PrimariaMea
Conflict la Autosalubritate – da sau ba, executarea bugetului pentru 2022 și proiecte funciare  Image
06 dec. 2022

Conflict la Autosalubritate – da sau ba, executarea bugetului pentru 2022 și proiecte funciare 

 

Angajații de la Î.M. Regia ,,Autosalubritate” ar fi primit mesaje de intimidare, în care li se cerea să-și depună demisia. Textele ar fi fost recepționate prin intermediul rețelelor de socializare sau a numerelor personale de telefon. Cel puțin asta susține directorul întreprinderii, Igor Gîrlea. Responsabilul a declarat că totul ar fi un scenariu dirijat de cineva deranjat că la ,,Autosalubritate” se face regulă. Explicațiile au fost date la ședința CMC, după ce consilierii socialiști au cerut informații privind un pretins conflict între administrație și colectivul de muncă.

Consilierii au examinat în ședință și 24 de proiecte funciare. Buna majoritate au fost supuse votului cu un minim de informație prezentată de raportor, ori chiar fără prezentarea proiectul de decizie. 

 

Consilierii din Fracțiunea Partidului Liberal au profitat că ședința a început cu întârziere și au ținut un discurs la tribună. Ion Cebanu (PL) a criticat decizia consilierilor de a majora tariful la apă și canalizare cu aproximativ 150%.

 

Ion Cebanu (PL): ,,Socialiștii sunt nocivi pentru Chișinău și pentru Republica Moldova. Tot ei au venit cu o conferință în 2017, imediat după ce ANRE a aprobat creșterea tarifului la apă și canalizare cu un leu și 50 de bani. Atunci declarau că vor scrie o plângere la Procuratură, că sunt împotriva majorării. Ba mai mult, dădeau garanții că tariful trebuie micșorat. Acum, primarul Ceban și socialiștii au interese ascunse, vor să privatizeze Apă-Canal. Interesele sunt clare, pentru a face haos, de asta nu au așteptat aprobarea ANRE-ului. Depășind atribuțiile au aprobat un tarif nejustificat, nu au prezentat dovezi clare care să confirme necesitatea majorării.”

 

Liberalul le-a adus socialiștilor Codul penal și le-a menționat despre textul art. 328, care se referă la excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu. Ion Cebanu: ,,Până la trei ani de pușcărie, asta îi așteaptă.”

 

Ședința CMC a început cu 30 de minute de întârziere. Consilierii au continuat examinarea ordinii de zi aprobată la ședința din 22 noiembrie. 

 

Durata ședinței:  6 ore 40 minute

Pauză: 2 ore 25 minute


Ordinea de zi 


21. Informație privind executarea bugetului municipal pentru primele 9 luni ale anului 2022, veniturile pentru următoarele luni ale anului 2022 și pregătirea pentru elaborarea și aprobarea bugetului municipal pentru anul 2023

 

Potrivit Olesei Pșenițchi, șefa Direcției generale finanțe, în primele nouă luni ale anului curent au fost încasate venituri în sumă totală de 4 miliarde 238,8 mil. de lei, adică 72,1% din prevederile bugetului.

 

Veniturile sunt formate din: 

Defalcări de la impozite și taxele de stat – un miliard 265,3 mil. de lei, adică 74% din bugetul precizat;

Veniturile proprii au fost realizate în sumă de 600,9 mil. de lei, dică 75,3% din bugetul precizat;

Taxele locale – 208,2 mil. de lei, ori 64,7% din planul precizat;

Veniturile colectate – 87,3 mil. de lei, ori 67,6% din planul precizat;

Granturile încasate – 60,4 mil. de lei, 74,8% din planul precizat;

Transferurile de la bugetul de stat – 2 miliarde 224,9 mil. de lei, adică 70,3% din planul precizat.

 

Cheltuieli totale – 4 miliarde 167,6 mil. de lei sau 58,7% din planul precizat;

Din cheltuielile totale, 55,4% au fost executate din contul transferurilor de la bugetul de stat;

Cheltuieli de personal – un miliard 818,1 mil. de lei, în creștere față de anul precedent;

Bunuri și servicii – un miliard 391,9 mil. de lei;

Subvenții – 22,8 mil. de lei;

Prestații sociale – 197,7 mil. de lei;

Procurarea și reparația capitală a mijloacelor fixe – 485,6 mil. de lei;

Materiale circulante – 172,9 mil. de lei.

