PrimariaMea
Pregătirile pentru școală, apariția unui nou centru cultural, noi proiecte investiționale Image
16 aug. 2023

Pregătirile pentru școală, apariția unui nou centru cultural, noi proiecte investiționale

Durata ședinței: 29 min

Pauză: -

Întârziere: -

Pregătirile pentru noul an școlar sunt în toi. În toate instituțiile de învățământ au fost executate operațiuni de dezinsecție și deratizare. Totodată, autoritățile au efectuat verificări. În același timp, în preajma instituțiilor se finalizează lucrările de aplicare repetată a marcajului rutier. Pentru elevii claselor I-IV au fost emise 35 mii de abonamente care vor fi repartizate de către Direcția Generală Educație, Tineret și Sport.

În altă ordine de idei, pe strada Veronica Micle 5, din capitală, Primăria Chișinău intenționează să edifice Centrul cultural „Eugen Doga”. Autoritățile municipale au reușit să obțină toate actele permisive pentru inițierea procedurilor de licitație a lucrărilor de reparație.
 


Chișinău Youth Fest


La Chișinău a avut loc cea de-a II-a ediție a „Chișinău Youth Fest”, eveniment organizat de municipalitate, în cadrul căruia a fost desfășurat târgul de oportunități, dedicat tinerilor. În timpul evenimentului a fost lansată aplicația mobilă e-tineret. Potrivit organizatorilor, aceasta va oferi posibilitatea de informare cu privire la:
- oportunitățile educaționale;
- evenimente dedicate tinerilor;
- activitățile de voluntariat.
 


Pregătirea instituțiilor de învățământ pentru noul an școlar


În toate instituțiile de învățământ au fost executate operațiuni de dezinsecție și deratizare. Totodată, a fost verificat termenul de valabilitate a autorizațiilor. Astfel, din cele 285 de instituții de învățământ din municipiu, la 168 autorizația este valabilă. Pentru reînnoirea autorizațiilor a fost înaintată cerere la Centrul de Sănătate Publică.
În același timp, au fost efectuate vizite de control la 70 de instituții școlare, în cadrul cărora s-a constatat că la o bună parte dintre acestea se efectuează lucrări de reparație cosmetică. Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, a declarat că până la 25 august, instituțiile școlare vor fi pregătite pentru reînceperea activității.
 


Centrul de cultură și artă „Eugen Doga”


Pe strada Veronica Micle 5, din capitală, Primăria Chișinău intenționează să edifice Centrul cultural „Eugen Doga”. Viceprimara Angela Cutasevici a menționat, că timp de doi ani, au reușit să obțină toate actele permisive pentru inițierea procedurilor de licitație a lucrărilor de reparație. A fost aprobată schița de proiect și pregătit caietul de sarcini.
Pașii procedurali au fost stabiliți de un grup de lucru interinstituțional compus din reprezentanții Primăriei și a Ministerului Culturii. În timpul apropiat, acesta urmează a fi înscris în Registrul bunurilor imobile, căci inițial era în proprietatea Procuraturii Generale. Ulterior, acesta va fi transmis de către Ministerul Culturii în gestiunea Primăriei Chișinău.

Proiectul este susținut de autoritățile din România și în cadrul acestuia, urmează a fi realizate lucrări de construcție și reparație a bunului imobil.


Întreținerea drumurilor publice


În preajma instituțiilor de învățământ va fi aplicat repetat marcajul rutier. În același timp, lucrările de instalare a indicatoarelor rutiere și aplicarea marcajului rutier pe str. Calea Ieșilor au fost finalizate, iar pe str. Alecu Russo vor începe în săptămâna curentă. De asemenea, la etapa de finalizare se află proiectul privind reabilitarea str. Mircea cel Bătrân. 

Pentru o mai bună vizibilitate, Lumteh se află la stadiu de 70% în instalarea a corpurilor de iluminat stradal suplimentar.

La proiectele de pe străzile Tighina, 31 august 1989 și Alexandru cel Bun au avut loc ședințe privind monitorizarea progresului, fiind la etapa de finalizare. Urmează a fi aplicat marcajul rutier și instalarea marcajelor rutiere pe străzi, în afară de str. 31 August 1989 unde se duc lucrări de valorificare a caldarâmului.


Abonamente gratuite pentru elevii claselor I-IV


Șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, a informat că au fost emise 35 mii de abonamente care vor fi repartizate de către Direcția Generală Educație, Tineret și Sport.


Modernizarea emiterii abonamentelor în transportul public


Autoritățile informează că în cadrul Forumului Economic de la Chișinău, care s-a desfășurat la 22 și 23 februarie, au reușit să identifice parteneri investiționali pentru proiectul de modernizarea a procesul de emitere a abonamentelor în transportul public. Mai multe detalii nu au oferit.
În urma aceluiași eveniment a fost semnat acordul de modernizare a intersecțiilor bd. Iurii Gagarin și str. Albișoara pentru un an, cu ulterioara preluare a softului,  tehnologiilor moderne și integrarea acestor soluții în cadrul Centrului de monitorizare a fluxului rutier, de pe lângă Direcția Generală Mobilitate Urbană.

La finalul ședinței, viceprimarul Ilie Ceban a menționat că la procesul de examinare a soluțiilor aferent șos. Hâncești sunt implicați experți din Germania. Iar, șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, a adăugat că actul de expertiză a fost finalizat și rezultatele vor fi prezentate în cadrul unei conferințe publice, pe 17 august, ora 18:00.


Publicat de:

Distribuie