PrimariaMea
Hramul orașului, pregătirile pentru sezonul rece, insuficiența de cadre din instituțiile de învățământ și campania de salubrizare Image
12 oct. 2023

Hramul orașului, pregătirile pentru sezonul rece, insuficiența de cadre din instituțiile de învățământ și campania de salubrizare

Durata ședinței: 26 min

În acest weekend, chișinăuienii vor sărbători Hramul orașului. Primăria Chișinău, în calitate de organizator a oferit detalii, însă nu a informat despre sistarea circulației rutiere de-a lungul bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt între str. Mitropolit G. Bănulescu - Bodoni și str. V. Alecsandri, pe 14-15 octombrie.

Totodată, autoritățile au dat startul pregătirilor pentru sezonul rece. Proiectele complexe vor fi conservate, iar pentru cele finalizate se  pregătesc actele de recepție a lucrărilor executate.

Viceprimarul, Ilie Ceban a solicitat responsabililor preturilor să examineze și să inspecteze proiectele executate și cele în proces de desfășurare. Astfel ca până la Hramul orașului majoritatea să fie finalizate.

Mai multe detalii despre Hramul orașului din acest an, găsești AICI.


Desfășurarea procesului educațional în anul de studii 2023-2024, în cadrul instituțiilor școlare din municipiul Chișinău


Instituțiile de învățământ preșcolar sunt la etapa completării grupelor cu copii.
Șefa adjunctă a Direcția Generală Educație Tineret și Sport, Viorica Negrei, a informat, că în grădinițele din Chișinău sunt peste 12 000 de locuri pentru copii. Totodată, la aceste grădinițe au fost înscriși 1 079 de copii din Ucraina care aveau statut de audient.
Raportoarea a informat, că Ministerul Educației a renunțat la statutul de audienți pentru refugiații ucraineni. Astfel, în grădinițele și școlile din Republica Moldova copiii refugiați din Ucraina nu vor mai avea statut de audienți, ci vor fi obligați să frecventeze orele, ca toți elevii și vor susține examene, cu ulterioara primire a actelor de finalizare a studiilor.
Insuficiența cadrelor în instituțiile de învățământ rămâne a fi o problemă.
Săptămâna trecută au fost încadrați 134 tineri specialiști, pe când sunt necesare peste câteva sute de cadre.
În 1 064 de cercuri din instituțiile extrașcolare, au fost înscriși 12 675 de copii din capitală.


Întreținerea drumurilor publice din capitală


Autoritățile pregătesc actele de recepție a lucrărilor executate pe str. Tighina și str. Alexandru cel Bun.
Ce ține de reparația podului din strada Mihai Viteazul, au început pregătirile pentru perioada rece prin conservarea lucrărilor de pe partea carosabilă și examinarea deschiderii unei benzi pentru transport.
Pentru sezonul rece se execută lucrări de:
- verificare a unităților de transport din subordine;
- restabilire și plombare a asfaltului;
- montare a indicatoarelor rutiere și aplicare repetată a marcajelor rutiere;
- mentenanță pentru iluminarea nocturnă;
- ajustare a perioadei de iluminare în dependență de vizibilitatea pe timp de noapte.


Campania de salubrizare de toamnă


Administratorul interimar al Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, Tudor Gîrbu, a informat că a fost inițiată conservarea zonelor de recreație.
Autoritățile au apelat la Uniunea studenților pentru implicarea în salubrizarea parcurilor, aleilor. De acolo, vor fi colectate deșeurile și frunzele căzute. Raportorul a atenționat chișinăuienii cu privire la posibilele căderi a copacilor din cauza vânturilor de toamnă.
După Hramului orașului, se va da start campaniei de plantare a arborilor.

Această ședință a fost închisă mai rapid decât de obicei.


Publicat de:

Distribuie