PrimariaMea
Noi tarife pentru transport Image
22 iun. 2022 Timp de citire: 12 minute

Noi tarife pentru transport

Consilierii au examinat primele două subiecte de pe ordinea de zi. Proiectul privind majorarea tarifelor pentru transport nu a acumulat suficiente voturi pentru a fi aprobat. Restul subiectelor au fost trimise la reexaminare, iar ședința s-a încheiat.

 

Ședința a fost deschisă de primarul Ion Ceban. Este prima ședință de la începutul pandemiei desfășurată în sala de ședințe a Consiliului municipal, echipată cu sistemul de vot electronic. În pofida acestui fapt, consilierii nu au atilizat votul electronic. 

Președintele ședinței a fost ales Corneliu Pântea (PUN).

 

Consilierii au completat ordinea de zi cu subiectele:

- Temeile juridice privind concedierea șefului Spații Verzi, Serghei Carp (p. 48);

- Instalarea plăcii comemorative Petre Teodorovici pe fațada casei din str. Vasile Alecsandri (p. 24);

- Informație privind situația financiară în cadrul Î.M. Direcția Construcții Capitale.

 

De pe ordinea de zi au fost retrase subiectele:

- Protejarea spațiilor verzi de-a lungul str. Alba-Iulia (p. 42);

- Reabilitarea pasajului subteren dintre bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și str. Ismail, printr-un parteneriat public-privat (p. 10);

- Atribuirea denumirii “Alexandr Suvorov” scuarului amplasat în perimetrul str. Sf. Andrei-Zamfir-Ion Pruncul. 

 

DECLARAȚII

Eugen Balțat, asociația SOS Minor, a acuzat Garda Tânără a PSRM, de implicare în distribuția drogurilor în oraș.

Activistul a adus o armă, aparent o brichetă în formă de armă. Din acets motiv Eugen Balțat a fost rugat să părăsească sala. 

Victor Poleacov (PSRM) l-a acuzat la rândul său pe activist de consum de droguri și a solicitat să nu i se permită accesul la ședințe.

 

Ecaterina Sotnicova, reprezentanta lucrătorilor și arendașilor din subterana de la Ștefan cel Mare, a solicitat să se ia în considerație viziunea agenților la reconstrucția subteranei. Arendașii, susține Ecaterina Sotnicova, au contribuit în ultimii ani la menținerea subteranei, inclusiv schimbarea sistemului de canalizare.

 

Grigore Bejenaru (PSRM) a acuzat guvernarea de poluarea aerului, prin arderea păcurii, în loc de utilizarea gazului ca sursă de energie.

 

Alexandra Tolocico (PSRM) a cerut primăriei să colaboreze cu organizațiile și grupurile artistice care promovează și onorează memoria artistului sovietic Victor Țoi.

 

Valerii Klimenco (Partidul Șor) a acuzat guvernarea de negocierea unui preț dezavantajos pentru gaz, în favoarea Ucrainei, și a invitat locuitorii la protest pe 19 iunie.

 

Andrei Năstase (Platforma DA) a acuzat PAS și PSRM pentru promisiuni electorale nerealiste, care nu se respectă, și un nivel de viață nesatisfăcător, cauzat de salariile mici. Conform alesului local, în Moldova trebuie declarată stare de urgență pentru nivelul de sărăcie. Din acest motiv, Platfroma DA nu va susține majorarea tarifelor pentru transport și alte servicii. Consilierul a cerut ajustarea treptată a tarifelor, în primul rând din contul autorităților centrale și municipale, iar apoi din contul cetățenilor, precum și scutirea de plată a celor mai vulnerabile categorii ale populației.

Platforma Da a chem,at la dialog Primăria și Guvernul și s-a propus să medieze comunicarea.

 

Ion Cebanu (PL) a declarat că Republica Moldova se află în spatele frontului și a acuzat toți consilierii care cheamă la demiterea Guvernului că fac jocul Moscovei. 

Conform alesului local, actualul primar compromite toate realizările obținute de adminsitrația lui Chirtoacă.

 

Oleg Șerepitco (PSRM) a acuzat guvernarea de incopetență.

 

Veaceslav Nedelea (PD) a declarat că este necesar majorarea tarifelor la transport pentru a evita falimentarea întreprinderilor municipale.

 

Constantin Ciuperca, cetățean, a afirmat că maidanezii reprezintă un pericol pentru locuitori. Cetățeanul susține că regulamentul pentru animalele fără adăpost și secția dedicată acestui domeniu din primărie ar fi ineficiente.

 

Durata ședinței: 7 h 05 min


Ordinea de zi


1. Corelarea bugetului municipiului Chișinău pentru anul 2022

Proiectul de decizie nu a fost publicat 

 

Bugetul municipal se majorează cu 228 940,2 mii lei din contul transferurilor de la bugetul de stat.

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat 

Afanasenco

Pro 18 11 5 3 1 1 1 1 1 1 1
Contra
Abțineri

Decizia finală


2. Modificarea și aprobarea unor acte normative

Proiectul de decizie nu a fost publicat

 

Proiectul prevede majorarea tarifelor la transport public, măsură solicitată de executiv ca urmare a creșterii prețurilor la combustibil pe parcursul ultimilor ani și, în special, de la invazia Federației Ruse în Ucraina în februarie 2022. În prezent, municipalitatea subvenționează transportul cu peste un miliard. 

Pentru a reduce din suma subvenționării, primăria propune ridicarea tarifelor la 6 lei, însă introduce un sistem de abonamente care va reduce costul per o călătorie pentru cei care vor opta pentru această opțiune. În același timp, proiectul prevede călătorii gratuite pentru pensionari și elevii până în clasa a IV-a.

 

Deși proiectul este de mare interes pentru locuitori, acesta nu a fost publicat pe pagina primăriei, alături de restul proiectelor de pe ordinea de zi.

 

Proiectul a stârnit dezbateri, declarații politice și multe întrebări de la consilieri. 

 

Statut: Respins

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat 

Afanasenco

Pro 17 1 1 1 1 1
Contra 10 6 3 1
Abțineri 1 1 1

 

La propunerea PSRM, cu votul a 22 de consilieri, următoarele proiecte de pe ordinea de zi au fost transmise la reexaminare, iar ședința a fost închisă:

 

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat 

Afanasenco

Pro

reexaminare

17 1 1 1 1 1 1
Contra 10
Abțineri 6 3 1 1 1

 

Responsabilă de monitorizare: Cristina Voroneanu

 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ:

 

 

 

Publicat de:

Distribuie