PrimariaMea
Procurarea de noi autobuze și proiecte funciare de privatizare Image
20 sept. 2022

Procurarea de noi autobuze și proiecte funciare de privatizare

A fost aprobată majorarea capitalului social al Î.M. „Parcul urban de autobuze”, în scopul achiziționării autobuzelor de parcurs. Subiectul a fost discutat câteva ore. Astfel, până la pauza de masă consilierii au reușit să examineze doar două subiecte, ședința a fost dominată de discursurile politice. La majoritatea proiectelor funciare consilierii nu au avut întrebări sau obiecții.

Ședința a început cu prezența a 39 din 51 de consilieri. Președintele ședinței a fost ales Victor Poleacov (PSRM), cu 35 de voturi. La aprobarea ordinii de zi, Adrian Talmaci, secretar interimar al Consiliului municipal Chișinău a propus excluderea subiectelor 6.1, 6.3, 6.9, 7 ,13, 14, invocând motivul lipsei avizului Comisiei funciare. Din partea executivului a fost înaintată propunerea de includere pe ordinea de zi a proiectului de decizie cu privire la formarea și autentificarea drepturilor asupra bunului imobil de la Calea Ieșilor 36. Totodată, va fi audiată informația privind deșeurile de construcție din str. Calea Ieșilor 36, la propunerea lui Alexandr Odințov (PSRM).

În contextul posibilelor majorări ale tarifelor pentru livrarea apei şi serviciilor de canalizare, la propunerea lui Serghei Burgudji (ȘOR), a fost inclus pe ordinea de zi subiectul cu privire la activitatea întreprinderii „Apă - Canal”, în perioada 2021 - 2022.

Mariana Lungu (PL) a propus includerea unui punct cu privire la activitatea Î.M. „Piața Centrală”. Totodată, la solicitarea consilierei a fost exclus punctul 16, cu privire la conferirea titlului „Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău" Ludmilei Scalnîi care a fost deputată în primul Parlament al Republicii Moldova. De asemenea, consiliera a insistat pe includerea în ordinea de zi a subiectului cu privire la aprobarea noilor tarife la masa lemnoasă a Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”.

Propunerea lui Andrei Năstase de a audia Direcția asistență juridică a municipiului Chișinău a fost acceptată. Consilierul a solicitat să fie prezentată informația cu privire la serviciile radio și antena invocând că aceste servicii ar fi inexistente.

Ordinea de zi în noua redacție a fost aprobată de către 42 de consilieri.

 

Ordinea de zi a fost suplinită cu:

– Proiectul de decizie cu privire la formarea și autentificarea drepturilor asupra bunului imobil de la Calea Ieșilor 36;

– Informația privind deșeurile de construcție din str.Calea Ieșilor 36;

– Raportul de activitate a Î.M. „Piața Centrală”;

– Informație cu privire la raportul de activitate a întreprinderii „Apă - Canal” în perioada 2021 - 2022;

– Aprobarea noilor tarife la masa lemnoasă a Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”;

 – Informație cu privire la raportul de activitate a Î.M ,,Direcția parcurilor, cultură și odihnă';

– Informația privind legalitatea încasării plăților pentru serviciile „Radio” și „Antena”.

 

De pe ordinea de zi au fost excluse, la solicitarea executivului, subiectele:

–  Formarea bunurilor imobile din str. I. Nistor;

–  Transmitere în proprietate comuna din str. V. Stroescu;

–  Transmiterea în proprietate privata comuna din str. Malina Mica;

–  Autentificarea drepturilor asupra loturilor din Întovărășirea pomicolă „SIDEV" COOP;

– Stabilirea hotarelor lotului de pământ din str. Mitropolit Dosoftei, 103, folosit cu drept de superficie de către societatea cu răspundere limitată „OLSOM";

–  Privatizarea terenului aferent bunului privat al Societății comerciale „IMCOMVIL GRUP" S.R.L. din str. Maria Dragan, 46;

–  Conferirea titlului „Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău".


