PrimariaMea
Ședința serviciilor primăriei din 25 septembrie 2017 Image
26 sept. 2017 Timp de citire: 10 minute

Ședința serviciilor primăriei din 25 septembrie 2017

Luni, 18 septembrie 2017, s-a desfășurat ședința săptămânală a serviciilor primăriei. Reprezentanții primăriei au raportat privind salubrizarea orașului, pregătirea de sezonul rece, lucrările de infrastructură, sistarea serviciilor Apă-Canal și a traficului rutier. Un subiect important a fost aglomerația din transportul public în timpul orelor de vârf. Conform funcționarilor, problema se datorează scăderii numărului de microbuze (de la 1700 la 1100) determinată de majorarea prețurilor la combustibil, fluxul instabil de călători și tariful actual care nu s-a schimbat din 2006.


DIRECȚIA POLIȚIE

Pe parcursul săptămânii precedente, pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc 31 de măsuri în masă, care s-au petrecut fără mari încălcări a ordinii publice.  Au fost întocmite 1023 de procese contravenționale, aplicate amenzi în mărime de 884 mii lei,  dintre care 224 mii lei au fost achitați în primele 72 de ore.

Au fost înregistrate 31 de accidente rutiere, în urma cărora 31 de persoane au fost traumatizate și 2 persoane au decedat. 6 dintre accidentele înregistrate s-au petrecut cu implicarea pietonilor, dintre care 2 pe trecerea de pietoni.

Tot în această perioadă au avut loc 231 accidente mici, cu aplicarea a 1150 de puncte de penalizare.

De la începutul acestui an, au fost înregistrate 927 de accidente, în urma cărora au decedat 46 de persoane, iar 1042 – traumatizate.

Începând cu luna septembrie numărul accidentelor rutiere și deceselor în trafic a sporit. Cauzele principale sunt depășirea vitezei și conducerea automobilelor în stare de ebrietate.


DIRECȚIA GENERALĂ LOCATIV-COMUNALĂ ȘI AMENAJARE

Profilaxia blocurilor locative municipale a fost efectuată în proporție de 99,9 %. A rămas un singur bloc la întreprinderea 10, în partea centrală a orașului. Spălatul sistemelor de încălzire a fost realizat în volum de 98%. Agentul termo-electric a dat asigurări că nu vor fi probleme la conectarea pentru sezonul rece.

Lucrările de reparație a acoperișurilor au fost realizate doar în volum de 60 %.

Sedintele primariei %2F Luni (1)


PRETURA CIOCANA

Pe parcursul săptămânii precedente s-au intensificat lucrările de pregătire pentru sezonul rece.


PRETURA CENTRU

Profilaxia blocurilor s-a realizat în volum de 78 % (620 din 792 blocuri) și spălarea sistemelor de 56 % (441 din 792 de blocuri).

Au fost salubrizate teritoriile adiacente a 491 de blocuri, 167 terenuri de acumulare a gunoiului, 90 de cranuri de gunoi, 24 de microgunoiști apărute stihiinic.

Din de 256  blocuri, 165 sunt conectate la apă caldă.

În instituțiile de învățământ din sector s-au finisat lucrările de reparație, cu excepția gimnaziului nr. 53 și grădinița nr. 59.

Copy of Sedintele primariei %2F Luni


PRETURA BOTANICA

La fel ca în celelalte sectoare, blocurile locative sunt pregătite pentru sezonul rece în proporție de 90%.

Tocarea crengilor colectate în urma intemperiilor din aprilie a fost realizată în volum de 100%. Rămâne de colectat deșeurile lemnoase (rumeguș) de pe platourile de la Cimitirul Eroilor și stadionul de la Valea Crucii, 6. Agentul economic a dat asigurări că deșeurile lemnoase vor fi colectate în 2 săptămâni.


PRETURA RÂȘCANI

Blocurile gestionate de întreprinderile municipale sunt pregătite pentru sezonul rece în proporție de 96, 2%, iar cele gestionate de ACC, CCL, APLP – 67, 2 % (profilaxie) și 11, 3 % (spălarea hidropmenumatică).

Au fost evacuate 18 microgunoiști stihiinic apărute, 25 rute de gunoi, 17 rute de crengi. S-a cosit iarba pe o suprafață de 13300 m (21 blocuri), s-a restabilit săpăturile pe 181 m2 și s-a restabilit iluminatul pe strada Dimo. La

Nistor Grozavu a solicitat detalii privind școala de waterpolo. Pretura așteaptă un deviz de cheltuieli de la agentul economic. Viceprimarul a solicitat să nu se discute despre cine este responsabil de situația creată și să se lichideze problema.


PRETURA BUIUCANI

Continuă lucrările pe strada Coca, pe porțiunea străzii Milano. Exdrupo a instalat 99 bucăți de borduri noi. Partea carosabilă a fost frezată pe o suprafață de 1020 m. Săptămâna viitoarea lucrările pe această stradă vor fi finisate.

În curtea blocului de pe strada Ion Creangă 47 s-au efectuat lucrări de betonare a scărilor și confecționarea cofrajului.

