PrimariaMea
Transport public de noapte: de la petiţie online la proiect pilot Image
13 iul. 2016

Transport public de noapte: de la petiţie online la proiect pilot

Mulţi oameni vor o schimbare în ograda, cartierul sau oraşul lor. Încep o serie de activităţi, întâmpină un obstacol şi renunţă. Astăzi, redacţia noastră vă prezintă o campanie de succes, în care o petiţie online a ajuns proiect pilot. Desigur, nimic nu s-ar fi întâmplat, dacă activiştii ar fi fost dezamăgiţi de primul răspuns negativ.

Pro­iec­tul va dura până la data de 30 octom­brie 2016. Ast­fel, 8 tro­lei­buze vor cir­cula prin Chi­și­nău, până la ora 02.00 noap­tea.

Ce învăţăm din această experienţă? Iniţiativele civice iau timp. Mai mult ca atât, de obicei întâmpină obstacole chiar de la început. Cu insistenţă, cu suportul a mii de oameni şi cu răbdare, simplele petiţii online pot ajunge proiecte pilot.

I-am cerut lui Adrian Pleşca, unul din promotorii ideii de transport public de noapte, câteva sfaturi pentru o campanie de succes:

1. Trebuie să cunoaşteţi toate detaliile problemei abordate. Dacă nu sunteţi experţi în domeniu, găsiţi oameni care să vă ajute. În negocierile privind transportul de noapte, grupul de initiativă a fost ajutat de către  expertul energetic si economic, Sergiu Tofilat, Președintele CNTM, Terentie Carp şi Victor Chironda.

2. Orice petiţie are nevoie de un text bun, în care să fie explicat fiecare detaliu şi care să ceară potenţialul motiv al refuzului.

3. Petiţia în sine nu valorează mult. Contează lupta ce se duce pentru ea. Bunăoară, grupul de inițiativă s-a întâlnit de vreo cinci ori cu reprezentanţii RTEC.

4. Este importantă susţinerea consilierilor municipali, care fac diferenţa în cadrul unor negocieri cu adminitraţia locală.

Respectiv, dacă aţi scris o petiţie şi aţi primit un răspuns negativ, nu vă opriţi acolo. Există o mare comunitate de oameni activi care vor să trăiască într-un oraş mai confortabil şi sunt gata să vă susţină.

Spor!

P.S. Dacă cunoaşteţi cazuri în care oamenii au scris petiţii, au comunicat cu autorităţile publice locale şi au rezolvat problema, transmiteţi un email către echipa@primariamea.md, iar noi cu drag vom promova bunele exemple de activism civic.

Autor: Vlada Ciobanu


Publicat de:

Distribuie