PrimariaMea
Editorial Ziarul de Gardă: Tu știi cum se cheltuiesc banii în localitatea ta? Image
09 dec. 2020

Editorial Ziarul de Gardă: Tu știi cum se cheltuiesc banii în localitatea ta?

 

În ultimele săptămâni ale anului, tradițional, primăriile lucrează la planificarea bugetului pentru următoarele 12 luni. Primarul, împreună cu alți funcționari, elaborează bugetul, iar consiliul local îl votează. Pentru mulți cetățeni, bugetul localității este acel tabel, cam dificil de citit, cu multe cifre, care apare des în conversație atunci când autoritatea publică locală spune „nu sunt bani în buget.” 

Primăria, prin persoana primarului, este o prestatoare de servicii publice, ce funcționează din impozitele cetățenilor. Aceasta trebuie să asigure ordine, curățenie, infrastructură, educație, iluminare, apă, asistență socială și altele. Consilierii locali, care au mandat direct de la cetățeni,  trebuie să se asigure că aceste servicii sunt calitative și reflectă prioritățile locuitorilor. 

Bugetul este un instrument esențial prin care se asigură funcționarea unei comunități. Conform legii, orice cetățean are dreptul să aibă acces la informațiile despre bugetul localității, iar orice decizie care afectează comunitatea trebuie supusă consultărilor publice. Acum este momentul ca locuitorii să participe la dezbateri pentru a spune care sunt necesitățile lor sau a veni cu propuneri concrete. Pentru aceasta trebuie să intrați pe pagina web a primăriei și să vedeți dacă este proiectul de buget. Dacă nu este, cereți administrației publice locale ca documentul să fie prezentat publicului. 

În ultima vreme, tot mai multe primării devin mai responsabile în fața locuitorilor: prezintă proiectele de buget, chiar organizează consultări publice sau folosesc alte instrumente, de exemplu, sondajul din ușă în ușă sau cel online. Deseori o fac pentru că „așa trebuie”, fără să ia neapărat în considerație opinia cetățenilor, alteori o fac chiar din bune intenții. 

Prin participare la elaborarea bugetului și prin urmărirea executării lui, ne asigurăm că procesul este transparent, iar autoritățile lucrează întru interesele locuitorilor. 

Nu în ultimul rând, primarii și administrația publică locală ar trebui să fie deschise către cetățeni, nu doar pentru că așa direcționează fondurile către problemele arzătoare, ci pentru că așa și cetățenii realizează că banii nu sunt nelimitați, că există cheltuieli mari constante de întreținere a localității și că uneori trebuie de ales unele priorități în detrimentul altora.  

Un alt instrument folosit în mii de localității ale lumii și deja în tot mai multe din Republica Moldova este bugetul participativ. Aceasta înseamnă că o anumită sumă de bani, anual, este deschisă publicului. Cetățenii propun anumite proiecte, acestea sunt votate de comunitate și executate ulterior de administrația publică locală. Astfel, oamenii învață cum funcționează procesul decizional, cel bugetar, cum să realizeze un proiect cu impact comunitar și să implice vecinii. 

Mulți vor spune că este un lux pentru statele bogate, însă instrumentul este folosit într-o varietate de localități: mari, mici, bogate, sărace, mai omogene sau mai diverse. În regiunile sărace, unde cetățenii sunt lipsiți de educație civică adecvată și au experiență limitată de implicare în procesele decizionale, anume bugetul participativ contribuie la diminuarea distanței între cetățeni și aleși locali. Exemplele din unele state africane sau din America de Sud, arată că, după implementarea bugetului participativ, oamenii și-au îmbunătățit accesul la apă potabilă, la iluminare sau infrastructură școlară. Dacă nu aveți buget participativ în localitate, propuneți primarului și consilierilor să îl introducă. Poate nu va fi realizat imediat, în anul următor. Poate nici în doi sau trei, dar cu insistență, răbdare și presiune din partea locuitorilor, autoritățile nu vor avea încotro. 

Primarii și consilierii mai uită care este rolul lor în comunitate, alteori chiar nu cunosc cum să comunice că locuitorii, de aceea prin exercițiul de participare la crearea bugetului, le reamintim că sunt în serviciul cetățenilor. Este o muncă anevoioasă să răsfoim prin cifre, să numărăm veniturile și cheltuielile localității, să înțelegem de unde vin banii sau taxele locale, dar pentru că deseori nu o facem, suntem nemulțumiți de corupția, ignoranța și ineficiența autorităților. Cu puțină răbdare și implicare, putem schimba asta. Dacă nu de la anul, în 2-3 ani cu siguranță. 

 

Autoare: Vlada Ciobanu

 

Cooperarea cu Ziarul de Gardă se realizează în cadrul proiectului „Monitorizarea primăriei municipiului Chișinău” implementat cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.

 

Sursa: Ziarul de Gardă


Publicat de:

Distribuie