PrimariaMea
Votul electronic adoptat în Consiliul Municipal Chișinău Image
18 mar. 2016

Votul electronic adoptat în Consiliul Municipal Chișinău

 

De la 1 iulie 2016 toate ședințele Consiliului municipal Chișinău (CMC), precum și cele ale comisiilor de specialitate, vor fi transmise în regim on-line pe pagina web a Primăriei, iar votarea în cadrul acestora se va efectua cu utilizarea mijloacelor electronice de înregistrare a prezenței și de numărare a voturilor. O decizie în acest sens a fost votată în cadrul ședinței CMC din 17 martie 2016.

 

 

„În prezent, situația în CMC la capitolul vot este una cu grave carențe ce țin de transparență și dreptul fiecărui consilier de a vota în parte. Așa-zisul vot la pachet, cît și votul pentru întreaga fracțiune exprimat de liderul fracțiunii contravine Regulamentului-cadru privind constituirea și funcționarea consiliilor locale și raionale, iar lipsa transmisiunii on-line a ședințelor comisiilor de specialitate limitează accesul persoanelor la informație”, se menționează în nota informativă a proiectului de decizie.

 

 

Potrivit lui Victor Lutenco, consilier din partea fracțiunii Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” și autorul proiectului, implementarea acestor prevederi va avea un impact major asupra gradului de transparență a activității Consiliului Municipal, ceea ce va duce indispensabil la creșterea calității deciziilor luate, precum și creșterea responsabilității fiecăruia dintre consilieri.

 

 

În scopul supravegherii procesului de introducere a votului electronic și transmiterii on-line a ședințelor, s-a creat o Comisie din care vor face parte 6 consilieri municipali, șeful Secției tehnologii și sisteme informaționale - Andrei Ciolacu, șeful Direcției administrative - Sergiu Jardan, precum și Veronica Herța - șefa Direcției generale finanțe.

 

 

Costul aproximativ al proiectului este de 650.000 - 700.000 lei, sumă ce urmează a fi alocată din bugetul municipiului Chișinău pentru 2016.

 

Proiectul a fost aprobat cu votul tuturor consilierilor prezenți în sală.

Voturi: PSRM – 17 Pro, PN – 2 Pro, PPEM – 5 Pro, PCRM – 1 Pro, Ion Ștefăniță – 1 Pro.

Total: 26 voturi Pro

Decizia finală o găsiți aici.

 

autor: Natalia Slepuhin

 


Publicat de:

Distribuie