Primarul

Ion Ceban, primarul general al mun. Chișinău. Este un politician născut la 30 iunie 1980 în Chișinău. A ocupat funcții importante în cadrul Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova, inclusiv cea de vicepreședinte al Parlamentului în 2019 și președinte al fracțiunii Partidului Socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău între 2015 și 2019. 

Ceban a studiat matematica și informatica la Universitatea de Stat din Moldova și a obținut o diplomă de magistru în calculatoare și informatică la Universitatea Tehnică din Moldova. De asemenea, a urmat cursuri de administrare de stat și municipală la Academia de Administrare Publică din Federația Rusă și stagii de formare în Franța și Germania.

Cel mai semnificativ moment în cariera sa a fost alegerea în calitate de primar general al municipiului Chișinău în noiembrie 2019. Atunci, Ceban l-a învins pe Andrei Năstase în turul al doilea al alegerilor locale generale din 11 noiembrie 2019. Deși a fost inițial candidatul Partidului Socialiștilor, el și-a suspendat calitatea de membru după ce a fost ales în funcție. În discursul său, de multe ori a menționat că va fi un primar apolitic, însă pe finalul mandatului precedent și-a format propriul partid – MAN. Cu acesta a și câștigat al doilea mandat de primar.


Distribuie