 

Din fondul de rezervă a fost distribuită suma de 25,6 mil. de lei. Banii au fost cheltuiți pentru achiziționarea de bunuri și servicii pentru susținerea persoanelor refugiate, persoanelor fizice pentru acoperirea cheltuielilor ce țin de tratamente costisitoare și  pentru înlăturarea consecințelor ploilor abundente  din nou august 2022. 


Ion Cebanu (PL) a propus închiderea ședinței și deschiderea imediată a unei alte ședințe, în care să fie discutată situația de la ,,Apă-Canal Chișinău” și noul tarif aprobat pentru apă și canalizare. Acesta a propus anularea noului tarif și transferarea din bugetul municipal a sumei necesare de bani pentru acoperirea cheltuielilor de la ,,Apă-Canal Chișinău”. Propunerea a acumulat 35 de ,,abțineri” și 7 voturi ,,pro”.

 


22. Examinarea petiției nr. 3530/22 din 25.05.2022 a lui Pavel Postolachi privind retragerea cererii de chemare în judecată  înaintată de Consiliul Municipal Chișinău

Proiect de decizie 

 

Proiectul prevede retragerea cererii de chemare în judecată, înaintat de municipalitate încă în anul 2017, împotriva S.R.L.-ului gestionat de Pavel Postolachi. 

Conform șefului Direcției juridice, Valeriu Bogdan, pe un teren proprietate municipală din str. Drumul Taberei au fost executate lucrări de construire a unui bloc, fără a fi stabilite raporturi contractuale. În consecință, au fost mai multe acte de constatare care au și servit temei pentru înaintarea acțiunii prin care s-a cerut prejudiciu adus autorității publice locale. Mai apoi, în aprilie 2022, CMC a decis ca terenul din str. Drumul Taberei să fie vândut lui Postolachi cu trei milioane de lei, preț comercial. Suma a fost transferată în bugetul municipal. 

Având în vedere decizia aprobată de CMC, Bogdan a înaintat renunțarea la acțiune în instanță. 

 

În urma votului, 23 de consilieri au optat ,,pentru”, în timp ce 18 fie s-au arătat ,,contra” sau s-au ,,abținut”.

 

Statut: Respins

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Jitari

Pro 19 - - - - 1 1 1 - - - - 1 -
Contra - - - 2 - - - - - - - - - -
Abțineri - 8 4 - A - - - - 1 1 1 - -

 


23. Informații privind conflictul creat între administrație și colectivul Î.M. Regia ,,Autosalubritate” inclusiv, etapa de implementare a contractelor încheiate cu BERD

 

Igor Gîrlea, directorul Î.M. ,,Autosalubritate”, a oferit detalii despre presupusul conflict din întreprindere: ,,Subiectul în cauză este lipsit de esență. La ,,Autosalubritate” nu există conflict între angajat și angajator. Însă, am depistat că, cu șase luni în urmă, cineva a început intensiv să perturbeze activitatea de pe interior. Au fost create conturi anonime pe Facebook, de pe care se trimiteau mesaje către angajații întreprinderii. Angajații erau amenințați să-și depună demisia. Mesaje au fost transmise și pe telefoanele angajaților. Erau mesaje de intimidare. Pe cineva îl deranjează că vrem să facem regulă în instituție.” 

Unii consilieri au sugerat să fie expediat un demers către organele de investigație, întrucât sunt acțiuni de șantaj.  

 


24.1 Formarea unor bunuri imobile și adjudecarea la licitație funciară a dreptului de locațiune asupra unui lot de pământ din sect. Ciocana 

  Proiectul de decizie

 

Proiectul constă în divizarea unui teren municipal în două, ca ulterior, una dintre bucăți de 0,481 ha să fie oferită în locațiune.

Proiectul are avizul pozitiv al comisiei. 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Jitari

Pro 19 7 - - - 1 1 1 1 - - - 1 -
Contra - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - 4 3 1 - - - - - 1 - - 1

Decizia finală 


 24.2 Operarea unor modificări în decizia CMC nr. 12/9 din 23.11.2021 ,,Cu privire la adjudecarea la licitație funciară, prin vânzare-cumpărare, a unui lot de pământ din str. N. Milescu-Spătaru” 6,0094 ha

Proiect de decizie

 

Teren din str. Milescu-Spătaru, de 6,0094 ha, nr. cadastral 0100313294, destinat pentru construcție, compatibil cu zona C7, pentru proiectare și construirea unei baze de producție și depozitare, se propune spre adjudecare la licitație funciară. 

Prețul de evaluare – 34.541.700 de lei. 

 

Amendament:

– completare pnc. 1 cu textul ,,dar nu mai mic de 35 de milioane de lei”.

