PrimariaMea
Deschiderea noilor centre municipale și sărbătorile din capitală Image
03 mai 2023

Deschiderea noilor centre municipale și sărbătorile din capitală

Durata ședinței: 34 min

Pauză: -

Întârziere: -

În data de 2 mai, autoritățile municipale s-au reunit la prima ședință din luna curentă. Primarul a scos în prim plan evenimentul organizat de Primăria Municipiului Chișinău „Forumul social urban”, care va avea loc săptămâna aceasta, în perioada 4-6 mai.
Mai multe detalii veți găsi aici: https://www.forumsocialurban.md/en.
Acesta a fost unul dintre puținele subiecte discutate, care se regăsește în ordinea de zi a ședinței.


Deschiderea noilor centre municipale


Săptămâna trecută au fost inaugurate 3 instituții sociale în Chișinău:

  • Centrul municipal de zi pentru copii cu boli rare și autism „Fluturele albastru” Potrivit municipalității, beneficiarul centrului este copilul diagnosticat cu boli rare și autism care locuiește în comunitate/familie și care din cauza unor circumstanțe de orice natură, are abilități sociale reduse, capacitatea scăzută de autodeservire, necesitând supraveghere, asistare, reabilitare și suport pe parcursul zilei în cadrul centrului de zi. În concordanță cu nevoile acestora, vor fi desfășurate terapii ocupaționale, dezvoltarea deprinderilor de viață, pregătirea pentru școală a copiilor care au împlinit vârsta de 7 ani etc.
    Având o capacitate de 28 de persoane, cu vârsta de la 3 la 16 ani, autoritățile au estimat că cheltuielile privind întreținerea și funcționarea serviciului nou creat pentru anul 2023 vor fi în jur de cca 1,4 milioane lei.
  • Primul centru municipal de învățare și educație a adulților
    Scopul fiind asigurarea accesului cetățenilor din municipiu la oportunități de învățare și educație de calitate a adulților. Aceștia sunt invitați la sesiunile gratuite desfășurate în incinta Liceului Teoretic „Matei Basarab” (12:00 13:20).
    Formular de înregistrare: https://shorturl.at/gtFST
  • Centrul municipal de tineret din sectorul Botanica
    Clădirea fostului oficiu al Stării Civile, care era abandonată, a devenit un centru educativ pentru tineri. Acesta poate găzdui până la 200 de persoane simultan.

Summit-ul Comunității Politice Europene


În contextul Summit-ului Comunității Politice Europene din 1 iunie, primarul a subliniat că ar fi necesar de inițiat lucrări de asfaltare în preajma Aeroportului, spre localitatea Sângera, lucrări în valoare de cca 1 milion de lei, solicitați de la Guvern. Totodată, acesta a informat că se desfășoară lucrări neplanificate de reabilitare a drumului de pe Viaduct, bd. Dacia, direcția spre Porțile Orașului.
De asemenea, vor fi oferite 2 500 de abonamente pentru perioada 28 mai 3 iunie la transportul public destinate circulației persoanelor implicate în eveniment. 


Întreținerea infrastructurii drumurilor publice


Șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache a declarat că au demarat o serie de lucrări, odată cu îmbunătățirea condițiilor meteo:
- asfaltarea și lichidarea gropilor de pe carosabil formate de pe urma ploilor (peste 1600 m²);
- aplicarea marcajului rutier;
- restabilirea indicatoarelor rutiere.
Autoritatea a menționat că Întreprinderea Municipală „Lumteh” a finalizat procedurile de achiziție a corpurilor de iluminare pentru stațiile de așteptare și zonelor pietonale.

Până la data de 25 mai se preconizează finalizarea lucrărilor de reabilitare desfășurate pe străzile: 31 August 1989, Tighina, Alexandru cel Bun. 

Ședința a fost închisă, chiar dacă ordinea de zi nu a fost epuizată.

 


Publicat de:

Distribuie