DECLARAȚII


Ion Cebanu (PL) a înaintat o interpelare către Ion Ceban, cu privire la scopul vizitei efectuate în Qatar. Totodată, a criticat simpatizanții pro-ruși din rândul consilierilor municipali în contextul invaziei rusești în Ucraina.

Ruslan Verbițchi  (DA) a criticat guvernarea pentru că invocă motive politice precum războiul din Ucraina ca fiind impediment în realizarea reformei justiție. Consilierul a făcut referință la participarea clasei politice la Forumul „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”, ediția 2022.

Silvia Grigorieva (PSRM) a pus în discuție necesitatea reparației Şcolii de Arte Plastice pentru Copii  „A.Şciusev".

Andrei Năstase (DA) a criticat Direcția asistență juridică a municipiului Chișinău considerând ilegală încasarea de la cetățeni a plăților pentru serviciile „Radio” și „Antena, de care aceștia nu beneficiază.


CETĂȚENII


Raisa Panciuha (susținătoare DA) a criticat guvernarea și indiferența acesteia față de protestele antiguvernamentale inițiate de simpatizanții partidului ȘOR.

Durata ședinței: 6 ore 36 minute

Pauză:  2 ore 24 minute


Ordinea de zi


Înainte de a trece la analiza subiectelor din ordinea de zi, consilierul Alexandr Odințov (PSRM) a solicitat informații directorului interimar al Î.M. „Parcul urban de autobuze” cu privire la suplinirea rutei nr. 9 . Ghenadie Zadeseneț a informat că, deși a fost suplinită cu 6 unități de transport, pe ruta nr. 9 nu este suficient transport public. Pentru a rezolva parțial problema insuficienței transportului public, va fi înaintă Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie, propunerea de a se scurta traseul unor autobuze care circulă pe ruta menționată.

Andrei Năstase (DA) s-a arătat nemulțumit de nerestabilirea rutei 13.


1. Majorarea capitalului social al Î.M. „Parcul urban de autobuze” în scopul achiziționării autobuzelor de parcurs

  Proiect de decizie


Potrivit raportorului proiectul presupune procurarea a 16 autobuzele articulate la un preț de 37 mii EUR.

Aproape toți reprezentanții fracțiunilor s-au expus pe subiectul bugetului, atât prin întrebări, cât și prin declarații politice.

Roman Cojuhari (PAS) s-a interesat despre achizițiile efectuate pe parcursul anului 2021 și cauza devierii de la planul de acțiuni potrivit căruia urma să fie achiziționate 100 de unități de transport de capacitate mică.

Executivul a informat că, în 2021, au fost procurate 58 de unități de transport, care s-au dovedit a fi o achiziție bună luând în considerare nivelul de exploatare și lipsa necesității unor reparații capitale. Poziția executivului față de planul de acțiuni vizat este condiționată de necesitatea acută de unități de transport și insuficiența de șoferi, chiar dacă dinamica angajărilor este una pozitivă. Impuși de aceste circumstanțe executivul este nevoit să devieze de la planul de acțiuni, alegând prioritar procurarea unităților de transport cu capacitate mare.

Consilierul s-a arătat profund deranjat de nerespectarea planului de acțiuni, dar a fost contrazis de către raportor care accentuat confruntarea cu problemele cererii înalte de transport public și crizei acute de șoferi.

La întrebarea lui Serghei Burgudji (ȘOR) privind măsurile identificate pentru asigurarea transportului public în zonele unde acesta lipsește, raportorul a menționat că, concomitent cu achiziționarea unităților de transport articulat, sunt în căutarea unităților de transport de capacitate mică.

Vitalie Mucan (PSRM) și Valerii Klimenco (ȘOR) au încercat să atribuie rezultatele obținute de Î.M. „Parcul urban de autobuze” activității partidelor din care fac parte.

