PrimariaMea
 Transport, Planul Urbanistic General și lungi schimburi de replici acide Image
16 mar. 2020

 Transport, Planul Urbanistic General și lungi schimburi de replici acide

Consilierii au aprobat condiționat elaborarea Planului Urbanistic General de către o asociație din București și au respins proiectul privind asamblarea autobuzelor la Chișinău de către o companie din Belarus.

 

Ședința CMC a început cu tradiționalele întârzieri. Conform principiului rotației, consiliera Aliona Mandatii (fracțiunea DA) a fost aleasă în calitate de președinte a ședinței. 

Consilierii au aprobat următoarele modificări la ordinea de zi:

- La cererea executivului, de pe ordinea de zi s-au retras proiectele de decizie nr. 6 și 9 și s-a inclus subiectul privind elaborarea Planului Urbanistic General propus de primar. 

- La propunerea consilierului Ruslan Verbițchi (Fracțiunea ACUM „DA”), pe OZ s-a inclus audierea șefului Regiei „Autosalubritate”.

 

DECLARAȚII - FĂRĂ COMENTARII:

Înainte de a începe examinarea ordinii de zi, aleșii locali și reprezentanții societății civile s-au expus cu privire la subiectele de pe ordinea de zi și activitatea CMC:

- Vasile Grădinaru (PAS) a întrebat executivul cum se stabilește ordinea de zi și de ce unele subiecte nu sunt avizate de comisia finanțe și buget. Secretarul CMC, Adrian Talmaci, a declarat că biroul permanent e doar un organ consultativ din care fac parte președinții fracțiunilor. Potrivit lui, la ședința de luni a participat doar un președinte de fracțiune. 

Consilierul a declarat de asemenea că șoferii autobuzelor din Băcioi solicită un preț mai mare pe călătorie decât cel aprobat de municipalitate.

- Corneliu Pântea (PUN) a solicitat consultări publice privind problema microbuzelor. Pe administratorii de microbuze i-a rugat să revină pe rute până la consultarea locuitorilor.

- Valerii Klimenco (Partidul Politic „Șor”) a solicitat asigurarea traducerii în rusă în timpul ședinței.

Deși ședința s-a terminat seara, după încheierea orelor de lucru, consilierii au reușit să examineze doar 2 proiecte de decizie, unul dintre care a fost inclus pe ordinea de zi la începutul ședinței. Aleșii locali au investit mult timp în declarații și acuzații reciproce. 

În schimburi de replici acide s-au întrecut reprezentanții platformei DA și PL cu primarul general Ion Ceban.

 

Durata: 4 h 16 min (fără pauze)


Ordinea de zi a ședinței (modificată)


1. Acceptarea ofertei de sponsorizare din partea Asociației „Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare din România

Proiectul a fost inclus pe OZ la începutul ședinței

 

Proiectul prevede elaborarea Planului Urbanistic General gratuit de către Asociația Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Urbană din București. Conform proiectului de decizie, viceprimarul de ramură va prezenta trimestrial un raport de activitate a grupului de lucru.

Fracțiunea PAS și consilierul Sergiu Tofilat (Forța Nouă) au semnalat că există puțină informație și unele controverse cu privire la asociația din București și unii specialiști ai acesteia.

Aleșii locali au decis crearea unui consorțiu internațional și a unui grup de supraveghere.

Proiectul a fost aprobat cu 26 de voturi și următoarele amendamente:

- Se exclude p. 2 din proiectul de decizie care prevedea aprobarea unui contract de sponsorizare dintre primărie și asociație.

- Primarul va semna contractul de sponsorizare după obținerea avizelor pozitive ale comisiilor de specialitate. Avizele trebuiau prezentate până pe 15 martie.

- P. 7 se suplinește cu indicația că Planul va fi supus aprobării Consiliului municipal.

- P. 9 se completează cu prevederea că documentația elaborată va fi proprietatea municipiului Chișinău.

- P. 10 se completează cu „consorțiul internațional și grupul de supraveghere va prezenta Consiliului schemele de amplasare” ș.a.

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL Șor PD F9 PC PUN
Pro 22 2 1 1
Contra 9 3
Abțineri 8 1 1

Decizia finală


2. Asamblarea autobuzelor în municipiul Chișinău

Proiect de decizie

 

Proiectul  prevede:

- Asamblarea autobuzelor la Chișinău de către compania belorusă „MAZ”;

- Instituirea unui grup de lucru, format din reprezentanții executivului și consilierii municipali, responsabil de examinarea opțiunilor tehnice și ofertelor de finanțare.

 

Statut: Respins

Voturi PSRM DA PAS PL Șor PD F9 PC PUN
Pro 22 1 1 1
Contra 9 2 1
Abțineri 5 2 1

Decizia finală

 

Ședința a fost închisă și proiectele rămase pe ordinea de zi au fost trimise la reexaminare pentru ședința următoare.

 

VIDEO de la ședință:


Publicat de:

Distribuie