PrimariaMea
Ședința CMC cu două subiecte examinate, altele opt trimise la reexaminare Image
22 dec. 2022

Ședința CMC cu două subiecte examinate, altele opt trimise la reexaminare

Durata ședinței: 2 ore 20 de minute

Pauză: 1 oră 20 minute

În ședința din 22 decembrie, consilierii CMC au trimis la reexaminare un proiect de lege care prevedea vânzarea a două loturi, de 0,31 ha și 0,54 ha, societății pe acțiuni ,,MACON”. Deși este o hotărâre de judecată în acest sens, consilierii nu au aprobat proiectul. Un alt proiect, de transmitere a unui teren în scopul deservirii locuinței, a fost respins. Întrucât era riscul ca și celelalte proiecte să nu acumuleze numărul necesar de voturi, consilierii au votat trimiterea lor la reexaminare. 

Examinarea ordinii de zi aprobate la 13 decembrie a continuat pe 22 decembrie (a șaptea zi de ședință). Aceasta a început cu o oră și 20 de minute întârziere.  .

Andrei Năstase (Platforma DA)  a făcut o declarație din numele consilierilor fracțiunii. Năstase a vorbit despre scrisoarea adresată de conducerea Congresului Autorităților Publice Locale (CALM), către Guvernul Republicii Moldova, după ce cei din urmă au atenționat despre necesitatea identificării resurselor financiare și compensării creșterilor salariale din cadrul Administrațiilor Publice Locale.

A. Năstase: ,,Grupul nostru de consilieri din CMC a luat act de această scrisoare, se alătură acestei scrisori și cere Guvernului să nu se mai joace cu nervii oamenilor. Cea mai mare povară în această speță o poartă mun. Chișinău și Bălți. Pe umerii acestora cad aproape 200 de milioane de lei. Ia-le de unde nu sunt. (…) Pun pe umerii autorităților publice locale poveri ce cad în sarcina Guvernului, conform legii.”

Năstase a îndemnat consilierii să subscrie la declarația CALM, privind necesitatea identificării resurselor financiare sau compensării creșterilor salariale din cadrul APL.

Durata ședinței:  2 ore 20 de minute

Pauză: 1 oră 20 minute


Ordinea de zi 


29. Executarea hotărârii de judecată irevocabile și operarea unor modificări în decizia Consiliului Municipal Chișinău nr. 13/32-14 din 28.10.2010 „Vânzarea unor loturi de pământ din str. Uzinelor, 104 Combinatului de materiale de construcție „MACON” S.A.

Proiect de decizie

 

Proiectul prevede ca, în urma hotărârii instanței de judecată de la Curtea de Apel Chișinău, menținută și de Curtea Supremă de Justiție, să fie dispusă retragerea loturilor de pământ atribuite anterior SRL-ului ,,VLanix-SM” și vânzarea lor, suplimentar terenului proprietate privată, Combinatului de materiale de construcție ,,Macon”. 

În 2011, conform raportului de evaluare, s-a stabilit un preț de piață 3,16 mil. de  lei.  

Instanța de judecată a decis însă vânzarea terenurilor la preț normativ. Așadar, proiectul de decizie prevede acceptarea vânzării lotului de pământ din str. Uzinelor 104, suplimentar terenului proprietate privată, către S.A. ,,MACON”:

  • nr. 1 cu suprafața de 0,31 ha, la preț normativ de 983 900 de lei;
  • nr. 2 cu suprafața de 0,54 ha, la preț normativ de 1 713 891 de lei.

Veaceslav Nedelea (neafiliat) a menționat că în cazul în care există o hotărâre definitivă și irevocabilă a instanței, nu mai este loc de discuții. ,,Vorbim de un agent producător, e un teren pentru dezvoltarea producerii, e bătut în cuie că e aferent. Ce negociem noi cu acești oameni? Dați-le terenul.”

Andrei Năstase (Platforma DA): ,,Din 2011 și până în momentul de față, dacă are caracter definitiv și irevocabil, trebuia executată. Înțeleg că încercarea de executare, așa cum a încercat CMC să o facă, a fost respinsă de către beneficiar în 2010. Nu am primit răspuns, dacă au fost sau nu epuizate căile extraordinare de atac, așa că propun trimiterea la reexaminare a proiectului de decizie.” 

