PrimariaMea
Gata pentru sărbătorile de iarnă, dar cu rețineri de salariu și probleme în domeniul social și medical Image
19 dec. 2022

Gata pentru sărbătorile de iarnă, dar cu rețineri de salariu și probleme în domeniul social și medical

Guvernul și Primăria nu au ajuns la un numitor comun privind organizarea sărbătorilor de iarnă. Însă, municipalitatea și-a manifestat deschiderea pentru a le oferi servicii organizatorilor Târgului de Crăciun de lângă Palatul Național.
Ocupați cu pregătirile pentru sărbătorile de iarnă, autoritățile municipale înregistrează rețineri la achitarea salariilor pentru luna noiembrie.
Totodată, insuficiența de cadre din sistemul medical și social se intensifică. Unele dintre cauze, enunțate de Boris Gîlca, șef al Direcției generale asistență medicală și socială, sunt salariul mizer și volumul de muncă mare. Municipalitatea a solicitat ajutor din partea Ministerului. 


Pregătirea municipiului Chișinău de sărbătorile de iarnă

Primarul General, Ion Ceban a început ședința din 19 decembrie cu un cuvânt de mulțumire pentru cei care s-au implicat în organizarea Târgului de Crăciun.
Reamintim că, în timp ce Primăria a ocupat pentru aceste evenimente Piața Marii Adunări Naționale, Guvernul împodobește un brad și organizează un târg lângă Palatul Național.  Potrivit primarului, în 2 zile de la inaugurarea târgului, circa 5 000 de copii au primit cadouri din partea municipalității. Ce ține de bugetul consumat, primarul general a refuzat să dea multe informații, motivând că sunt încheiate parteneriate și nu dispune de mai multe informații. 

De asemenea, autoritățile au informat că Târgul de Crăciun va activa zilnic până la data de 15 ianuarie 2023, iar programul de activitate a unităților de comerț se va încadra zilnic în intervalul orelor 10:00 – 23:00, iar în noaptea de Revelion se va prelungi până la 01:00. 


Reținerea salariilor și consultarea bugetului public

În contextul reținerii salariilor angajaților din instituțiile de învățământ pentru luna noiembrie, edilul capitalei  a încercat să dezmintă zvonurile precum că de această situație s-ar face vinovată municipalitatea. Potrivit lui, cauza ar fi problemele apărute în Sistemul Informațional de Gestionare a Finanțelor Publice, menționând că Ministerul Finanțelor a reținut transferul. Totodată, în urma acestei declarații, Ministerul Finanțelor a venit cu o reacție oficială prin care a afirmat că, la importul datelor în sistemul informațional, s-au comis erori din partea administratorului de buget, adică de către Primăria municipiului Chișinău. Mai mult, în comunicatul instituției s-a precizat: „Aceste modificări puteau fi operate încă din 15 noiembrie, iar municipalitatea a inițiat procedura de introducere a datelor în sistemul informațional abia pe data de 7 decembrie curent”.

Ulterior, viceprimara Olga Ursu a informat că în cadrul Preturii Sectorului Centru în următoarea zi se va organiza consultarea publică a bugetului.

 


Capitala iar e în „flăcări”

Sâmbătă, 17 decembrie un incendiu devastator a izbucnit pe strada Alexandru cel Bun din capitala, în zona Pieţei Centrale. Focul a pornit într-un depozit cu marfă şi s-a extins pe o suprafaţă de aproximativ 1000 de metri pătraţi. Au ars depozite cu haine, încălţăminte şi produse de uz casnic. Potrivit primarului, locuitorii unei anexe locative care au suferit în urma incendiului au fost cazați la Centrul de plasament temporar pentru refugiați „Patria – Lukoil”.

Măsurile întreprinse în domeniul social și de sănătate la nivelul municipiului Chișinău au fost prezentate de către Boris Gîlca, șef al Direcției generale asistență medicală și socială. Acesta a menționat că în Târgul de Crăciun a fost amenajat un punct pentru oferirea primului ajutor medical, care va activa pentru întreaga durată de funcționare. În altă ordine de idei, adresările din partea cetățenilor pentru servicii medicale continuă să apară. Angajații spitalelor sunt la limită din cauza numărului majorat de adresări cu viroze și alte boli respiratorii. Raportorul a informat că a fost înaintată o solicitare către Ministerul Sănătății pentru a identifica spații suplimentare, deoarece capacitățile spitalelor municipale sunt depășite.


Pregătirea gospodăriei drumurilor și a celei locativ-comunale pentru intervenție la deszăpezire în sezonul rece 2022-2023

Vitalie Mihalache, șef al Direcției generale transport public și căi de comunicație, a raportat că pe parcursul săptămânii trecute au fost efectuate lucrări de aplicare al asfaltului frezat pentru acoperirea deteriorărilor ușoare a zonei carosabilului apărute în urma precipitațiilor de săptămâna trecută. Autoritatea a menționat că după căutări intense, au identificat un furnizor de beton asfalt rece. Ulterior, vor înlătura daunele cauzate carosabilului modificările de temperatură și precipitațiile căzute.
De asemenea, au fost efectuate lucrări de aplicare a materialului derapant, instalări de indicatoare rutiere și cele de salubrizare.
Ședința a fost închisă cu un cuvânt de felicitare adus de către primarul general comunității evreiești din Republica Moldova cu prilejul sărbătorii Hanukkah.


Publicat de:

Distribuie

Putem să îți recomandăm și aceste materiale

Cum și de ce Primăria Chișinău funcționează fără un  buget în 2024 Image
09 apr. 2024 de minute
Cum și de ce Primăria Chișinău ...
Suburbiile Chișinăului – haotice și autonome Image
07 mar. 2024 de minute
Suburbiile Chișinăului – haotice și ...
Consiliul Municipal Chișinău 2019-2023, radiografia ultimului an de mandat Image
28 feb. 2024 de minute
Consiliul Municipal Chișinău 2019-2023, ...
Ce facem cu „pristroicile” și garajele din curțile blocurilor locative? Image
08 feb. 2024 de minute
Ce facem cu „pristroicile” și garajele ...
De la spații publice la locuri publice: cum ne pot ajuta procesele participative să creăm spații publice vibrante? Image
05 ian. 2024 de minute
De la spații publice la locuri publice: cum ...