PrimariaMea
28 dec. 2018

Troleibuze, iar troleibuze și autobuze

După proteste ale locuitorilor Durlești, Dumbrava și plângeri din sectorul Ciocana, autoritățile au luat mai multe măsuri pentru a rezolva situația. La Durlești, în curând va fi o rută de troleibuz. Cinci troleibuze cu mers autonom sunt deja în proces de asamblare și vor fi testate în următoarele săptămâni. La Ciocana, ruta de troleibuz nr. 24 va fi suplinită cu cinci unități noi de transport. Celor din Dumbrava li s-au promis alocarea de autobuze, și microbuze pe o rută specială.  

 


O NOUĂ RUTĂ DE TROLEIBUZ SPRE DURLEȘTI

 

Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, a anunțat că în trei săptămâni urmează a fi lansată ruta de troleibuz nr. 35, care va face legătura cu orașul Durlești. Aceasta va fi dotată cu cinci unități de transport. Itinerarul propus este următorul:

Tur: în raza urbei: Str. Mihai Viteazul, str. Columna, str. Henri Coandă, Piața Dimitrie Cantemir, str. Ion Creangă, str. Constituției, str. Vasile Lupu, în raza or. Durleşti: str. Tudor Vladimirescu, str. Ştefan Vodă, str. Alexandru cel Bun, str. Cartuşa, str. N. Dimo, în raza urbei: str. Ialoveni, şos. Hânceşti, str. Miorița, str. Gh. Asachi.

Retur: în raza urbei: str. Gh. Asachi, şos. Hânceşti, str. Ialoveni, în raza or. Durleşti: str. N. Dimo, str. Cartuşa, str. Alexandru cel Bun, str. Ştefan Vodă, str. Tudor Vladimirescu, în raza urbei: str. Vasile Lupu, str. Constituției, str. Ion Creangă, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, str. Mihai Viteazul.

Itinerarul a fost întocmit luând în calcul geografia localității și autonomia de 30 km a unităților de transport. Acesta urmează încă a fi definitivat. În acest sens, chișinăuienii sunt invitați să vină cu sugestii și comentarii cu privire la traseul noii rute de troleibuz la adresa de email drp@pmc.md.

Detalii despre protestul de la Primărie, aici.


RUTA DE TROLEIBUZ NR. 24 VA FI SUPLINITĂ CU CINCI UNITĂȚI NOI DE TRANSPORT

 

Începând cu săptămâna viitoare, pe ruta municipală de troleibuz nr. 24 ar mai putea fi adăugate cinci troleibuze noi. La momentul dat, acestea sunt în etapa finală de asamblare la Regia Transport Electric. Decizia dată a fost luată în urma mai multor plângeri de la locuitorii sectorului Ciocana, care au raportat în repetate rânduri supraîncărcarea unităților de ransport de pe rută.


LOCUITORII DIN DUMBRAVA CER TRANSPORT PUBLIC SPRE LOCALITATE

 

În dimineața zilei de 26 decembrie, locutorii orășelului Dumbrava au organizat un protest în fața Primăriei, prin care cereau deschiderea rutelor de transport public către localitate. Ruslan Codreanu a făcut o declarație publică în cadrul ședinței, prin care a asigurat că odată ce Ministerul Economiei și Infrastructurii va dispune instalarea unui semafor la intersecția străzilor Liviu Deleanu și șos. Balcani, municipalitatea va aloca autobuze și microbuze pe ruta respectivă.


PRETORII RAPORTEAZĂ

 

Conform tradiției deja formate, pretorii sectoarelor municipiului Chișinău au raportat activitățile întreprinse pe parcursul săptămânii precedente.

În sectorul Buiucani:

- 81 de unități de transport au fost implicate pentru salubrizarea sectorului;

- au fost evacuate 120 de rute de gunoi;

- au fost întocmite 469 de scheme pentru agenții economici care vor fi obligați să salubrizeze teritoriul adiacent;

- au fost împrăștiate 11 tone de sare în Parcul Valea Morilor.