Roman Cojuhari (PAS) a insistat supunerii votării propunerea de a suplini cu transport public rutele vechi nr. 9 (+2), nr. 31 (+3), nr. 2 (+2) și rutele noi spre Trușeni (+4), Ghidighici (+2)  și Durlești (+3) din contul celor 16 unități de transport care vor fi scoase de pe rutele ce vor beneficia de noile unități de transport. Propunerea a fost respinsă, deoarece nu a întrunit numărul necesar de voturi. Consilierul a făcut o notă protocolară către Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie și Î.M. „Parcul urban de autobuze”, propunând ca unitățile de transport ce vor fi scoase de pe rutele vechi să suplinească zonele cu insuficiență de transport public.

Andrei Nastase (DA) a blamat propunerea consilierului PAS, acuzându-l de populism. De asemenea a menționat că ar fi cazul să se analizeze posibilitatea de atragere a fabricilor de producere și asamblare a unităților de transport ce ar face față cererii. 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Afanaseco 

Neafiliată

Jitari

Pro 19 9 4 2 2 - 1 1 1 1 1 1 - 1
Contra - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - - - - - - - - - - - - -

*Numărul de voturi enunțat de președintele ședinței nu corespunde cu suma voturilor enunțate

Decizia finală


2. Modificări în decizia nr. 7/10 din 23.06.2022

Proiect de decizie


Consilierii nu au avut întrebări sau obiecții față de acest proiect de decizie.

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP

Șor

PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Afanasencco

Neafiliată

Jitari

Neafiliat

Cebotari

Pro 19 1 5 2 - - - 1 1 1 1 - 1 1 1
Contra - - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - - - - - - - - - - - - - -

Decizia finală

 


3. Acceptarea donației oferite de Consiliul Județean Buzău pentru finanțarea proiectului „Amenajarea și modernizarea Parcului Catedralei”

Proiect de decizie


Proiectul de decizie presupune acceptarea donației oferite de Consiliul Județean Buzău pentru amenajarea și modernizarea Parcului Catedralei în sumă de 350 mii EUR.

                                             

Valerii Klimenco (ȘOR) a întrebat despre existența unui proiect de amenajarea și modernizarea Parcului Catedralei și dacă acesta a fost supus consultărilor publice.

Pretorul sectorului Buiucani a precizat că vor fi efectuate lucrări ce țin de schimbarea pilonilor de electricitate, iluminatul stradal și instalarea sistemului de irigare. De asemenea, a asigurat consilierul că proiectele au fost supuse consultărilor publice în anul 2021.

Alexandr Bondarenco (PSRM) și Alexandr Odințov (PSRM) au remarcat neconcordanța titlului proiectului de decizie care ar presupune amenajarea și modernizarea Parcului Catedralei, pe când raportorul menționează că donația este destinată strict lucrărilor tehnice ce vor ține de schimbarea pilonilor de electricitate, iluminatul stradal și instalarea sistemului de irigare. Consilierii au solicitat anexarea avizului comisiei și a altor informații suplimentare la proiectul de decizie.

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP

Șor

PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Afanasencco

Neafiliată

Jitari

Neafiliat

Cebotari

Pro 20 5 3 1 2 - 1 1 1 1 1 - 1 1 1
Contra - - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - - - - - - - - - - - - - -

Decizia finală

 


4. Acceptarea donației oferite de Consiliul Județean Buzău pentru cofinanțarea proiectului de investiții „Reparația capitală a pasajului pietonal subteran din bd.Decebal, Chișinău, sectorul Botanica”

Proiect de decizie


Raportorului i s-au adresat întrebări de ordin financiar din partea consilierului Alexandr Odințov (PSRM). Cu privire la suficiența fondurilor alocate din bugetul de stat, raportorul nu a putut oferi răspunsuri concrete invocând motivul apariției lucrărilor ce nu au fost prevăzute în devizul de cheltuieli.

