PrimariaMea
Lansarea noilor rute de autobuz, revenirea ambuteiajelor, pregătirea instituțiilor și a infrastructurii rutiere pentru noul an școlar Image
06 sept. 2023

Lansarea noilor rute de autobuz, revenirea ambuteiajelor, pregătirea instituțiilor și a infrastructurii rutiere pentru noul an școlar

Durata ședinței: 43 min

Pauză: -

Întârziere: -

Odată cu începerea noului an școlar, ambuteiajele au revenit pe străzile capitalei. Autoritățile municipale au pasat responsabilitatea privind gestionarea traficului rutier Ministerului Afacerilor Interne, menționând că nu ține de atribuțiile acestora.


Zilele Chișinăului la Piatra Neamț


Pe 2 și 3 septembrie, Primăria Chișinău a organizat Zilele Chișinăului la Piatra Neamț, România. Manifestările cultural-artistice s-au desfășurat în cadrul Festivalului „Neamț Art Festival”.

În paralel, a fost semnat acordul de colaborare între Primăria Chișinău și Consiliul Județean Piatra Neamț. 


Lansarea noilor rute de autobuz


În urma a peste o mie de solicitări venite din partea locuitorilor din Durlești, luni a fost lansată o rută de autobuz care va trece pe strada Caucazului, unde până în prezent nu circula deloc transportul public.
Orarul autobuzelor de pe această rută îl găsiți AICI.
Cu alte 10 autobuze va fi suplinit Î.M. Parcul Urban de Autobuze.


Te salut, ambuteiaj!


Începutul noului an de învățământ a fost remarcat prin revenirea ambuteiajelor în capitală. În orele de vârf s-au format cozi imense, în special pe strada Mihai Viteazul, unde s-a produs și un accident rutier în lanț.

Primarul capitalei a pasat responsabilitatea privind gestionarea traficului rutier Ministerului Afacerilor Interne, menționând că nu ține de atribuțiile autorităților municipale „Primăria Chișinău nu se ocupă de gestionarea traficului în intersecții”.

Potrivit lui, Primăria Chișinău a trimis o solicitare la Ministerul Afacerilor Interne de a se implica cu „mecanisme reale”. De asemenea, acesta a menționat că va solicita o monitorizare strictă cu privire la coridoarele verzi.


Începerea noului an de studii 2023-2024


Viceprimara, Angela Cutasevici a relatat despre activitatea celor 5 comisii specializate care, în perioada 28-30 august 2023 au evaluat nivelul de pregătire a instituțiilor școlare din capitală pentru noul an de studii. 

De la 1 septembrie 2023 și-au reluat activitatea 150 de instituții școlare din Chișinău și au fost școlarizați 99 530 copii, inclusiv 930 copii din familiile refugiate. 

Totodată, au fost raportate 328 funcții vacante în învățământul general, dintre care:
- 153 de cadre didactice pentru instituțiile de învățământ preșcolar;
- 175 de cadre didactice pentru instituțiile de învățământ primar și secundar.
„Colegii de la Direcția Generală Educație Tineret și Sport au solicitat Ministerului Educației și Cercetării 547 tineri specialiști pentru mun. Chișinău, dar au fost repartizați pentru capitală doar 204 persoane.”,  a declarat viceprimara. 


Întreținerea drumurilor publice


În zona străzii Calea Ieșilor au fost executate lucrări de reparație a str. Ion Creangă cu reînnoirea și dublarea captatoarelor de ape pluviale, însă nu a fost obținut permisul pentru curățarea râului Durlești și conexiunea acestuia cu râul Bâc. ” ,a declarat șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache. Potrivit raportorului, zonele de comunicație pe străzile principale a apelor pluviale au fost curățate și reabilitate. Totodată, acesta a menționat că în capitală nu mai sunt străzi blocate din cauza reparațiilor pe care nu este permisă circulația rutieră.

În contextul revenirii ambuteiajelor, șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache a invocat că din cauza lipsei centurii de ocolire a orașului Chișinău pentru transportul de tranzit, municipalitatea este nevoită să ceară implicarea organelor poliției rutiere în fluidizarea traficului rutier.
Totodată, autoritățile municipale au înaintat o solicitare de prezentare a informațiilor publice de la Guvern privind proiectul construcției centurii de ocolire. Deși, prima porțiune din drumul de ocolire a municipiului Chișinău a fost deschisă pentru circulație la început de an, de atunci informațiile nu au fost actualizate, spun autoritățile locale. 

Aplicarea repetată a marcajului rutier pe toate străzile principale a capitalei nu a fost posibilă din motivul nefinalizării procedurilor de achiziție publică a vopselei. Licitațiile au fost anulate de Î. M. „Regia Exdrupo”, deoarece nu au avut oferte conforme. 


Pregătirea fondului locativ pentru sezonul de încălzire 2023-2024


Autoritățile au raportat că din toate blocurile locative gestionate, doar 15 nu au prezentat informația cu privire la profilaxia sistemelor inginerești. 

Referitor la fondul locativ din gestiunea APC, ACC, CCL etc. lucrările de pregătire continuă. 

Citește mai multe despre formele existente de gestionare a blocurilor din Chișinău, făcând click AICI


Publicat de:

Distribuie