PrimariaMea
Premieră pentru țară: SUMMIT-ul Comunității Politice Europene Image
31 mai 2023

Premieră pentru țară: SUMMIT-ul Comunității Politice Europene

Durata ședinței: 38 min

Pauză: -

Întârziere: -

În perioada 1 și 2 iunie, Republica Moldova va găzdui Summit-ul Comunității Politice Europene. Potrivit Primarului General, chiar dacă comunitatea europeană se va întruni la Bulboaca, în capitală rutele transportului public vor fi reorganizate, iar pe majoritatea străzilor circulația va fi blocată.
 

În acest an, în toate instituțiile de învățământ din Republica Moldova careul dedicat „ultimului sunet” a avut loc pe 30 mai. Decizia a fost luată în contextul organizării Summit-ului Comunității Politice Europene din 1 iunie. Totodată, din motive de securitate, sărbătorirea Zilei internaționale a ocrotirii copilului a fost mutată pentru data de 2 iunie.
Materialele informaționale cu referire la manifestațiile culturale și circulația transportului public în zilele în care se va desfășura Summitul Comunității Politice Europene vor fi afișate pe panourile primăriei, cât și în stațiile de așteptare.
Potrivit Primarului General, chiar dacă comunitatea europeană se va întruni la Bulboaca, în capitală rutele transportului public vor fi reorganizate, iar pe majoritatea străzilor circulația va fi blocată.


În data de 31 mai, ÎM Regia „EXDRUPO” va asigura salubrizarea străzilor pe traseul Aleea Gării și străzile din perimetrul Palatul Republicii, până la ora 16:00. Întreprinderea Municipală „Lumteh” va asigura regimul special de funcționare a semafoarelor. Transportul public va circula în regim obișnuit, dar  cu întreruperi și rețineri pe parcursul zilei.


Pe 1 iunie, începând cu ora 07:30 va fi sistată circulația oricărui tip de transport și a pietonilor pe tronsonul bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt de la str. Serghei Lazo - str. Ciuflea - str.Dacia,  până la Bulboaca. Totodată, Ministerul Afacerilor Interne a informat că traversarea arterelor principale pentru pietoni va fi posibilă sub controlul agenților de circulație, dar cu staționări atunci când vor circula coloanele oficiale.
Transportul public va ocoli tronsonul menționat, inclusiv intersecțiile. 

Cele mai inaccesibile vor fi: suburbia Sângera, cartierul Galata din zona Aeroportului, satele Dobrogea și Revaca.
Mai multe informații aferente itinerarelor stabilite pentru 31.05.2023 - 02.06.2023 găsiți AICI.
 


Scandalul de la Centrul de plasament din sectorul Râșcani


Irina Certan, una dintre administratoarele centrului de plasament temporar pentru refugiați (CTPR) va fi destituită din funcție din cauza depistării abaterilor substanțiale în urma inventarierii desfășurată la data de 25 mai. Potrivit primarului, aceasta ar fi prezentat informații false împotriva șefului Direcției Sănătate Chișinău, Boris Gîlcă.
 


Organizarea activității taberelor de vară


Anul de studii în acest an a fost încheiat la data de 30 mai

Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi a reamintit că în acest an vor activa 14 tabere, precum cele:
- cu sejur de zi;
- constante;
- sportive;
- ecologice.
Cumulativ, pe parcursul sezonului estival, acolo se vor odihni 1 305 copii pentru o perioadă de 15 zile. Costul biletelor în tabere va fi acoperit 80% din sursele bugetului municipal, iar părinții vor achita doar 20% din sumă, ceea ce constituie 505 lei. De asemenea, un anumit număr de bilele vor fi achitate integral de Primărie, pentru copiii care provin din familii social vulnerabile.
Mai multe informații cu privire la activitatea taberelor de odihnă găsiți AICI.
 


Întreținerea infrastructurii drumurilor publice din municipiul Chișinău


Întreprinderea Municipală „EXDRUPO” a informat că în noaptea 30 mai se vor finaliza lucrările de reparație de pe viaduct, inclusiv aplicarea marcajului rutier, amenajarea trotuarelor și parcărilor din sectorul Botanica. Pe parcursul săptămânii a fost executată asfaltarea unei porțiuni de circa 12 mii m².
Totodată, continuă lucrările de securizare a trecerilor de pietoni. În special, amenajarea trecerilor de pietoni supraînălțate de la adresele: str. Mihail Sadoveanu 1, str. Ginta Latină 10, str. Ginta Latină 12, str. Petru Zadnipru 6, str. Igor Vieru 8/3.
Autoritățile au inițiat acțiuni de creare a „insulelor” pentru protecția pietonilor pe str. Calea Ieșilor.


Publicat de:

Distribuie