PrimariaMea
Pretor nou pentru sectorul Râșcani. Accident pe podul din str. Mihai Viteazu și crearea unei tabere militare în comuna Băcioi Image
11 sept. 2023

Pretor nou pentru sectorul Râșcani. Accident pe podul din str. Mihai Viteazu și crearea unei tabere militare în comuna Băcioi

Durata ședinței: 57 min

Pauză: -

Întârziere: -

În contextul defecțiunilor tehnice a turbinelor de la Termoelectrica, Ion Ceban a solicitat crearea unei comisii mixte pentru verificarea situației. De asemenea, cu privire la numirea șefilor de direcții locale pentru învățământ direct de Ministerul Educației, la inițiativa primarului va fi trimis un demers Comisiei de la Veneția și Congresului Autorităților Locale și Regionale din Europa. 
Între timp, municipalitatea a ales în sectorul Râșcani un nou pretor, pe fostul secretar, Mihai Furculiță.

În altă ordine de idei, la o distanță de 10 zile, pe podul din str. Mihai Viteazul a avut loc un nou accident. Autoritățile municipale nu a oferit informații cu privire la cauza acestei situații. 


Desfășurarea procesului educațional în anul de studii 2023-2024


Procesul de înscriere a copiilor clasa întâi a fost realizat în 140 de instituții de învățământ public și privat din capitală. Astfel, în 123 de instituții publice și 17 instituții private a fost planificată înscrierea a 10 604 copii. Au fost școlarizați 11 460 de copii, cu 1 700 mai mulți decât anul trecut. 

În ciclul liceal a fost efectuată înscrierea în 83 de instituții publice și 15 instituții private, fiind încadrați 5 498 elevi, repartizați în 216 clase.

806 copii cu statut de „refugiat ” din Ucraina au fost încadrați în 43 de instituții de învățământ, având același statut de „elev școlarizat”.

În săptămâna anterioară a fost reluat procesul de alimentație a copiilor în gimnazii și licee. Autoritățile au efectuat vizite de verificare a conformității acestui proces. 


Întreținerea drumurilor publice din Municipiul Chișinău


ÎM Regia „EXDRUPO” a executat lucrări de plombare a drumurilor publice pe o suprafață de 4 600 m2, în special în zonele unde se planifică crearea noilor rute de circulație a transportului public.

În paralel, au avut loc lucrări de întreținere a sistemului de evacuare a apelor pluviale. 

Referitor la proiectul de amenajare a trecerii pietonale semaforizate la intersecția străzilor Kiev și Moscova, a fost instalat semaforul pietonal, iar până la sfârșitul săptămânii va apărea gardul de protecție. 

Suplimentar, șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, a raportat instalarea a 120 de indicatoare rutiere. 

Totodată, acesta a menționat că de la începutul toamnei a fost majorat numărul unităților de transport public. 


Accident pe podul din str. Mihai Viteazul


La o distanță de 10 zile, pe podul din str. Mihai Viteazul a avut loc un nou accident. În rezultatul acestuia, a fost incendiat un automobil. Unitatea de transport a fost evacuată, iar organele de poliție urmează să stabilească care au fost cauzele accidentului. 


Înstrăinarea unui teren de 26 ha


În contextul înstrăinării unui teren de 26 de hectare din comuna Băcioi, primarul Ion Ceban a declarat că va fi înaintat un demers Guvernului țării pentru a se obține informații cu privire la condițiile tranzacției și despre posibila crearea a unei baze militare. 

Totodată, potrivit informațiilor publice din circuitul agricol vor fi retrase două terenuri, pentru construcția unei tabere militare modern pentru militarii Armatei Naționale. 

Mai multe detalii, găsești AICI.


Publicat de:

Distribuie