PrimariaMea
Datoria S.A. „Apă-Canal Chișinău” și COVID - 19 Image
16 feb. 2023

Datoria S.A. „Apă-Canal Chișinău” și COVID - 19

Durata ședinței: 21 min

Autoritățile municipale încearcă să identifice soluții pentru situația de la S.A. „Apă-Canal Chișinău”. Săptămâna trecută au avut loc două ședințe cu reprezentanții Premier Energy. „Apă-Canal” a solicitat înghețarea datoriei sau repartizarea datoriei pe lunile rămase până la sfârșitul anului 2023, înaintând unele condiții speciale.


Situația de la S.A. „Apă-Canal Chișinău”


Primăria este în căutarea unor soluții. Săptămâna trecută a fost organizată o ședință în care s-au întrunit mai mulți experți, pentru a identifica soluții. Potrivit primarului Ceban, ședința nu a fost mediatizată pe larg, însă, potrivit primarului, s-a discutat că bugetul municipal nu poate deveni bugetul „Apă-Canal”. Acesta a susținut că metodologia de calcul ar trebui schimbată de către ANRE, astfel ca „Apă Canal” să nu ajungă la îndatorare. Potrivit lui, odată cu scumpirile la gaz și energie electrică, „Apă-Canal” nicidecum nu ar fi putut să rămână în capacitate de plată.
Viceprimara Irina Gutnic a precizat că au avut loc două ședințe cu reprezentanții Premier Energy. În cadrul acestora, „Apă-Canal” a solicitat înghețarea datoriei sau repartizarea datoriei pe lunile rămase până la sfârșitul anului 2023, cu următoarele condiții:
1) „Apă-Canal” s-ar obliga să achite prima tranșă din această datorie din momentul recepționării plăților din partea Băncii Europene de Reconstrucției și Dezvoltare (BERD) și Băncii Europene de Investiții (BEI). Pentru aceasta, viceprimara a menționat că este necesar de încheiat acordul dintre municipalitate și băncile menționate;
2) Ajustarea tarifului la un metru cub de apă. În acest sens, „Apă-Canal” intenționează să depună o solicitare la ANRE. Primăria dorește astfel să genereze încasări suplimentare. Municipalitatea susține că fără ajustarea tarifului, deblocarea situației existente ar fi imposibilă.


Organizarea/desfășurarea procesului educațional în municipiul Chișinău în semestrul II al anului de studii


Luând în considerare modificările legislative, directorii instituțiilor publice au înaintat demersuri către Centrul de sănătate publică pentru obținerea autorizațiilor de funcționare pentru următorii 5 ani.
Din cele 167 de instituții preșcolare, în care activează 1 565 de grupe, frecvența medie a fost de 73%.


COVID-19


În învățământul preșcolar au fost depistate două cazuri în rândul copiilor și două cazuri printre angajați. În cele 150 de instituții de învățământ municipal se monitorizează în continuare situația COVID-19. Până la data de 10 februarie, au fost testați 15 elevi pozitiv și șapte cadre didactice. În procesul educațional au fost încadrați în școlile și grădinițele din Chișinău 873 de copii cu statut de refugiat, dintre care 553 de elevi (primar și secundar) și 320 de copii în grădinițe.


Alimentația în instituțiile de învățământ


Săptămâna trecută, autoritățile au efectuat vizite în 31 de instituții de învățământ pentru monitorizarea calității produselor alimentare. Comisiile de evaluare au constatat că în toate instituțiile vizitate sunt prezente actele necesare potrivit normativelor, cât și meniul model pentru 10 zile, coordonat cu Centrul de sănătate publică.

 


Întreținerea gospodăriei drumurilor în sezonul rece 2022-2023 


Municipalitatea în colaborare cu Î.M. Regia „EXDRUPO” a executat lucrări de remediere și înlăturare a situațiilor de avariere pe un tronson de 230 m².

Săptămâna trecută și cea curentă s-a lucrat la amenajarea acostamentului pe bulevardul Dacia. Lucrările în zona acostamentului se execută pentru a restabili capacitatea de evacuare a apelor subterane și a menține calitatea drumurilor.

Autoritatea a raportat că a reușit să lichideze consecințele de pe urma poleiului și ninsorilor în termeni mai reduși decât cei planificați. Paralel, se mai lucrează la restabilirea indicatoarelor rutiere de pe drumurile municipale. Potrivit raportorului, săptămâna trecută au fost instalate 20 de indicatoare noi.
 

 


Publicat de:

Distribuie