PrimariaMea
Rută nouă de autobuz în or. Codru. Amenajarea și curățarea râului Bîc, campania de salubrizare de toamnă și noi cazuri de COVID 19 Image
09 oct. 2023

Rută nouă de autobuz în or. Codru. Amenajarea și curățarea râului Bîc, campania de salubrizare de toamnă și noi cazuri de COVID 19

Durata ședinței: 56 min

Pauză: -

Întârziere: -

Ca urmare a suplinirii Parcului de autobuze cu unități de transport, în mai multe suburbii au fost lansate rute noi. Astfel, în or. Codru a apărut deja a doua rută de autobuz, care va traversa șos. Hâncești, str. Miorița (pod), iar în raza or. Codru: str. Sihastrului, str. Schinoasa Deal (stația terminus fiind pe terenul tehnologic).
În altă ordine de idei, autoritatea municipală a accesat 240 mil. de lei din Fondul verde pentru climă, care erau destinați pentru amenajarea și curățirea râului Bîc. Un termen exact pentru demararea lucrărilor nu a oferit, primarul menționând că „lucrările vor începe în curând”.
Chiar dacă, primăria capitalei a primit refuz la denunțul înaintat Centrului Național Anticorupție privind intentarea unui proces contravențional sau penal împotriva companiei lui Victor Duca, care a procurat utilaje multifuncționale pentru întreprinderea municipală „Spații Verzi”, viceprimara, Irina Gutnic a declarat că nu a fost încălcată lege atunci când au diminuat valoarea contractului cu agentul economic cu cca. 3 mil. de lei.
 


O nouă rută de autobuz spre orașul Codru


La distanță de o săptămână, Primăria Chișinău a lansat cea de-a doua rută spre orașul Codru. Ruta nr. 14 va avea următorul traseu: șos. Hâncești, str. Miorița (pod), în raza or. Codru: str. Sihastrului, str. Schinoasa Deal (stația terminus fiind pe terenul tehnologic).

Orarul de circulație îl găsiți AICI.

Suplimentar, ar putea fi extinsă ruta 24 de autobuz în Colonița.
Deplasarea cu transportul public este mai rapidă, decât cu transportul personal, datorită benzilor create – a declarat Ion Ceban. Reieșind din acest fapt, primarul a sugerat serviciilor primăriei să analizeze opțiunea de a permite taximetriștilor deplasarea pe benzile destinate transportului public. La etapa inițială, permisiunea oferită ar putea fi contra cost.
 


Reabilitarea râului Bîc


Reamintim, că în vara anului curent, Primăria capitalei a semnat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) un acord de împrumut de 8 mil. de euro și un acord de grant de 4 mil. de euro pentru reabilitarea râului Bâc.
Potrivit edilului, soluțiile vor fi orientate pe curățarea și amenajarea râului Bâc, astfel încât riscurile de inundații să fie înlăturate. Până acum, Primăria Chișinău a accesat 240 mln. de lei din Fondul Verde pentru Climă, dar un termen exact pentru demararea lucrărilor nu a oferit.

Cu susținerea BERD, Primăria Chișinău are în plan să inițieze o serie de proiecte majore de infrastructură, precum: reabilitarea străzilor Mesager și Industrială și extinderea Bulevardului Mircea cel Bătrân, cu prelungirea liniei de troleibuze până la str. Bucovinei.
 


Agentul economic învinuiește Primăriei Chișinău de datoria neachitată


Ziarul de Gardă a publicat recent o investigație cu privire la acuzația adusă Primăriei Chișinău de către un agent economic care invocă că ar fi fost impus să diminueze valoarea unui contract cu 3 mln. de lei și că de nouă luni Primăria nu-i plătește peste 20 mln.  de lei, viceprimara, Irina Gutnic a oferit mai multe detalii. 

Aceasta a declarat că, în urma mai multor sesizări referitoare la achizițiile publice desfășurate de către întreprinderea „Spații Verzi”, a fost analizată conformitatea procedurilor de achiziție publică. Ca urmare a acestor verificări, s-a stabilit că întreprinderea aplică un tratament ilegal față de agenții economici. Aceasta a exemplificat că la încălcarea termenului de livrare, un agent economic ar fi fost inclus de către întreprindere în lista de interdicție. Dar, această măsură nu a fost aplicată și în cazul companiei lui Victor Duca, care a avut o încălcare similară.
Totodată, a subliniat că agentul economic a achiziționat utilaje pentru „Spații Verzi” în valoare de 14 mil. de lei, dar potrivit contractului urma să i se achite 23,5 mil. de lei. Astfel, în cadrul audienței, agentului economic i s-ar fi propus rezilierea contractului sau diminuarea valorii contractului.
În final, viceprimara a informat că în luna martie anul curent ar fi înaintat un denunț la Centrul Național Anticorupție pentru a verifica legalitatea acțiunilor lui Victor Duca și corectitudinea procedurilor de achiziție cu agentul economic”. Însă, Primăria capitalei a primit un refuz de la CNA în intentarea unui proces contravențional sau penal.

