PrimariaMea
Rute noi de autobuz în suburbii, insuficiență de manuale în instituțiile de învățământ și proiecte investiționale în derulare și altele finalizate Image
21 sept. 2023

Rute noi de autobuz în suburbii, insuficiență de manuale în instituțiile de învățământ și proiecte investiționale în derulare și altele finalizate

Durata ședinței: 43 min

Pauză: -

Întârziere: -

Parcul Urban de Autobuze a fost suplinit cu 16 unități articulate. Astfel, săptămâna curentă au fost lansate rutele noi de autobuz nr. 21 și 36 spre comuna Bubuieci la cererea a 800 de locuitori.
În timpul apropiat ar putea să apară rute noi în Codru și Dumbrava unde, cumulativ, peste 2 600 de persoane au solicitat transport public.  

La început de an școlar, există o insuficiență de manuale. Au fost făcute demersuri către organele competente și instituțiile de învățământ raionale pentru a pune la dispoziție municipalității manualele lipsă.


13 septembrie – Ziua profesională a lucrătorului din sfera protecției sociale a populației


În contextul zilei profesionale a lucrătorului din sfera protecției sociale a populației, Primarul general a menționat că în cadrul Direcției Generale asistență socială și sănătate sunt 3 124 de persoane angajate, de serviciile cărora beneficiază 380 mii de oameni. 

Totodată, Primăria Chișinău informează că a alocat 242 mln. lei Direcției Generale asistență socială și sănătate și 157 mln. lei Direcției Generale pentru protecția drepturilor copiilor întru implementarea programelor de asistență socială pe parcursul anului 2023. 


Cetățenii din suburbii solicită mai multe rute de transport public


Locuitorii suburbiilor au nevoie de transport public. Asta nu este o noutate, fiind prima problemă raportată încă în cadrul sondajului din 2021. După o așteptare de peste doi ani, la 19 septembrie 2023 au fost lansate rutele noi de autobuz nr. 21 și 36 spre comuna Bubuieci la cererea a 800 de locuitori. Totodată, în timpul apropiat ar putea să apară rute noi în Codru și Dumbrava unde, cumulativ, peste 2 600 de persoane au solicitat transport public.  


Lansarea sesiunilor gratuite de instruire antreprenorială


La 18 septembrie 2023 a fost lansată sesiunea de instruire antreprenorială în cadrul Programului Municipal STARTUP pentru tineri şi migranți, la care au fost înscrise 1 165 de persoane. Primarul a declarat că din cauza răspunsului neclar al Comisiei Electorale Centrale, nu au avut posibilitatea să distribuie materialele informaționale. 

Mai multe detalii despre program găsiți AICI


Desfășurarea procesului educațional 


Ca la fiecare început de an școlar, autoritățile sunt preocupate cu asigurarea didactică a elevilor. Au fost puse la dispoziția copiilor din clasa întâi abecedare în limbile română și rusă. În aceeași ordine de idei, se atestă o insuficiență de manuale la disciplina matematică, limbile străine, istoria românilor și universală. Pentru a acoperi deficitul de manuale școlare au fost făcute demersuri către organele competente și instituțiile de învățământ naionale pentru a pune la dispoziție municipalității manualele lipsă. 

  • Organizarea grupelor cu program prelungit în instituțiile de învățământ

Pentru perioada 2023-2024, în clasele cu regim prelungit (3 sau 6 ore) au fost înscriși 38 679 elevi, repartizați în 1 114 grupe. Salarizarea cadrelor didactice este efectuată din sursele bugetare. La fel, 20% din elevii proveniți din familii social-vulnerabile sunt alimentați gratuit.
Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi a declarat: „Interzicem categoric plățile formale sau informale de la părinții care își duc copiii în grupele cu regim prelungit.”

Totodată, în contextul principiului transparenței, municipalitatea a solicitat directorilor instituțiilor de învățământ și direcțiilor de sector să afișeze pe paginile web și pe panouri informația cu privire la clasele cu regim prelungit, cât și cheltuielile instituției.  

  • Încadrarea în câmpul muncii

Din 7 353 absolvenți ai claselor a X-a au fost încadrați în câmpul muncii 4 907 de persoane, la colegii au fost admiși 1 343 de elevi, în centrele de excelență 590 de absolvenți, iar în liceele serale au depus actele 3 absolvenți. Ceilalți au mers în școlile profesionale, iar alții au plecat peste hotare. 

  • Acordarea ajutorului material copiilor proveniți din familii sociali vulnerabile

Prima tranșă în valoare de 700 lei a fost transferată la 6 400 de copii, iar de-a doua tranșă vor beneficia 1 600 de copii ai claselor a I-a, V-a și a X-a. 


Întreținerea infrastructurii rutiere


Potrivit șefului Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, toate trecerile pietonale din capitală au fost amenajate. De asemenea, de către Exdrupo au fost executate lucrări de amenajare a bordurilor și a căilor de acces. Iar, o suprafață de 3 mii m² a fost asfaltată. 


Situația proiectelor investiționale din capitală


În anul curent, la intersecția bulevardului Dacia 32 și str. Cuza Vodă 15, din sectorul Botanica se amenajează spațiul verde. În scuarul amplasat pe str. Zelinski intersecție cu bulevardul Decebal au fost finalizate toate lucrările planificate. În paralel, au fost finalizate lucrările de amenajare a teritoriului de pe str. Traian 19/1.  

Lucrările de amenajare a subteranelor din sectorul Centru au ajuns la etapa finală. Proiectul privind amenajarea scuarului din str. Grenoble 106 cu parcarea adiacentă a fost finalizat. De asemenea, str.  Korolenko a fost pavată.

Până la finele săptămânii, pretura sectorului Râșcani și-a propus să finalizeze asfaltarea străzii Tudor Vladimirescu, conectarea iluminatului și conservarea lucrărilor de reparație în pădurea parc „Dumitru Rîșcanu”. La fel, pe str.  Florilor va fi conectat iluminatul stradal. 

În sectorul Ciocana se lucrează asupra înlăturării neconformităților depistate în urma inspectării. În cadrul proiectului de amenajare a scuarului „Ciocana” cu amfiteatru se finalizează pavarea trecerilor pietonale pentru persoanele cu nevoi speciale. 

În scuarul Catedralei mitropolitane a fost montat sistemul de irigare și iluminat nocturn. Toate lucrările au fost finalizate în parcul „La izvor” și în subterana de la intersecția str. Ion Creangă cu bulevardul „Ștefan cel Mare”. Spre final, pretorul sectorului Buiucani a informat că din 20 septembrie 2023 vor începe lucrările de amenajare la Centrul de tineret din sector.


Publicat de:

Distribuie