PrimariaMea
Numărul cazurilor de gripă este în creștere Image
09 ian. 2023

Numărul cazurilor de gripă este în creștere

În noul an cu probleme vechi. Situația în domeniul de sănătate este una alarmantă din cauza gripei sezoniere. Numărul cazurilor de gripă este în continuă creștere. Spitalele municipale pentru copii sunt arhipline, iar medicii de familie nu au posibilitatea să dea teste de laborator pentru confirmarea cazurilor de gripă și viroză. Potrivit lui Boris Gîlca, șef al Direcției generale asistență medicală și socială, domeniul medical se află în stare de alertă epidemiologică, chiar dacă aceasta nu a fost declarată de către Ministerul Sănătății.

Viceprimarul Ilie Ceban a deschis prima ședință din noul an cu îndemn pentru autorități de a fi vigilenți la scăderile de temperaturi și, în caz de necesitate, să intervină prompt.


Întreținerea gospodăriei drumurilor în sezonul rece 2022-2023

În noaptea din 8 spre 9 ianuarie, autoritățile au efectuat lucrări de prevenire și combatere a lunecușului și înzăpezirii. Acestea au aplicat material antiderapant în volum de aproximativ 508 tone. În pofida acțiunilor întreprinse, Vitalie Mihalache, șef al Direcției generale mobilitate urbană, a constat că au avut loc multiple accidente cu implicarea transportului privat. Acestea s-ar datora însă depășirii vitezei. Reieșind din aceste situații, autoritatea va efectua ieșiri suplimentare în colaborare cu poliția rutieră pentru a evalua zonele cu risc sporit de accidente. Viceprimarul a propus examinarea reducerii regimului de viteză pe anumite porțiuni de traseu întru evitarea accidentelor grave. 

Șeful-adjunct al Direcţiei Generale locativ-comunale și amenajare, Ghenadie Dubița, a raportat că în perioada sărbătorilor au fost efectuate 197 de rute de evacuare a deșeurilor. Referitor la ninsoarea de duminică, potrivit lui, toate serviciile din subordine erau pregătite pentru a interveni, la necesitate. În special, autoritățile au efectuat lucrări de curățare și salubrizare pe trotuarele străzilor prioritare, căile de acces în instituțiile sociale, stațiile de așteptare a transportului public etc. Aceste lucrări au fost efectuate atât mecanic, cât și manual. În total, au fost antrenați circa 411 de lucrători și 34 de  unități de tehnică. Pe parcursul nopții din 8 ianuarie au fost utilizate peste 100 de tone de material antiderapant.


Organizarea și desfășurarea procesului educațional în municipiul Chișinău în semestrul II al anului de studii 2022-2023

În perioada 24.12.2022 – 08.01.2023, cât elevii au avut parte de vacanța de iarnă, pe teritoriul instituțiilor de învățământ au fost efectuate lucrări de salubrizare. De asemenea, au fost defrișați arbori care prezentau un pericol pentru trecători. Din 9 ianuarie elevii au reluat procesul de studii.
Probleme ce țin de livrarea agentului termic în instituții nu au fost depistate.


Măsurile întreprinse în domeniul social și de sănătate la nivelul municipiului Chișinău


Situația în domeniul de sănătate este una alarmantă din cauza gripei sezoniere. Numărul de raportări a cazurilor de gripă este în continuă creștere. Potrivit lui Boris Gîlca, șef al Direcției generale asistență medicală și socială, sunt mai multe cazuri neraportate, din cauza că mulți medici de familie nu au posibilitatea să dea teste de laborator pentru confirmare. Totodată, accesul populației la preparatul antiviral „Tamiflu” este limitat, deoarece acesta poate fi procurat doar în baza prescripției medicului de familie. Astfel, dacă medicii de familie nu vor putea identifica cazurile de gripă, ei nu vor putea emite rețeta pentru preparate antivirale.

Spitalele municipale pentru copii sunt arhipline. Spre exemplu, IMSP Spitalul Clinic Municipal de Boli contagioase de copii pe 100 paturi sunt internați 110 copii, dintre care 67 sunt cu gripa confirmată (cu diferite complicații, varicele). Aceeași situație este și la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1, unde 125 de copii sunt internați pe 100 de paturi. 

Cele mai afectate grupuri de populație sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 5-14 ani, urmată de copii de până la 4 ani.

Raportorul a afirmat că în perioada vacanței de iarnă, cât copiii nu frecventau instituțiile de învățământ, numărul de adresări s-a diminuat nesemnificativ.

Totodată, raportorul a menționat că domeniul medical se află în stare de alertă epidemiologică, chiar dacă aceasta nu a fost declarată de către Ministerul Sănătății și Protecției Sociale. Acesta consideră oportun ca ministerul să fi  înaintat o serie de recomandări pentru autorități privind gestionarea acestei situații.  


Publicat de:

Distribuie

Putem să îți recomandăm și aceste materiale

Cum și de ce Primăria Chișinău funcționează fără un  buget în 2024 Image
09 apr. 2024 de minute
Cum și de ce Primăria Chișinău ...
Suburbiile Chișinăului – haotice și autonome Image
07 mar. 2024 de minute
Suburbiile Chișinăului – haotice și ...
Consiliul Municipal Chișinău 2019-2023, radiografia ultimului an de mandat Image
28 feb. 2024 de minute
Consiliul Municipal Chișinău 2019-2023, ...
Ce facem cu „pristroicile” și garajele din curțile blocurilor locative? Image
08 feb. 2024 de minute
Ce facem cu „pristroicile” și garajele ...
De la spații publice la locuri publice: cum ne pot ajuta procesele participative să creăm spații publice vibrante? Image
05 ian. 2024 de minute
De la spații publice la locuri publice: cum ...