Blocurile locative municipale sunt pregătite de sezonul rece în proporție de aproape 100%, iar cele departamentale aproximativ 60%.

Lucrările de deratizare și de salubrizare s-a realizat în proporție de 100%. La salubrizare au participat 1500 de persoane, 59 de unități de tehnică, fiind evacuate 89 de rute, dintre care 35 de crengi.

De asemenea, ÎM „LUMTEH” a lucrat în grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, scuarul catedralei, scuarul Teatrului de Operă și Balet și alte 20 de adrese.


ÎM „APĂ CANAL”

Pe parcursul săptămânii precedente s-au înregistrat de 20 scurgeri și 320 avarieri. Pregătirile pentru sezonul de iarnă sunt pe ultima sută de metri.

Pe parcursul săptămânii întreprinderea va primi debursările de la BERD. Astfel, toate lucrările de restabilire a apeductului vor fi realizate.

Pe site-ul acc.md locuitorii Chișinăului se pot informa cu privire la deconectările la apă sau alte servicii.


ÎM „EXDRUPO”

S-au prelungit lucrările pe teritoriul adiacent bd. Negruzzi, au fost continuate lucrările de pregătire a părții carosabile și ridicarea bordurii la cotă a străzii Coca.

În sectorul Botanica se pregătește partea pietonală și carosabilă pe str. Cetatea Albă. Săptămâna aceasta se preconizează asfaltarea acestei porțiuni, precum și a aleei Mircea cel Bătrân.

Concomitent se lichidează spațiile de avariere pe adresele comunicate de cetățeni sau de colegii de la direcția transport public și căi de comunicație. Au fost evacuate și salubrizate de deșeuri 46 de curți, au fost ridicate la cota carosabilului 11 guri de canalizate și curățate 84 de bucăți.

S-a aplicat marcajul rutier pe străzile Grădina Botanice, Nicolae Milescu Spătaru, Bucovinei, Valea Crucii pe o suprafață de 3250 m2. S-au restabilit săpăturile din 43 de adrese pe o suprafață de 300 m2.

Lucrările la sensul giratoriu de pe str. Uzinelor continuă.


DIRECȚIA TRANSPORT PUBLIC ȘI CĂI DE COMUNICAȚIE

Pe parcursul săptămânii trecute direcția a monitorizat transportul public din toate sectoarele. O problemă majoră a transportului public este fluxul masiv de pasageri, în special între  7:20 și 8:10. Unul dintre motive este scăderea numărului de microbuze (de la 1700 la 1100) care se datorează majorării prețurilor la combustibil, fluxul instabil de călători și tariful actual care nu s-a schimbat din 2006.

Nistor Grozavu a solicitat să se suplinească numărul de troleibuze pe traseele unde se înregistrează cel mai mare flux de pasageri.


DIRECȚIA EDUCAȚIE, TINERET ȘI SPORT

Reparațiile capitale în instituțiile de învățământ au fost realizate în proporție de 94 %. Lucrările de spălare s-au efectuat în 235 din 250 de instituții. Săptămâna curentă lucrările de spălare se vor finaliza în ultimele 15.

Săptămâna precedentă 8 instituții de învățământ preșcolar și-au sistat temporar activitatea. Săptămâna curentă și-au reluat activitatea 3 instituții (nr. 23, 34 și 54).


DIRECȚIA SĂNĂTĂȚII

Instituțiile municipale sunt pregătite pentru a fi conectate la agentul termic. Săptămâna curentă se va redeschide secția de endocrinologie la Spitalul Sfânta Treime. Săptămâna viitoare vor fi redeschise 3 secții: 2 secții de chirurgie la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 și o secție de cardiologie la Spitalul Sfânta Treime. Până la hramul orașului și o săptămână după vor fi redeschise toate cele 10 secții reparate din bugetul municipal.


DIRECȚIA SOCIAL UMANITARĂ ȘI RELAȚII INTERETNICE

La sfârșitul săptămânii precedente s-a desfășurat Festivalul Etniilor. La Festival au participat 75 organizații etno-culturale (21 municipale și 54 republicane).

Duminica următoarea va avea loc cel mai important eveniment al săptămânii: al treilea Maraton internațional desfășurat la Chișinău. Maratonul va starta în Piața Marii Adunări Naționale.

Nistor Grozavu: În ziua Maratonului mai multe străzi vor fi închise. Rugăm cetățenii să fie înțelegători. Pe viitor vom încerca să planificăm așa activități fără sistarea traficului rutier.


DECLARAȚII PENTRU PRESĂ

Nistor Grozavu: S-a redus numărul de microbuze de la 1700 la 1100. Motivele sunt diverse: reglementările introduse pe parcurs, fluxul instabil de călători etc. Avem o singură soluție: procurarea autobuzelor de capacitate mare.

Nistor Grozavu: Se lucrează la conectarea unor surse alternative de apă în comuna Țânțăreni. Primele terenuri de joacă urmează a fi instalate în această comună.

Responsabil: Cristina Voroneanu

Publicat de:

Distribuie