Potrivit informațiilor din media, la peste nouă luni de la livrare, utilajele multifuncționale stau fără întrebuințare în depozitul întreprinderii municipale „Spații Verzi”.


Desfășurarea procesului educațional în anul de studii 2023-2024, în cadrul instituțiilor școlare din municipiul Chișinău


Săptămâna trecută, potrivit șefului Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, evenimentele de importanță majoră au fost inaugurarea sălii de sport din cadrul Liceului Teoretic „Mihai Viteazu” și a blocului nou pentru grupele de grădiniță în Liceul Teoretic „Vasile Lupu”. Investiția primăriei fiind de 8,9 mil. de lei.

Acordarea ajutorului material copiilor din familiile social-vulnerabile

Prima tranșă a fost repartizată la 6 400 de copii, iar din cea de-a doua vor fi alocați bani pentru 1 600 de copii.
 

Copii cu statut de „refugiat” în instituțiile de învățământ

În instituțiile din subordinea primăriei învață 1 077 de copii din Ucraina, cu 16 copii mai mulți decât săptămâna anterioară. Dintre ei, 821 de copii frecventează instituțiile de învățământ primar și secundar, iar 256 copii sunt înscriși în grădinițe.

Alimentația copiilor
Pentru verificarea calității alimentației au fost efectuate controale în 13 școli și 8 grădinițe.

Activități extrașcolare
În cadrul cercurilor din instituțiile extrașcolare sunt înscriși 13 158 de copii.

COVID în școli
Săptămâna trecută au fost confirmate pozitiv 7 cazuri de îmbolnăvire a elevilor și 7 cazuri la cadre didactice cu virusul COVID 19.

Instruirea personalului din instituțiile de învățământ
Viceprimara Angela Cutasevici a informat că 69 de bucătari din blocul alimentar al grădinițelor din capitală au beneficiat de instruire privind prelucrarea preparatelor culinare în conformitate cu meniul model unic. De asemenea, 70 de asistenți medicali, 600 de asistenți de educatori și 639 educatori care activează în grădinițe au beneficiat de instruire în utilizarea instrumentelor web 2.0 racordate la specificul activității.


Întreținerea infrastructurii din capitală


Au fost executate lucrări pe drumurile de acces în instituțiile de învățământ.
Direcția Generală Mobilitate Urbană a informat despre asfaltarea unei suprafețe de 3 500 m². De asemenea, autoritățile sunt în proces de testare a unei soluții ce ar putea crește duritatea  porțiunilor asfaltate pe bd. Ștefan cel Mare. Raportorul a declarat că rămâne a fi o prioritate pentru Direcție, aplicarea marcajului rutier pe străzile din mun. Chișinău, în paralel fiind executate lucrări de curățire și stropire a carosabilului până la începerea sezonului rece.
Autoritățile se pregătesc pentru recepționarea lucrărilor de pe str. Tighina și Alexandru cel Bun. Până la 20 octombrie va fi formată Comisia de recepție și evaluare a lucrărilor din cadrul proiectul de reabilitare finanțat de BERD și BEI.
 


Campania de salubrizare de toamnă


Șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare, Ion Burdiumov, a informat că pentru salubrizarea mecanizată, zilnic au fost implicate câte 20 de utilaje, iar pentru salubrizarea manuală câte 400 de persoane. Ca urmare, au fost evacuate 237 de rute cu deșeuri, iar din parcuri și scuaruri au fost colectate 156 de rute cu deșeuri (frunze, crengi, rumeguș și iarbă cosită).
În paralel, la 30 septembrie curent a fost organizată o campanie de salubrizare a râului Bîc, la care au participat 60 de persoane. De acolo, au fost evacuate două remorci cu deșeuri.
Suplimentar, au fost efectuate lucrări de plantare a florilor multianuale, iar din noiembrie va demara campania de plantare a arborilor.


Publicat de:

Distribuie