Statut: Trimis la reexaminare

Voturi PSRM DA PAS PL PP

Șor

PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Jitari

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Bunescu

Neafiliat

Doroș

Neafiliat

Afanasenco

Pro 5 8 3 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Contra
Abțineri 2

 


30.1 Transmiterea în proprietate privată comună a terenului din str. Simeon Murafa 43

Proiect de decizie

 

Proiectul de decizie prevede transmiterea în proprietate privată comună, conform cotelor părți deținute din imobil, lotul de pământ din str. Simeon Murafa, nr. cadastral 0100117186. Terenul are o suprafață de 0,0412 ha. Decizia vine în urma vânzării-cumpărării la preț normativ, pentru deservirea și exploatarea obiectivului destinat locuinței. 

Cu 18 voturi ,,pentru”, proiectul nu a acumulat numărul necesar de voturi. 

Statut: Respins

Voturi PSRM DA PAS PL PP

Șor

PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Jitari

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Bunescu

Neafiliat

Doroș

Neafiliat

Afanasenco

                                 
Pro 9 2 1 1 1 1 1 1 1
Contra
Abțineri 6 4 1 1 1 1

 

Valentin Cebotari (neafiliat) a propus trimiterea la reexaminare a celorlalte subpuncte din proiectul cu nr. 30. Cebotari a invocat faptul că nu sunt șanse ca acestea să fie aprobate, în condițiile numărului de consilieri rămași în sală.  

 

Respingerea proiectului cu nr. 30.1, pentru care în timpul votării unii consilierii din PSRM, PAS, dar și unii neafiliați s-au abținut, a generat discuții aprinse și replici pe un ton ridicat din partea lui Andrei Năstase (Platforma DA). 

Aliona Doroș (neafiliată) a anunțat că în așa situație părăsește ședința. Același lucru a fost făcut și de consilierii PAS. S-a ajuns în situația în care în sală era un număr insuficient de consilieri. Astfel, proiectele rămase în ordinea de zi au fost trimise la reexaminare, la propunerea lui Veaceslav Nedelea (neafiliat). Ședința a fost închisă la un interval de o oră după ce a început. 

Ion Ceban, primarul general al municipiului, s-a prezentat în sala CMC la sfârșitul ședinței. Timp de aproximativ 15 minute, acesta a vorbit despre un proiect de lege înaintat în Parlament, care ar prevede trecerea spitalelor din municipiu în subordinea Ministerului Sănătății.

Roman Cojuhari (PAS): ,,Duceți lumea în eroare. Spitalele din capitală nu vor trece în subordinea Ministerului Sănătății. Acest lucru nu este stipulat în ultimul proiect prezentat. Faceți PR politic.”

Ion Ceban a citit un demers la acest subiect și a invitat consilierii să-l semneze. 

Roman Cojuhari (PAS): ,,Încetați să faceți presiune pe cadrele medicale, să îi obligați să vină la Congresul MAN.”

 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ


Publicat de:

Distribuie

Putem să îți recomandăm și aceste materiale

Cum și de ce Primăria Chișinău funcționează fără un  buget în 2024 Image
09 apr. 2024 de minute
Cum și de ce Primăria Chișinău ...
Suburbiile Chișinăului – haotice și autonome Image
07 mar. 2024 de minute
Suburbiile Chișinăului – haotice și ...
Consiliul Municipal Chișinău 2019-2023, radiografia ultimului an de mandat Image
28 feb. 2024 de minute
Consiliul Municipal Chișinău 2019-2023, ...
Ce facem cu „pristroicile” și garajele din curțile blocurilor locative? Image
08 feb. 2024 de minute
Ce facem cu „pristroicile” și garajele ...
De la spații publice la locuri publice: cum ne pot ajuta procesele participative să creăm spații publice vibrante? Image
05 ian. 2024 de minute
De la spații publice la locuri publice: cum ...