PrimariaMea
Sărbătorile de iarnă, virozele sezoniere și datoria direcției generale asistență medicală și socială Image
23 dec. 2023

Sărbătorile de iarnă, virozele sezoniere și datoria direcției generale asistență medicală și socială

În această sâmbătă, 23 decembrie, va fi dat startul sărbătorilor de iarnă. Pregătirile în centrul Capitalei și în sectoarele orașului sunt în toi. În Piaţa Marii Adunări Naţionale este amenajat bradul, patinoarul, zonele pentru copii și scena de unde vor evolua artiștii.
În altă ordine de idei, situația în sănătatea publică devine alarmantă. Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și social a declarat: „Avem o creștere cu 20% a cazurilor de viroze sezoniere. Spitalele municipale, în special spitalul clinic municipal nr. 1, deja a ajuns la capacități maxime.” Astfel, chișinăuienii au fost îndemnați să se vaccineze împotriva gripei, cât mai sunt disponibile cele 2% din doze.
 

Primarul a început ședința cu critici către Ministerul Educației și guvernare pentru reformele inițiate în domeniu și a declarat că municipalitatea va face tot posibilul pentru a opri „atacul politic asupra sistemului educațional.

Potrivit lui, noile prevederi îi oferă Ministerului Educației puterea de a substitui autoritatea publică locală – situație care amenință principiul autonomiei locale stabilit de Constituție.

Amintim că, Parlamentul a aprobat pe 17 august un amendament propus de PAS care prevede că tuturor șefilor de direcție educație din țară care nu au fost numiți conform Codului Educației, li se va înceta de drept mandatul. Până la numirea unui nou șef de direcție conform regulamentului, interimatul pentru aceste funcții va fi asigurat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Deputatul PAS Eugen Sinchevici a declarat atunci că funcția de șef de direcție de învățământ era una politică și că scopul amendamentului este să motiveze consiliile raionale să organizeze concursuri de angajare.


Vacanța de iarnă


Pentru toți elevii din învățământul preuniversitar (grădiniță, clasele primare, gimnaziu și liceu), vacanța de Crăciun va începe sâmbătă, 23 decembrie 2023, și se va încheia duminică, 7 ianuarie 2024. În același timp, cadrele didactice își vor continua activitatea.

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal a informat despre un șir de evenimente organizate în capitală, printre care: turneu de padel city masters (08.12.2023-21.01.2024), campionatul de baschet (13-17.12.2023), etc. 

În altă ordine de idei, autoritățile au remarcat că numărul copiilor cu statut de refugiat în instituțiile de învățământ este în continuă creștere. Astfel, au fost încadrați la studii 1157 de copii, dintre care în învățământul secundar.


Situația epidemiologică prin infecțiile virale sezoniere


Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială a observat că numărul adresărilor în unitățile de primire urgentă a crescut cu 10%, dintre care o pondere considerabilă o au cazurile de traumatisme la copii. „În ceea ce privește situația epidemiologică avem o creștere cu 20% a cazurilor de viroze sezoniere. Spitalele municipale, în special spitalul clinic municipal, nr. 1 deja a ajuns la capacități maxime.”, a declarat raportorul. Chișinăuienii au fost îndemnați să se vaccineze împotriva gripei cât mai sunt disponibile cele 2% din doze.


Datoria direcției generale asistență medicală și socială


Centrul municipal de plasament temporar al refugiaților, de colectare și distribuire a donațiilor, Lukoil, amplasat în sectorul Rîșcani al capitalei, care oferea servicii de asistență și ajutor persoanelor din Ucraina, a acumulat o datorie de 1 233 00 MDL. Despre acest fapt a informat șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan. Potrivit lui, neachitarea datoriei ar putea bloca activitatea Direcției. Pentru a preîntâmpina această situație, autoritatea municipală a expediat un demers către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, la care încă nu s-a oferit un răspuns.


Întreținerea infrastructurii rutiere


Autoritățile raportează efectuarea lucrărilor de lichidare a situațiilor de avariere și plombarea găurilor apărute pe drumurile publice pe o suprafață de cca 600 m². Vitalie Mihalache, șef al Direcției generale mobilitate urbană, a menționat că în paralel se desfășoară inspectări nocturne pentru depistarea neconformităților de pe drumuri și poduri. Totodată, au fost inițiate procedurile de achiziție pentru suplinirea stocului existent.


Ce se aude despre renovarea str. 31 august 1989?


Autoritățile au raportat că sunt la ultima fază de recepție a lucrărilor. De asemenea, au fost efectuate testări a iluminatului stradal. Renovarea porțiunii unde s-a descoperit caldarâmul a fost separată de proiectul finanțat de BERD și BEI. Pentru demararea procesului de proiectare, va fi prezentată schița Ministerului Culturii. Până atunci, tronsonul cuprins între străzile Pușkin și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni va fi conservat, împreună cu evacuarea apelor subterane. 


Publicat de:

Distribuie