PrimariaMea
Un an de Primăria MEA: care sunt problemele chișinăuienilor? Image
23 mar. 2017

Un an de Primăria MEA: care sunt problemele chișinăuienilor?

Pe 22 martie platforma PrimăriaMEA a împlinit un an. De un an de zile, echipa noastră a lucrat de zor ca să apropie cetățenii de aleșii locali, monitorizând ședințele CMC, luând interviuri de la consilieri, cercetând probleme de importanță municipală și promovând rezolvarea acestora. Nu este o muncă deloc ușoară (mai ales când ești nevoit să asculți 5 ore de haos urmărind ședințele CMC, dar și - culmea - să sintetizezi această avalanșă verbală într-un raport pe înțelesul tuturor), dar dorința de a trăi într-un oraș mai bun ne inspiră într-atât, încât suntem gata să ne petrecem serile și weekendurile monitorizând ședințele CMC pe bază de voluntariat și să inspirăm și chișinăuienii să participe la procesul administrativ. În această ordine de idei, în luna decembrie 2016, am lansat un chestionar online prin care am întrebat locuitorii orașului care este prioritatea lor pentru Chișinău.

Ulterior, bravii tineri de la Challenger ne-au ajutat să ieșim și în stradă să adresăm aceeași întrebare chișinăuienilor. Astfel, după ce am obținut 1665 de răspunsuri online și offline, am descoperit că problemele pe care locuitorii Chișinăului le consideră prioritare sunt:

Care sunt principalele probleme în Chișinău- (1)

Iată cum descriu unii manifestarea acestor probleme:

TEXT (2)

Ce vom face cu aceste rezultate, veți întreba voi, mai ales cei care s-au recunoscut în citate? Simplu -  le vom transmite consilierilor municipali din Chişinău și vom cere să fie abordate în cadrul ședințelor CMC. Vrem să auzim de la consilieri care sunt cauzele acestor probleme (sau poate ei consideră că problemele nici nu-s?) și cum văd ei soluționarea lor. Ulterior, vom analiza răspunsul CMC și vom urmări  problemele pe agenda Consiliului, pentru ca, într-un final, să revenim cu un raport pentru chișinăuieni despre cum ține cont Consiliul Municipal Chișinău de prioritățile cetățenilor.

La un an de PrimăriaMEA, rămânem ferm convinși: un oraș bun este rezultatul unui efort comun al cetățenilor și al aleșilor locali. De aceea, te invităm și pe tine, cel care a găsit cinci minute ca să citească acest articol, să fii parte a comunității noastre - adresând întrebări consilierilor, urmărind ședințele consiliului, înaintând petiții sau monitorizând aleșii locali.  Împreună putem face un oraș mai bun!

autor: Taia Haritonova


Publicat de:

Distribuie