PrimariaMea
Orășenii pot vota problemele din suburbii până pe 7 martie Image
06 mar. 2021

Orășenii pot vota problemele din suburbii până pe 7 martie

Primăria municipiului Chișinău a lansat o platformă pentru a se consulta cu locuitorii suburbiilor cu privire la problemele prioritare. Până la moment, orășenii au menționat cel mai des lipsa transportului public spre și din orașul Chișinău și lipsa sistemului de apeduct și canalizare. Doritorii pot să-și exprime votul până la data de 7 martie. 

Despre platformă

Primăria Municipiului Chișinău a lansat platforma suburbii.chisinau.md, pe care locuitorii suburbiilor municipiului pot vota proiectele pe care le consideră mai importante și care ar trebui rezolvate prioritar de autorități. Platforma a fost lansată pe 20 februarie, iar locuitorii din suburbii pot vota până la 7 martie alegând care sunt prioritățile generale, dar și prioritățile pentru fiecare suburbie în parte.

Captură de ecran. Sursă: suburbii.chisinau.md Captură de ecran. Sursă: suburbii.chisinau.md

Platforma oferă posibilitatea de a alege printre cinci opțiuni considerate prioritare de autorități: 

- Transport spre Chișinău (tur-retur)

- Drum de acces spre suburbii

- Reparații în școli/grădinițe

- Apeduct/canalizare

- Reparația căminului cultural din localitate. 

Totodată, este posibilă adăugarea unei opțiuni proprii prin menționarea acesteia la secțiunea „Altele”. 

Primele voturi

În mai puțin de două zile de la lansare, peste 3000 de persoane au votat pe platformă. Cu toate că nu este posibil de văzut rezultatele votării decât în cazul exprimării votului, autoritățile au publicat rezultatele intermediare în data de 28 februarie. Astfel, problema cea mai comună pentru locuitorii suburbiilor este transportul public spre și dinspre Chișinău, care a acumulat 33.64% și a fost votat ca problemă prioritară în Băcioi, Budești, Codru, Colonița, Cricova, Durlești, Grătiești, Stăuceni, Vadul lui Vodă și Vatra. Următoarea în listă este necesitatea construirii rețelei de apeduct/canalizare (22.70%) votată ca problemă prioritară în Ghidighici, Sîngera, Tohatin și Trușeni. Printre celelalte probleme se regăsesc reparații în școli și grădinițe și reparația drumurilor din localitate. 

Anterior,  Primăria Mea a sugerat autorităților să aloce banii dedicați suburbiilor în baza consultărilor cu locuitorii acestora, astfel încât aceștia să acopere adevăratele necesități ale orășenilor. În ultimii doi ani, Primăria municipiului Chișinău a acordat aproximativ 100 milioane de lei pentru suburbiile municipiului. 

Reamintim că în componența municipiului Chișinău sunt incluse 18 suburbii, repartizate sectoarelor orașului. Puteți afla mai multe despre fiecare suburbie din infograficele noastre aici

Autoare: Cristina Sîrbu

 

Dacă doriți să susțineți activitatea Primăria Mea, puteți redirecționa 2% din venit la IDNO 1017620003813. Vă mulțumim ❤


Publicat de:

Distribuie