În sectorul Ciocana:

- 320 de persoane și 16 de unități de transport au fost implicate pentru salubrizarea sectorului;

- au fost evacuate 31 rute de frunziș;

- au fost împrăștiate 20 de tone de sare pe străzi;

- 244 din 366 de blocuri sunt conectate la apă caldă;

- au fost demontate și evacuate o tonetă, o gheretă, două rulote, o remorcă și două frigidere.

În sectorul Rîșcani:

- două unități HACO și două tractoare au fost implicare în curățarea trotuarelor;

- au fost procesate și transmise cererile de oferire a compensațiilor pentru căldură, dintre care 175 de dosare noi.

În sectorul Centru:

- 768 de persoane și 11 de unități de transport au fost implicate pentru salubrizarea sectorului;

- au fost evacuate 21 rute de frunziș;

- au fost întocmite 15 procese verbale privind comerțul neautorizat;

- a fost evacuată o gheretă din str. Academiei 7 și o stație de vulcanizate de pe șos. Hîncești;

- au fost recepționate 3488 de cereri pentru oferirea compensațiilor pentru căldură, dintre care 160 de dosare noi;

- au fost împrăștiate 11 tone de nisip cu sare.

În sectorul Botanica:

- 250 de persoane și 56 de unități de transport au fost implicate pentru salubrizarea sectorului;

- au fost evacuate 17 rute de gunoiști chimice;

- au fost împrăștiate 13 tone de sare.


COPIII AFLAȚI ÎN SITUAȚII DE RISC AU PRIMIT DARURI DE LA MOȘ CRĂCIUN

 

Săptămâna trecută, Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului a organizat mai multe activități pentru copii din evidența acesteia, în contextul sărbătorilor de iarnă. În perioada 17-24 decembrie, în Chișinău au fost efectuate șapte ieșiri în teren, în urma cărora nu a fost depistat niciun copil fără supraveghere în stradă. În aceeași perioadă au fost înregistrate cinci cazuri de abuz fizic, un caz de abuz emoțional și trei cazuri de neglijare a copiilor.


UN CAZ NOU DE GRIPĂ ÎNREGISTRAT ÎN CHIȘINĂU

 

În capitală continuă să fie înregistrate cazuri noi de gripă, deși 6812 chișinăuieni au fost deja vaccinați împotriva acesteia, iar alte 20 000 de doze au fost aduse pe 21 decembrie. În perioada 17- 24 decembrie, Centrul de Sănătate Publică a înregistrat 317  cazuri de maladii infecțioase, intoxicații și reacții adverse, dintre care 143 de cazuri de boli diareice acute. Comparativ cu săptămâna precedentă, acest număr este în creștere. Au fost înregistrate 2836 de cazuri noi de îmbolnăvire cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Acest număr este în creștere cu 12,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Din cauza condițiilor climaterice neprielnice, la instituțiile medicale s-au adresat 485 de persoane, dintre care 229 cu fracturi cauzate de ghețuș.


TREI ACCIDENTE RUTIERE CAUZATE DE ȘOFERII CARE NU ȘI-AU SCHIMBAT ANVELOPELE DE VARĂ

 

Pe parcursul săptămânii precedente, pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc 25 accidente rutiere, în urma cărora 26 persoane au rămas traumatizate. Au fost accidentați 14 pietoni, dintre care șapte – pe trecerile pentru pietoni.  

În perioada 17-24 decembrie, au fost înregistrate 167 de infracțiuni, dintre care 100 au fost descoperite pe parcursul a 24 de ore. Totodată, au fost descoperite 33 de infracțiuni săvârșite anterior.

Au fost întocmite 792 procese contravenționale și aplicate amenzi în mărime de 695 mii lei, dintre care 173 mii lei s-au achitat pe parcursul a 72 de ore.

Dispeceratul 112 a recepționat în total 1319 apeluri, dintre care s-a reacționat operativ la 1110 informații. În flagrant au fost reținute 16 persoane, iar 43 de persoane au fost documentate contravențional.


Ședința integrală poate fi urmărită aici:


Responsabilă: Taisia Haritonova


Publicat de:

Distribuie