PrimariaMea
Prima ședință a noului CMC: validarea mandatelor consilierilor, a celui de primar și declarații la început de mandat Image
07 dec. 2023

Prima ședință a noului CMC: validarea mandatelor consilierilor, a celui de primar și declarații la început de mandat

Durata ședinței: 1 oră

 

Consilierii locali, în formula aleasă în urma scrutinului din 5 noiembrie 2023, s-au întâlnit pentru prima dată în ședință. Conform procedurii, ședința a fost una de constituire, convocată prin decizia Comisiei Electorale Centrale.

Fără întârzierile cu care ne-au obișnuit în precedentul mandat, la puțin trecut de ora 12:00, ședința a început. Aceasta a fost deschisă de către Adrian Talmaci, secretarul interimar al CMC. Ulterior, consilierii au onorat imnului Republicii Moldova și imnul mun. Chișinău. 

Prima ședința CMC a fost prezidată de cel mai în vârstă consilier – Galina Dragan (PAS), asistată de cel mai tânăr consilier – Daniel Rotaru (PAS). 

Viorica Gadîmba, președinta Consiliului Electoral de Circumscripție Electorală Chișinău, a dat citirii documentul care validează mandatul primarului ales, Ion Ceban.

Ion Ceban, primarul mun. Chișinău: „Probabil societatea noastră a obosit de scandal și așteaptă ca noi să facem cât se poate de multe în beneficiul orașului. Voi purta un dialog cu fiecare fracțiune, suntem aici să rezolvăm problemele oamenilor. Felicitări și un mandat productiv pentru fiecare.”

Ulterior, Viorica Gadîmba a citit și documentul care confirmă valabilitatea alegerilor locale din 5 noiembrie. Rând pe rând, aceasta a enumerat mandatele obținute de fiecare partid și consilierii care se regăsesc în noua componență CMC. 

Astfel, alegerile locale din această toamnă au împărțit cele 51 de fotoli din CMC, după cum urmează: PAS – 20 consilieri, MAN – 20 consilieri; PSRM – 6 consilieri; PCRM – 2 consilieri, P.P. „Renaștere” – 1 consilier, Platforma DA – 1 consilier șii PN – 1 consilier. 

Secretarul CMC, Adrian Talmaci, a reiterat posibilitatea de constituire a fracțiunilor, blocurilor și alianțelor. Talmaci a vorbit și despre procedura de constituire a Comisiilor Consultative de Specialitate. 
 

DECLARAȚII 

Lilian Carp, consilier PAS:  „Pentru că dimineața suntem nevoiți să mergem mai devreme la muncă, decât o făceam cu câțiva ani în urma, înseamnă că ceva nu facem bine. Dacă avem școli aglomerate, la fel, ceva nu facem bine. Ne dorim un oraș comod pentru toți, un oraș în care fiecare să se poată dezvolta, în care tinerii să aibă posibilitatea să-și implementeze visurile. Rațiunea trebuie să prevaleze în politicile pe care urmează să o implementăm. Sper să avem discuții, dezbateri și să acționăm în beneficiul orașului.” 

 

Diana Caraman, consilieră din partea PCRM, a menționat că: „Chișinăul trebuie să fie salvat. Lipsesc programele sociale și programele de dezvoltare. Propun să ne unim și să colaborăm în scopul rezolvării problemelor reale ale orașului.”
 

Igor Dodon, consilier PSRM: „Îl felicit pe Ion Ceban cu obținerea unui nou mandat. Noi vom susține orice proiect în interesul cetățenilor, fapte pentru oameni, soluții pentru oameni.”

 

După aproximativ o oră, ședința de constituire a Consiliului Municipal Chișinău s-a încheiat.

 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ


Publicat de:

Distribuie