PrimariaMea
Gherete neevacuate și grant pentru transportul public din 2021 Image
30 dec. 2020

Gherete neevacuate și grant pentru transportul public din 2021

Primăria va intra în noul an cu un grant european pentru modernizarea transportului public, dar și cu multe gherete neevacuate. La două luni de la termenul limită pentru a fi scoase, încă multe gherete se află pe locurile ocupate gratis în timpul verii. Între timp, cei care au câștigat câte un loc prin licitație pentru 5 ani, conform regulamentului nou, se pregătesc să-și amplaseze gheretele. 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 28 decembrie 2020. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

COVID-19 în capitală

Gherete greu de urnit

Grant pentru transport public din 2021

Un an de raportări online din partea cetățenilor

 

COVID-19 în capitală

În ultima săptămână (21-27 decembrie 2020) au fost depistate peste 2600 de cazuri noi de Covid-19 în capitală, cu 938 mai puține decât în săptămâna precedentă. Numărul total de îmbolnăviri de la începutul pandemiei a ajuns la 59 314 în mun. Chișinău, conform șefei Direcției Sănătate, Tatiana Bucearschi.

În spitalele municipale erau internați luni, 28 decembrie, 942 de pacienți infectați, ceea ce lăsa încă 230 de locuri libere. Toate paturile de terapie intensivă sunt în continuare ocupate. Alte 4291 persoane suspecte la Covid-19 se află în tratament la domiciliu sub supravegherea medicului de familie. 

Infografic: Cazurile de Covid-19 în capitală în perioada 14-20 decembrie. Sursă: Primăria Mea Infografic: Cazurile de Covid-19 în capitală în perioada 14-20 decembrie. Sursă: Primăria Mea

 

Gherete greu de urnit

Pretorii au fost rugați repetat să evacueze până vineri, 1 ianuarie 2021, toate gheretele amplasate vara, dar care se află pe locații care fie nu au fost expuse la licitație, fie nu au fost câștigate de proprietarii actualei gherete. Asta, pentru că încă sunt multe gherete care încalcă termenul de evacuare de 30 octombrie, a comentat Inga Ionesii, viceprimară responsabilă de domeniul comerțului.

După prima rundă de licitații organizată în decembrie conform regulamentului nou de comerț, mai mult de jumătate din agenții economici care au câștigat locuri pentru amplasarea gheretelor au plătit prima tranșă din banii cu care au cumpărat dreptul de amplasare pentru 5 ani. Toți câștigătorii au cerut să plătească sumele în rate. 

După prima plată, urmează să fie semnate contractele cu primăria, iar apoi pot să fie instalate gheretele. Totuși, unele gherete care deja erau instalate din perioada de vară, nu au fost evacuate, ci doar relocate pe loturile câștigate la licitație, a raportat viceprimara Inga Ionesii. 

Cea de-a treia licitație pentru obținerea dreptului de încheiere a contractului pentru amplasarea unităților de comerț ambulant pe teritoriul orașului Chișinău va avea loc pe 15 ianuarie 2021, ora 10:00, în Sala de ședințe a Preturii sectorului Centru, (str. Bulgară, 43), informează Primăria. 

 

Grant pentru transport public din 2021

Viceprimarul Victor Chironda a anunțat că a fost aprobat contractul de grant de 3,3 milioane euro, acordat de Uniunea Europeană pentru implementarea proiectului „MOVE IT like Lublin”. Cu alte circa 200 000 de euro va contribui primăria. 

Activitățile urmează să înceapă în 2021 și vor continua până în 2023. Proiectul constă în dezvoltarea sistemului de transport public în municipiul Chișinău după modelul organizării transportului public din orașul Lublin (Polonia). Autoritățile municipale au anunțat anterior următoarele măsuri:

-optimizarea rutelor și crearea stațiilor de transbordare;

-extindere benzilor dedicate;

-dotarea stațiilor de așteptare cu panouri informaționale;

-comasarea Parcului Urban de Autobuze și a Regiei de Transport Electric pentru a crea Regia Municipală de Transport Public;

-crearea Centrului Unic de Control al Traficului transportului public;

-sporirea capacităților de management a transportului public în cadrul Direcției Transport a primăriei;

-preluarea practicilor și experienței europene în adaptarea transportului public la măsurile de luptă cu COVID-19.

 

Un an de raportări online din partea cetățenilor

Platforma online de raportare a problemelor din capitală eu.chisinau.md a acumulat timp de 9 luni de la lansare peste 4600 de sesizări din partea cetățenilor. 

Dintre acestea:

- peste 2600 au fost soluționate

- circa 950 sunt în proces de rezolvare de către subdiviziunile primăriei, 

- iar 500 au fost respinse din cauză că ar fi incomplete sau nu țin de competența municipalității. 

- alte 450 au fost amânate

Captură de ecran a platformei eu.chisinau.md Captură de ecran a platformei eu.chisinau.md

Vă mulțumim că ați urmărit alături de noi ședințele primăriei în 2020 și vă așteptăm pentru sinteze și în 2021. Informează-te, ca să știi ce să le ceri! 

 

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.


Publicat de:

Distribuie