PrimariaMea
„Ora primarului” Image
22 mar. 2023

„Ora primarului”

Durata ședinței: 30 min

Pauză: -

Întârziere: -

În pofida ordinii de zi a ședinței primăriei prezentate pe site-ul oficial al instituției, primarul a transformat-o într-un monolog politic și nu a oferit cuvântul altor vorbitori. 

În contextul Zilei Internaționale a Francofoniei, ședința a debutat cu un cuvânt de felicitare adresat profesorilor și elevilor care vorbesc și învață limba franceză.


Informații din prima sursă



Primarul s-a arătat nemulțumit de reacția presei cu privire la caldarâmul de pe str. 31 august 1989 și posibilitatea de navigare a râului Bâc - inițiativă apărută în spațiul public.
Referitor la caldarâm, acesta a fost descoperit în data de 17 martie, în timpul lucrărilor de reparație pe strada 31 August 1989 din centrul capitalei. Lucrătorii au descoperit două insule cu pavaj vechi. După mai multe reacții în spațiul public, în acea zi, primarul orașului Chișinău a luat decizia de a stopa lucrările pe porțiunea între strada Bănulescu-Bodoni și strada Pușkin: „Solicităm autorităților centrale să examineze rapid porțiunile vizate. Adevărații specialiști și arheologi rugăm să se implice”.
Posturile de televiziune au fost acuzate de răspândirea falsurilor.
Primarul a declarat că cetățenii vor primi informații din prima sursă. În acest sens, acesta a solicitat autorităților să pregătească caietele de sarcini și publicarea informațiilor cu privire la cheltuirea banilor publici.

 


Câinii fără adăpost



Pe parcursul anului 2022 și până în prezent au fost înregistrate peste 200 de petiții la subiectul câinilor fără adăpost. Se atestă un număr mare de apeluri la linia 022 997 777 și la liniile telefonice ale dispeceratului municipal cu referire la prezența animalelor fără stăpân în spațiile publice. Potrivit primarului, aceste cereri sunt lăsate fără răspuns și au termen depășit pentru intervenție și răspuns. Astfel, a constatat ineficiența Secției control și protecție a animalelor și lipsa unei acțiuni menite să amelioreze această problemă.
Totodată, primarul în mod vădit a înaintat o serie de acuzații la adresa șefului interimar al Secției Control și Protecția Animalelor din cadrul DGLCA, Karl Luganov. Menționând apartenența politică, primarul a declarat că așteaptă demisia lui, motivând că activistul PAS cauzează blocaje la nivel instituțional.
Mai mult, primarul a solicitat comisiei de disciplină destituirea din funcție, cauza fiiind abaterile disciplinare.

Totodată, municipalitate a informat că sunt în proces de elaborare a proiectelor de decizie ce țin de:
- transmiterea în comodat a spațiului automobilelor;
- aprobarea tarifelor pentru prestarea serviciilor de către întreprinderea nou creată;
- contractul de delegare a serviciilor.

Spre final, primarul a solicitat prezentarea unui proiect de decizie cu privire la alocarea surselor suplimentare pentru sterilizarea animalelor fără stăpân. Totodată, a cerut identificarea a 10 - 12 persoane din teren pentru a pune în discuție planul de intervenție.


Publicat de:

Distribuie