucrărilor este de 5 ani, informează Primăria. Reparațiile urmează să se încheie până la sfârșitul lunii august 2021, la solicitarea municipalității, deși graficul proiectului este prevăzut până în martie 2022.

Sursa: chisinau.md


Terenuri municipale la licitație

 

Primăria informează că a vândut 15 terenuri municipale cu circa 43 de milioane de lei. Licitația cu strigare a fost organizată de municipalitate vineri, 20 noiembrie 2020. 

 

Primarul general a declarat că este pentru prima dată când terenurile deținute de municipalitate sunt vândute prin licitație publică și s-a obținut cea mai mare sumă de până acum.  

 

La concurs au fost expuse terenuri cu suprafețe între 0,0138 ha – 1,16 ha, pentru diverse destinații: depozit de produse angro, stație de deservire auto, bază de producere, obiectiv comercial, casă locativă individuală, pentru deservirea obiectivului existent etc. Prețul inițial al loturilor a variat de la 150 000 lei până la 3,1 milioane lei.


Sărbători de iarnă fără iarmaroace

 

Atmosfera sărbătorilor de iarnă va fi asigurată în acest an doar de decorațiuni. Iarmaroacele, târgurile și concertele vor fi interzise, din cauza situației pandemice alarmante. 

 

În fața arcului de Triumf va fi amenajat Pomul de Crăciun artificial achiziționat în anii precedenți, iar bd. Ștefan cel Mare și alte străzi importante din capitală vor fi decorate cu luminițe. Inaugurarea Sărbătorilor de Iarnă 2020-2021 va avea loc pe data de 1 decembrie

 

Preturile vor prezenta în această săptămână conceptul de amenajare a locațiilor din fiecare sector al capitalei, unde vor împodobiți brazi și instalat iluminat decorativ. 

Sursa: chisinau.md


În afara ședinței: 


GPS-ul în autobuze a revenit

 

Sistemul de urmărire în timp real a locației autobuzelor din Chișinău în aplicația online Easy Way a fost relansat. Anunțul a fost făcut miercuri, 25 noiembrie, de primarul general pe pagina sa de Facebook. În câteva săptămâni vor reapărea pe harta online și troleibuzele din capitală. 

 

Sistemul GPS a fost deconectat la începutul lunii octombrie din cauza unei neînțelegeri dintre autoritățile municipale și agentul economic care a câștigat licitația. Compania acuza primăria că nu a plătit integral suma contractului, plus costurile suplimentare apărute după ce unele dispozitive au fost deteriorate sau deconectate în unele unități de transport. Regia Transport Electric motiva că ⅓ din troleibuze nu apăreau pe harta online, așa că nu a făcut plata. 


Ofertele pentru 100 de autobuze – la reexaminare

 

Primăria Chișinău trebuie să analizeze încă o dată ofertele pentru achiziția a 100 de autobuze prin licitație. Decizia prin care compania Isuzu a fost desemnată câștigătoare a fost anulată miercuri, 25 noiembrie 2020, de Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, din motiv că nu ar fi fost conformă. Hotărârea Agenției vine în baza contestațiilor depuse de ceilalți participanți la licitație.

 

Primăria Chișinău a informat printr-un comunicat că grupul de lucru va analiza decizia Agenției și se va convoca pentru a găsi o soluție. Primarul general Ion Ceban s-a arătat surprins de necesitatea reevaluării ofertelor depuse de companii, motivând că „la nivel de municipalitate a fost respectată legislația în vigoare, iar procedurile privind desfășurarea licitației au fost transparente”.

Sursa: moldstreet.com

 

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

 

 

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md