PrimariaMea
Publicăm documentele renovării scuarului „M. Eminescu” și str. 31 august 1989 Image
21 dec. 2020

Publicăm documentele renovării scuarului „M. Eminescu” și str. 31 august 1989

Autoritățile municipale planifică tot mai multe lucrări de renovare și reparație în capitală. Totuși, pentru o parte din cele planificate și/sau desfășurate în 2020, proiectele de renovare nu au fost consultate cu orășenii, au fost publicate cu întârziere sau nu au fost publicate deloc. Am expediat solicitări de informație pentru a primi proiectele de renovare pentru scuarul „Eminescu”, str. 31 august 1989 și bd. Grigore Vieru. Vă prezentăm mai jos răspunsurile. 

Anul acesta, „Chișinăul a devenit un șantier”. S-a săpat peste tot, au fost reabilitate multe scuaruri, au început renovările la anumite străzi și au fost create proiecte de infrastructură care vor fi implementate anul viitor. Autoritățile nu au organizat consultări publice, mai mult, nici nu au făcut publice proiectele. 

Considerăm că fiecare cetățean trebuie informat despre lucrările care au loc în capitală. Astfel, pe 2 noiembrie am expediat mai multe solicitări prin care am cerut proiectele de renovare a scuarului „Mihai Eminescu”, str. 31 august 1989 și bd. Grigore Vieru, precum și alte informații despre proiecte în desfășurare în municipiu.  

Acestea au fost adresate primarului general, viceprimarului pe mobilitate urbană - Victor Chironda și întreprinderii municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”. Am primit răspuns doar la cele expediate direct către primar și către „Spații Verzi”, pe când la solicitarea expediată către viceprimar - cu toate că am primit confirmarea recepționării, așa și nu am primit răspuns. 

Chiar și așa, răspunsurile sunt incomplete, lipsind detalii cu privire la finanțări, parteneri etc. Ținem să menționăm că, am aflat că solicitarea nr. 48/2020, adresată către primar, a avut patru executori, noi fiind contactați fie pe mail, fie telefonic, de trei dintre ei, ceea ce a creat o senzație de confuzie generală. Găsiți mai jos documentele recepționate pentru proiectele de renovare a scuarului „Mihai Eminescu” și a str. 31 august 1989. Informația cu privire la bd. Grigore Vieru nu ne-a fost prezentată, funcționara care ne-a expediat majoritatea documentelor menționând că nu dispune de el. 

Solicitare de informație adresată lui Ion Ceban. Sursă: Primăria Mea Solicitare de informație adresată lui Ion Ceban. Sursă: Primăria Mea

Scuarul „Mihai Eminescu”

Despre scuarul „Mihai Eminescu” am scris anterior, în special despre cum renovare acestuia nu a fost consultată deloc și despre cum scuarul a fost transformat dintr-o oază de verde în inima capitalei, într-un spațiu în care predomină tonalitățile de gri. În această mapă puteți găsi toate informațiile recepționate cu privire la scuar, inclusiv proiectul de renovare, certificatul urbanistic și analiza dendrologică. 

Scuarul „Mihai Eminescu” după renovare. Sursă: facebook.com/ion.ceban.public Scuarul „Mihai Eminescu” după renovare. Sursă: facebook.com/ion.ceban.public

 

Reabilitarea str. 31 august 1989

Despre acest proiect, prin care str. 31 august 1989 ar urma să devină un „Coridor Verde”, am scris de mai multe ori. Puteți citi materialele respective aici, aici și aici

Proiectul respectiv a fost prezentat de două ori societății civile, una dintre prezentări având loc pe 20 noiembrie și având caracter consultativ. Totuși, nu se știe dacă propunerile respective vor fi luate în considerare, deoarece lucrările de renovare trebuiau începute în luna septembrie, fiind deja în întârziere mare. Ținem să menționăm că, pentru acest proiect, am fost apelați de către reprezentanții preturii unde au avut loc consultările, pentru a fi siguri că am recepționat informația respectivă și o vom distribui cititorilor noștri. În această mapă găsiți informațiile cu privire la situația dendrologică pe stradă, iar aici puteți găsi proiectul - care a fost publicat în anunțul consultărilor publice. 

 

Proiectarea intersecției str. Bodoni - str. 31 august 1989. Sursă: Proiectul de reabilitare a str. 31 august 1989. Proiectarea intersecției str. Bodoni - str. 31 august 1989. Sursă: Proiectul de reabilitare a str. 31 august 1989.

Echipa Primăria Mea mulțumește autorităților publice locale care au avut grijă să răspundă solicitărilor noastre și le îndeamnă să publice aceste documente și pe propria pagină web. Totodată, își exprimă speranța că în viitor aceste documente vor fi publicate și accesibile pentru oricine, pe site-ul oficial al Primăriei.

Autoare: Cristina Sîrbu


Publicat de:

Distribuie