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP

Șor

PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Afanasencco

Neafiliată

Jitari

Neafiliat

Cebotari

Pro 20 6 4 1 2 1 1 1 - 1 1 1 1 1
Contra - - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - - - - - - - - - - - - - -

Decizia finală 


5.1. Transmiterea în proprietate privată a terenului din str. Sf. Parascheva 

Proiect de decizie


 

Consilierii nu au avut întrebări sau obiecții față de acest proiect de decizie.

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP

Șor

PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Afanasencco

Neafiliată

Jitari

Neafiliat

Cebotari

Pro 19 7 - 2 - 1 - - - - - 1
Contra - - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - 4 1 - - - - - 1 1 - - 1 -

Decizia finală 


5.2. Transmiterea în proprietate privată a terenului din str. Memoriei

 Proiect de decizie


 

Consilierii nu au avut întrebări sau obiecții față de acest proiect de decizie.

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP

Șor

PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Afanasencco

Neafiliată

Jitari

Neafiliat

Cebotari

Pro 19 7 - 2 - 1 - - - - - - 1
Contra - - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - 4 1 - - - - - 1 1 - - 1 -

Decizia finală 


5.3. Transmiterea în proprietate privată a terenului din str. Bisericii

Proiect de decizie


Consilierii nu au avut întrebări sau obiecții față de acest proiect de decizie.

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP

Șor

PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Afanasencco

Neafiliată

Jitari

Neafiliat

Cebotari

Pro 18 9 - - 2 - - 1 - - - - - - 1
Contra - - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - 4 1 - - - - - 1 1 - - 1 -

*Numărul de voturi enunțat de președintele ședinței nu corespunde cu suma voturilor enunțate

Decizia finală


5.4. Transmiterea în proprietate privată a terenului din str. Oituz, 15

Proiect de decizie


Consilierii nu au avut întrebări sau obiecții față de acest proiect de decizie.

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP

Șor

PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Afanasencco

Neafiliată

Jitari

Neafiliat

Cebotari

Pro 18 8 - - 2 - 1 - - - - - - 1
Contra - - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - 4 1 - - - - - 1 1 - - 1 -

Decizia finală 


5.5. Formarea bunurilor imobile și transmiterea în proprietate privată a unui lot de pământ din str. Dragomirna, 19

Proiect de decizie


Consilierii municipali s-au interesat de corectitudinea respectării tuturor procedurilor.

AMENDAMENTE:

- să fie înlocuit în text  nr. cadastral 0100.201.673 cu nr. cadastral 0100. 201.424;

- să fie exclus textul din punctul 3.2 „care va fi valorificat conform prevederilor Planului Urbanistic de detaliu al cartierului respectiv”.

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP

Șor

PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Afanasencco

Neafiliată

Jitari

Neafiliat

Cebotari

Pro 18 9 - - 1 - - 1 - - - - - - 1
Contra - - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - 4 1 - - - - - 1 1 - - 1 -

*Numărul de voturi enunțat de președintele ședinței nu corespunde cu suma voturilor enunțate

 

Decizia finală 


5.6. Transmiterea în proprietate privată a lotului de pământ din str. Hotin, 14

Proiect de decizie


Consilierii nu au avut întrebări sau obiecții față de acest proiect de decizie.

AMENDAMENT:

- să fie înlocuit textul din punctul 2 și preambul „din str.Hotin 41 și str. Hotin 16” în „str. Hotin 14”.

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP

Șor

PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Afanasencco

Neafiliată

Jitari

Neafiliat

Cebotari

Pro 16 8 - - 1 - 1 - - - - - 1
Contra - - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - 4 1 - - - - - 1 1 - - 1 -

Decizia finală


5.7. Transmiterea în proprietate privată a terenului din str-la Băcioii Noi, 18         

Proiect de decizie


Consilierii nu au avut întrebări sau obiecții față de acest proiect de decizie.

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP

Șor

PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Afanasencco

Neafiliată

Jitari

Neafiliat

Cebotari

Pro 16 8 - - 1 - 1 - - - - - 1
Contra - - - - - - - - - - -
Publicat de:

Distribuie