 

Statut: Aprobat 

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Jitari

Pro 19 8 - - 1 1 1 1 1 - - - - -
Contra - - - 3 - - - - - - 1 - - 1
Abțineri - - 4 - - - - - - - - - 1 -

Decizia finală


24.3 Formarea unor bunuri imobile și adjudecarea la licitație funciară, prin vânzare-cumpărare, a unui lot de pământ din str. Băcioii Noi 0,5435 ha

Proiect de decizie

 

Proiectul de decizie prevede modificarea planului cadastral al terenului proprietate publică municipală din domeniul privat, modul de folosință pentru construcții, cu nr. cadastral 0100119155, cu suprafața de 1,0505 din str. Băcioii Noi. Se separă următoarele bunuri imobile: nr. cadastral 0100119155 cu suprafața de 0,5070 ha, mod de folosință pentru construcții, zona urbanistică C7, și altul de 0,5435 ha, cu modul de folosință pentru construcții, zona C7, propus pentru adjudecarea la licitații. 

 

Suma conform raportului de evaluare – 3.418.000 de lei.

 

Amendament

– pct. 8 suprafața de servitute este de 90 m pentru terenul existent și 44 m pentru terenul care urmează a fi solicitat. 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Jitari

Pro 19 8 - - - - 1 1 1 - - - - -
Contra - - - 3 1 - - - - - - - - -
Abțineri - - 4 - - 1 - - - - - - 1 1

Decizia finală


Consilierii au mers la pauza de prânz. Ședința a fost reluată după o oră și 35 de minute. 

 


24.4 Adjudecarea la licitație funciară a dreptului de locațiune asupra unui lot de pământ din str. Uzinelor 0,2032 ha

Proiect de decizie 

 

Se acceptă adjudecarea la licitație funciară a dreptului de locațiune, pe termen de zece ani, asupra lotului de pământ cu suprafața de 0,2032 ha, din str. Uzinelor, pentru organizarea unei parcări auto, provizoriu, fără drept de privatizare. 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Jitari

Pro 19 6 - - - - 1 1 1 - - 1 - -
Contra - - - 3 - - - - - - - - - -
Abțineri - - 4 - 2 1 - - - 1 - - - 1

Decizia finală


24.5 Adjudecarea la licitație funciară a dreptului de locațiune a lotului de pământ din șos. Muncești

Proiect de decizie

 

Se propune adjudecarea la licitație funciară a dreptului de locațiune, pe un termen de zece ani, a lotului de pământ cu suprafața de 0,0657 ha din șos. Muncești, pentru proiectarea și construirea unei spălătorii auto din construcții ușor demontabile.

 

Consilierii PSRM au propus trimiterea proiectului la reexaminare. 

 

Statut: Trimis la reexaminare

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Jitari

Pro 19 6 - - - 1 1 1 - - - - - -
Contra - - - 3 - - - - - - - - - -
Abțineri - - 4 - 2 - - - - - - 1 - 1

 


24.6 Adjudecarea la licitație funciară a dreptului de locațiune a unei suprafețe din terenul domeniului public cu nr. cadastral 0100304470 (str. Maria Dragan) 0,0053 ha

Proiect de decizie

 

Adjudecarea la licitație funciară a dreptului de locațiune pentru zece ani a suprafeței de 0,0053 ha din terenul domeniul public cu nr. cadastral 0100304470, pentru amplasarea temporară a unui pavilion comercial și prestări servicii din elemente demontabile, fără drept de construcție capitală și privatizare. 

Proiectul de decizie a obținut aviz negativ din partea comisiei de resort a Consiliului municipal. 

 

Statut: Respins

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Jitari

Pro - - - - - - - - - - - 1 - -
Contra - 7 - 3 - - - - - - - - - -
Abțineri 19 5 2 1 1 1 1 - - - - 1

 


24.7 Operarea unor modificări în decizia CMC nr. 10/2-7 din 02.07.2020 ,,Cu privire la adjudecarea, prin vânzare-cumpărare la licitație funciară a unui lot de pământ din str. Voluntarilor” 0,0625 ha

Proiect de decizie

 

Anterior, CMC a adjudecat terenul la licitație. Prețul stabilit era nu mai mic de două milioane de lei. Întrucât la mai multe licitații funciare nu a participat niciun doritor, responsabilul care prestează servicii de adjudecare la licitație a propus majorarea prețului la 733.200 de lei. 

Terenul face parte din domeniu privat cu nr. cadastral 0100308036, cu suprafața de 0,0625 ha, zona compatibilă C7.

