PrimariaMea
Pregătirea pentru sărbătorile de iarnă, aderarea Chișinăului  la Rețeaua Globală „Orașe Sigure” și alte evenimente din agenda autorităților Image
06 dec. 2023

Pregătirea pentru sărbătorile de iarnă, aderarea Chișinăului la Rețeaua Globală „Orașe Sigure” și alte evenimente din agenda autorităților

Durata ședinței: 16 min

După validarea celui de-al doilea mandat de primar general, Ion Ceban, a preluat moderarea ședințelor serviciilor primăriei. Însă, acesta a rămas devotat stilului său și le-a transformat în monologuri.


Agenda externă


Ion Ceban a relatat despre participarea la două întruniri globale care au avut loc în Ecuador și în São Paulo.
1. Reuniunea globală pentru egalitatea de gen și abilitarea femeilor: un eveniment de accelerare a acțiunilor la cel de-al șaselea Forum Mondial al Liderilor pentru Orașe și Spații Publice Sigure, eveniment organizat sub egida Organizației Națiunilor Unite.
2. A treia ediție a Forumului Global UNESCO împotriva Rasismului și Discriminării.
Primarul a remarcat că la aceste evenimente au participat lideri de orașe și lideri mondial, iar cheltuielile au fost suportate de organizatori.

Ca urmare, Chișinăul va depune cererea de aderare la Rețeaua Globală „Orașe Sigure”, cu suportul UN Women, cu care Primăria Chișinău are în desfășurare mai multe proiecte pentru municipalitate.

În același timp, viceprimarii şi pretorii Capitalei au participat la mai multe evenimente în România, dedicate Zilei României.


Agenda internă


- 6 decembrie, Primăria Chişinău desfășoară Forumul „Inserția profesională. Drepturile și garanțiile tinerilor specialiști încadrați în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău în anul de studii 2023-2024”. Acest eveniment este organizat anual de către municipalitate, având ca obiectiv motivarea și menținerea tinerilor cu vocație pedagogică în sistemul educațional municipal.

- 7 și 8 decembrie Primăria Chişinău va încheia anul Tineretului prin: evenimentul „Gala Voluntarilor” și concertul #CoolParty, la Arena Chișinău.

Tot pe 7 decembrie va fi convocată prima ședință CMC din acest mandat. În cadrul ședinței, primarul a declarat: ,,Am reiterat poziția noastră și am discutat cu unii reprezentanți ai formațiunilor care au acces în CMC. Pentru discuții, am contactat și conducerea PAS. Așa cum am anunțat anterior, sperăm să avem discuții cu toate formațiunile…".

Agenda ședinței de constituire CMC o găsiți AICI.

Amintim că CMC este compus din 51 de aleși locali: 20 de consilieri ai Partidului Mișcarea Alternativa Națională, 20 de consilieri de la Partidul Acțiune și Solidaritate, 6 consilieri de la Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, 2 aleși – din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, iar Partidul politic „Renaștere”, Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Nostru – câte un consilier.


Sărbătorile vin


Câteva ședințe la rând, autoritățile nu raportează situația proiectelor investiționale din capitală, care se află în desfășurare. În același timp, un accent sporit se pune pe amenajarea sectoarelor capitalei de sărbători. Municipalitatea informează că au început instalarea decorațiunilor, iar pe 23 decembrie va fi lansat oficial Târgul de Crăciun, în cadrul căruia va evolua Ștefan Banica Junior. În Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) va fi inaugurat bradul, iar în tot orașul va fi conectat iluminatul decorativ.

În acest context, Ion Ceban a anunțat că Primăria Chișinău a transmis către Guvernul Republicii Moldova și Ministerul Culturii o scrisoare cu intenția de a organiza evenimentele dedicate sărbătorilor de iarnă de la Chișinău în comun.

Reprezentanții Guvernului au făcut cunoștință cu ea, însă nu au oferit un răspuns public. În cadrul conferinței de presă din 15 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Executivului Daniel Vodă a menționat că: „dorința este ca târgul de Crăciun să nu să se rezume în zona capitalei, dar să fie în toată țara” și că Guvernul își dorește să celebreze Crăciunul „în liniște și pace”. „Târgul de Crăciun nu aparține politicienilor, aparține oamenilor”, a adăugat reprezentantul Guvernului.

 


Publicat de:

Distribuie