PrimariaMea
Ultima reuniune a Consiliului municipal din mandatul 2019 – 2023 Image
21 nov. 2023

Ultima reuniune a Consiliului municipal din mandatul 2019 – 2023

Pe 21 noiembrie, Consiliul municipal ales acum patru ani s-a întâlnit în ultima sa ședință. Consilierilor le-a fost prezentată informația despre măsurile întreprinse de autorități pentru înlăturarea consecințelor produse în urma precipitațiilor și vântului din 12 și 13 noiembrie, pregătirea municipalității de sezonul rece, cheltuielile suportate de municipalitate pentru achiziționarea crizantemelor plantate în Chișinău în ajun de alegeri și au aprobat alocarea a 3 000 de lei pentru personalul non-didactic și 5000 de lei pentru personalul didactic, din bugetul de stat.

O parte dintre consilierii din acest mandat își vor continua activitatea în Consiliul municipal ales la 5 noiembrie 2023. 

 

Președintele ședinței a fost ales Veaceslav Nedelea (PLDM). 

Ordinea de zi a ședinței:

  • Informație cu privire la constatarea situației  de urgență și măsurilor speciale, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile.
  • Acceptarea transferurilor de la bugetul de stat, aprobate prin Legea nr. 295/2023

Durata ședinței: 1 oră 46 minute

 

ORDINEA DE ZI 
 

1. Informație cu privire la constatarea situației  de urgență și măsurilor speciale, urmare a condițiilor meteo nefavorabile

Tudor Gîrbu, directorul interimar al Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, a enumerat consecințele fenomenelor meteorologice din data de 12 și 13 noiembrie, după declararea Codului Galben de vânt și precipitațiilor abundente:

  • a fost dificilă circulația transportului public;
  • a fost inundată str. Calea Ieșilor, str. Uzinelor și str. Muncești;
  • au fost mai mulți arbori căzuți și crengi aduse de viituri. 

Responsabilul a declarat că pentru îndepărtarea pagubelor au fost cheltuiți circa 100 de mii de lei. 

Referitor la pregătirea direcțiilor responsabile în cazul căderii ninsorilor, Tudor Gîrbu a dat asigurări că municipalitatea este pregătită pentru sezonul de iarnă. Acesta a explicat că stocul de material antiderapant este suficient. 

Silvia Grigorieva (PSRM) a remarcat că înainte de alegerile locale, în capitală au fost sădite flori în mai multe spații publice: „S-au cumpărat peste 16 mii de bucăți de crizantemă. Ele rezistă o lună. Acum deja dă înghețul. Care este logica acestor investiții?”

Gîrbu a explicat că pentru 2023 au fost bugetați 2 mil. de lei pentru flori: Crizantemele sunt multianuale, ele și la anul vor răsări. O floare costă de la 30 la 150 de lei. Pentru crizanteme au fost dați circa 300 de mii de lei.” 
 

2. Acceptarea transferurilor de la bugetul de stat, aprobate prin legea nr. 295/2023

Proiectul de decizie nu a fost publicat 

Proiectul prevede alocarea de la bugetul de stat, pentru personalul didactic și non-didactic, a unui spor unic cu caracter excepțional. În Chișinău activează 16 585 de cadre, dintre care 11 493 fac parte din categoria personalului didactic. Pentru cei din urmă, sporul constituie 5 000 de lei, iar pentru personalul non-didactic 3 000 de lei.

Statut: Aprobat

Voturi

PSRM

Platforma

DA

PAS

PL

PLDM

PP

 Șor

Neafiliat

Pântea

PSDEM

PCRM

Neafiliat

Bunescu

Neafiliat

Mandatii

Neafiliat

Tîșcul

Pro

11

6

4*

3

3

2

1

1

1

1

1

1

Contra

                       

Abțineri

                       

 

Voturi

Jitari

PPDA

Doroș

PPDA

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Afanasenco

Neafiliat

Ceban

Neafiliat

Polodiuc

Neafiliat

Bejenaru

Neafiliat

Șerepitco

Neafiliat

Aghenie

Neafiliat

Doina

Pro

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Contra

                   

Abținere

                   

* Numărul voturilor nu a fost vociferat la microfon. 

Decizia nu a fost publicată până la publicarea sintezei

 

La sfârșitul ședinței, primarul Ion Ceban a mulțumit consilierilor pentru activitatea desfășurată. Astfel, s-a încheiat mandatul Consiliului municipal 2019 - 2023. Primăria Mea va continua să monitorizeze activitatea Consiliului în noul mandat. 

 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ


Publicat de:

Distribuie