PrimariaMea
Haos la ședința Consiliului Municipal Chișinău Image
23 mar. 2023

Haos la ședința Consiliului Municipal Chișinău

Consilierii municipali s-au întâlnit într-o nouă ședință, a doua, în care a fost examinată ordinea de zi aprobată la 17 martie. Deși aceștia ar fi trebuit să continuie discuțiile în baza subiectului cu numărul trei — ,,Informație cu privire la evaluarea șefului interimar al Secției control și protecția animalelor din cadrul Direcției generale locativ-comunale și amenajare”, ședința a luat o altă turnură.

Președintele ședinței, desemnat la ședința CMC din 17 martie, Grigore Bejenaru, consilier ex-socialist și actual independent afiliat Partidului MAN, a fost demis cu susținerea a 35 de consilieri.

Decizia a fost luată după ce, timp de cinci ore de la începerea ședinței, activitatea CMC a fost blocată. Mai exact, deși aleșii locali ar fi trebuit să continue examinarea ordinii de zi aprobată săptămâna trecută, președintele ședinței și Adrian Talmaci, secretarul CMC, evitau această opțiune. Cel din urmă a citit adresarea scrisă a viceprimarului Ilie Ceban, în care se preciza că: 

„Executivul, în calitate de autor al proiectelor de decizie incluse pe ordinea de zi, în cadrul ședinței extraordinare a CMC din 17 martie 2023, solicită transferarea chestiunilor care nu au fost examinate, pentru următoarele ședințe, cu excepția „Proiectului de decizie cu privire la aprobarea Acordului de împrumut și Acordului de Grant între Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Municipiul Chișinău, pentru implementarea Proiectului de reabilitare a râului Bîc și protecție împotriva inundațiilor”.

Majoritatea consilierilor au fost împotriva propunerii. Astfel, au fost purtate discuții și comentarii interminabile la subiect:

Ion Ceban (PL): „Consilierii, membri ai Partidului MAN, au intenția de a bloca activitatea CMC. Propun să-l demitem pe președintele Grigore Bejenaru.”
Dinari Cojocaru (PSRM): „Consilierii sunt gata să lucreze în baza ordinii de zi votată la 17 martie. (...) Consilierii independenți, afiliați MAN, boicotează ședința. Se intenționează ca acest consiliu să nu fie constructiv.”

După circa o oră și jumătate de discuție, Grigore Bejenaru a anunțat  o  pauză de peste două ore. Ulterior, reveniți în ședință, deși inițial s-au prezentat pentru a continua activitatea, Grigore Bejenaru și Adrian Talmaci au părăsit sala, fără a oferi explicații.

Ulterior, prin vot, Grigore Bejenaru a fost demis, iar Corneliu Pântea (PUN) a fost ales președinte al ședinței.

Contactat de Pântea, Talmaci a declarat că: „Am plecat pentru că mi s-a ridicat tensiunea.” 

După lungi polemici, în care componența CMC a încercat identificarea unui înlocuitor pentru secretarul absent, s-a decis luarea unei pauze până la fixarea unei noi zile de ședință.

 


Publicat de:

Distribuie