PrimariaMea
28 sept. 2018

Ședința CMC din 26 septembrie 2018

Ședința extraordinară a CMC nu s-a desfășurat din lipsă de cvorum. La 26 septembrie, după o pauză de 3 luni, urma să aibă loc şedinţa extraordinară a CMC, cu 52 de subiecte incluse pe ordinea de zi. Doar 20 de consilieri municipali s-a prezentat la sediul primăriei. Totuşi, la tribuna din incinta sălii de şedinţe au avut intervenţii socialiştii, care s-au arătat nemulţumiţi de conţinutul ordinii de zi,  liberalii, care au declarat că socialiştii sunt nocivi pentru municipalitate şi reprezentanţii societăţii civile, care au adus critici la modul în care activează aleşii locali.


SOCIALIŞTII NU SUNT DE ACORD CU ORDINEA DE ZI

Membrii fracţiunii PSRM au anunţat la începutul ședinței, că nu vor participa şi au solicitat biroului permanent să se convoace de urgenţă pentru a stabili a nouă ordine de zi. Socialistul Ion Ceban a declarat că agenda abundă în subiecte cu caracter funciar, care ar trebui să fie supuse procedurii de licitaţie publică. Acesta a menţionat că 10 subiecte cu caracter social, propuse de fracţiunea lor, care se referă la asistenţi sociali, educatori, familii cu mulţi copii, etc. nu s-au regăsit în lista de proiecte propuse spre examinare.


SOCIETATEA CIVILĂ CONSTATĂ LIPSA DE TRANSPARENȚĂ ÎN ACTIVITATEA CMC

Activiştii civici Olga Antonova, Vitalie Voznoi şi Sergiu Ungureanu au constatat încălcări ale procedurii atunci când se organizează consultările publice şi şedinţele CMC. Aceștia au declarat că vor monitoriza fiecare şedinţă a consiliului municipal.

În ce priveşte şedinţa din 26 septembrie, aceștia au menționat că la proiectele de decizie despre Planurile Urbanistice Zonale nu au fost anexate procesele verbale ale consultărilor publice;că ordinea de zi include mai mult decât 100 de proiecte, deşi regulamentul limitează numărul acestora, iar conţinutul proiectelor de pe ordinea de zi a fost plasat pe site-ul primăriei abia duminică. La fel, anumite terenuri urmau să fie vândute la preţuri mult mai mici decât cele de pe piaţa imobiliară, etc.

Olga Antonova, preşedinta A.O. „Cetăţean Activ” s-a declarat nemulţumită şi de faptul că prin dispoziţia Silviei Radu din 1 decembrie 2017, accesul cetăţenilor în sediul primăriei este limitat, iar pentru a participa la şedinţele publice, doritorii trebuie neapărat să lase la intrare buletinul de identitate.


LIBERALII ACUZĂ SOCIALIŞTII PENTRU CĂ BLOCHEAZĂ ACTIVITATEA CMC

Consilierul liberal Ion Ciobanu a declarat că pe ordinea de zi a şedinţei din 26 septembrie erau incluse subiecte care vizează oraşul Chișinău şi problemele locuitorilor. Referitor la proiectele sociale pe care le-au menţionat socialiştii, liberalul a punctat că o parte din iniţiative au fost elaborate de către Direcţia Sănătate, iar altele deja funcţionează. Ion Ciobanu a constatat că socialiştii sunt nocivi pentru municipalitate, activitatea primăriei este blocată şi la moment există 1600 de proiecte nediscutate pe agenda CMC.

În concluzie, Ion Ciobanu (PL) l-a invitat pe Ion Ceban (PSRM) la o dezbatere publică, la orice televiziune, ca să discute despre problemele oraşului.


Ședința integrală poate fi urmărită aici:

 


 

Responsabilă: Alina Vodă 

 


Publicat de:

Distribuie