 

Statut: Respins

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Jitari

Pro - - - - - - - 1 - - - - - -
Contra - 7 - - - - - - 1 - - - - -
Abțineri 19 - 5 2 2 - 1 - - 1 - 1 - 1

 


24.8 Adjudecarea la licitație funciară a dreptului de locațiune asupra unui lot de pământ din Calea Basarabiei 0,0445 ha

Proiectul de decizie

 

Terenul amplasat pe Calea Basarabiei, cu suprafața de 0,445 ha, se propune pentru adjudecarea la licitație funciară asupra dreptului de locațiune pe un termen de zece ani, pentru parcarea automobilelor și amenajarea complexă, provizorie, fără drept de privatizare.

Proiectul de decizie are avizul pozitiv al comisiei. 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Jitari

Pro 19 7 - - 2 - 1 1 - - - 1 - -
Contra - - - - - - - - - - - - - -
Abțineri - - 5 2 - - - - 1 1 - - - 1

Decizia finală 


24.9 Expunerea la licitație funciară a lotului de pământ din str-la 1 Ciocârliei cu nr. cadastral 0100202925 pentru deținătorii de terenuri adiacente (conform art. 4(9) din Legea nr. 1308/1997) 0,0335 ha

Proiectul de decizie

 

Suprafața terenului care se propune pentru expunerea la licitație, pentru deținătorii de terenuri adiacente, este de 0,0335 ha. Conform raportului de evaluare, terenul este evaluat la 755.100 lei.

Proiectul de decizie are avizul pozitiv al comisiei de resort.

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Jitari

Pro 18 6 - - - - 1 1 - - - 1 - -
Contra - - - 3 - - - - - - - - - -
Abțineri - - 5 - 2 - - - 1 1 - - - 1

Decizia finală 


24.10 Formarea unor bunuri imobile și adjudecarea la licitație funciară, prin vânzare-cumpărare, a unui lot de pământ din str. Uzinelor 0,1845 ha

  Proiectul de decizie

 

Se propune expunerea la licitație a unui teren din str. Uzinelor, de 0,1845 ha, conform zonei urbanistice C7. Proiectul are avizul pozitiv al comisiei.

Conform raportului de evaluare, prețul terenului este de un milion 302 mii 500 de lei.

 

Ion Macovei (Platforma DA) a considerat că prețul este mic. Mai mult, consilierul a propus divizarea terenului în trei. Macovei este de părerea că suprafața în întregime ar fi pregătită pentru cineva/ceva.

 

Statut: Trimis la reexaminare

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Jitari

Pro 19 6 5 - - - 1 1 - - - 1 - -
Contra - - 3 - - - - - - - - - - -
Abțineri - - - 2 - - - - 1 - - - - 1

 


24.11 Expunerea la licitație funciară a lotului de pământ din Calea Ieșilor cu nr. cadastral 0100518647 pentru deținătorii de terenuri adiacente 0,703 ha

  Proiectul de decizie

 

Terenul propus spre expunerea la licitație funciară este amplasat pe str. Calea Ieșilor. Acesta este destinat pentru deservirea obiectivului existent, pentru deținătorii de terenuri adiacente. 

Terenul este evaluat la – 1.338.400 de lei.

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Jitari

Pro 17 8 - - - - 1 1 1 - - 1 - -
Contra 1 - - 2 - - - - - - - - - -
Abțineri - - 4 - 2 - - - - 1 - - - 1

Decizia finală


24.12 Expunerea la licitație funciară a lotului de pământ din Calea Ieșilor cu nr. cadastral 0100518315 pentru deținătorii de terenuri adiacente 0,032 ha

  Proiectul de decizie

 

Tere este destinat pentru deservirea obiectivelor existente. 

Terenul este evaluat la – 633.200 de lei. 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Neafiliată

Tîșcul

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Cebotari

Neafiliat

Jitari

Pro 18 8 - - - - 1 1 - - - 1 - -
Contra - - - 2 - - - - - - - - - -
Abțineri - - 4 - 2 - - - 1 1 - - - 1

Decizia finală 


24.13 Formarea unor bunuri imobile și adjudecarea la licitație funciară, prin vânzare-cumpărare, a unui lot de pământ din str. Nicolae Spătaru 1,9849 ha

  Proiectul de decizie

 

Deși terenul era preconizat pentru adjudecarea la licitația funciară, raportorul a explicat că în urma informației primite de la Direcția juridică, un agent economic pretinde la terenul respectiv. Mai mult, este decizia instanței de judecată, prin care CMC este obligat să-i atribuie lotul.  

Consilierii au propus trimiterea proiectului la reexaminare.

 

Statut: Trimis la reexaminare

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor
Publicat de:

Distribuie