PrimariaMea
Chişinăul fără gherete şi panouri publicitare Image
03 mar. 2020

Chişinăul fără gherete şi panouri publicitare

De la alegerile local au trecut aproape 4 luni, spunem ce a reușit să întreprindă noua administrație pentru a contribui la îmbunătățirea aspectului orașului, în special ne vom referi la lucrări de demontare şi evacuare a gheretelor și panourilor publicitare din capitală și demolarea construcțiilor neautorizate. În sondajul efectuat de Magenta Consulting la solicitarea Primăria MEA, problema aspectului orașului s-a regăsit în top 5 probleme prioritare locale resimțite de către chișinăuieni 1.

 

PROMISIUNI ELECTORALE 

În campania electorală, Ion Ceban a promis că toate parcurile, scuarurile, aleile pietonale și zonele verzi vor fi amenajate2. Acesta mai menționa că e nevoie de redactarea conceptului de dezvoltare durabilă a municipiului Chișinău, aprobarea conceptului de reabilitare a zonei istorice a orașului, dar și actualizarea Planului Urbanistic General, care să fi respectat cu strictețe 3.

 

EVACUAREA GHERETELOR DIN ORAȘ 

În cadrul ședinței din 2 decembrie, Ion  Ceban a solicitat pretorilor de sector să monitorizeze procesul de evacuare a gheretelor instalate ilegal „în 10 zile să nu mai existe!”, a declarat primarul general. O săptămână mai târziu, primăria informa că gheretele unde se comercializează produse de tutungerie, amplasate în preajma instituțiilor educaționale și a centrelor medico-sanitare, circa 300 de unități, vor fi evacuate până la sfârșitul acelei  săptămâni 4.

Această solicitare a avut loc în contextul prevederilor art. 12 alin. (6) din Regulamentul sanitar privind comercializarea tutunului nefermentat și tutunului fermentat, produselor din tutun și produselor conexe aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1065 din 19 septembrie 2016, care stipulează că unităţile cu suprafaţa comercială mai mică de 20 m2 ce comercializează produse din tutun şi produse conexe trebuie să fie amplasate la o distanţă de cel puţin 200 m de la instituţiile de învăţământ şi instituţiile medico-sanitare.

În afară de gheretele care încalcă prevederile legii cu privire la tutun și la produsele din tutun, responsabilii evacuează și gheretele a căror autorizații de amplasare au expirat în decembrie 2019. 

Din cauza volumului mare de lucru și a împotrivirii comercianților, procesul a durat mai mult decât 10 zile, astfel chiar și în luna martie, continuă evacuarea gheretelor amplasate ilegal. 

Angajații „Moldpresa” au protestat și în dimineața zilei de 24 februarie, cerând autorităților municipale să nu închidă chioșcurile amplasate pe străzile orașului. De cealaltă parte, municipalitatea spune că oamenilor le-au fost propuse alte locuri de muncă, însă aceștia le resping. Șefa Direcției Asistență Socială și Sănătate, Tatiana Bucearschi, spune că oamenii care au rămas fără un loc de muncă au fost chemați la discuții, iar ulterior le-au fost propuse noi posturi însă aceștia au refuzat 5

Conform informațiilor furnizate pe parcursul ședințelor, dar și în cadrul prezentării raportului de 100 de zile de activitate a noului primar, până la data de 2 martie, de pe străzile capitalei au fost evacuate în total 290 gherete și 241 fundații 6

Autoritățile lucrează la un nou concept cu privire la amplasarea gheretelor în capitală, iar terenurile pe care urmează a fi amenajate unităţile de comerţ să fie expuse la licitaţie. Totodată, viceprimarul capitalei, Victor Chironda, a declarat că va organiza consultări publice cu participareaunui grup de arhitecţi, pe subiectul definitivării conceptului privind aspectul estetic al noilor gherete 7.

Sursa: Facebook, Primăria Municipiului Chișinău

DEMONTAREA PANOURILOR PUBLICITARE 

Alte elemente care știrbesc din aspectul estetic al orașului și care au împânzit străzile capitalei sunt panourile publicitare de diverse dimensiuni, culori și design. În plus, acestea mai pot servi și drept sursă de pericol în caz de vânturi puternice. Potrivit responsabililor de la primărie circa 80% din panourile instalate sunt neautorizate 8

La sfârșitul lunii decembrie, Ion Ceban solicita subalternilor să înceapă procesul de evacuare a acestora. „Panouri publicitare colorate care mai de care, mai că nu dai cu nasul în ele dacă nu ești atent, publicitate pe clădiri, pe garduri - luați toate lucrurile acestea la control și să fie totul reglementat de azi înainte, raport în scris care și unde este amplasat, cât de legal și de ce sunt anume în aceste locuri. Aveți 10 zile pentru treaba asta”.

Până acum, responsabilii au raportat demontarea a 673 de panouri și dispozitive publicitare. Iar viceprimarul Victor Chironda a declarat în cadrul şedinţei operative din 24 februarie, că noua concepție de amplasare a panourilor publicitare pe teritoriul urbei este în proces de elaborare, astfel că municipalitatea va avea o nouă politică în domeniu, iar situația pe acest segment va fi reglementată 9.

 

STOPAREA CONSTRUCȚIILOR NEAUTORIZATE 

Autorităţile raportează că au mai fost evacuate 39 garaje metalice, 12 șuri, 151 garduri, 2  debarale și 12 rulote, iar 14 construcții ilegale au fost oprite (fără a indica însă adresele exacte). În acest context a fost revizuită modalitatea de eliberare a autorizațiilor de construire pentru asigurarea respectării documentației de urbanism. De asemenea, primăria a înaintat Legislativului un pachet de amendamente în domeniul construcțiilor, care vine să sporească capacitatea autorităților locale în domeniul emiterii actelor permisive în construcții și controlului asupra procesului de construcție. Documentul a fost votat în două lecturi 10.

Una dintre construcțiile oprite este cea de pe strada Nicolae Dimo, care i-a făcut pe locatarii din zonă să iasă la proteste pe parcursul anului 2019. Primarul Ion Ceban susţinea la începutul lunii ianuarie că proprietarul firmei de construcţii ar fi obţinut ilegal terenul, prin intermediul fratelui, care este angajat în cadrul Direcţiei Arhitectură, Urbanism şi Relaţii Funciare. Ceban afirma că există suspiciuni de mituire a angajaţilor din Primăriei, iar pe şantier s-au defrişat peste 200 de copaci şi s-a distrus un drum municipal care trecea printr-un scuar. Primarul a cerut o secretariatului să investigheze cazul şi spunea că va sesiza organele de drept. Compania vizată ar mai avea construcţii ilegale şi în alte locuri din Chişinău 11.

Sursa: Facebook, Ion Ceban

AMENAJAREA SPAȚIILOR VERZI 

Conform raportului de activitate de 100 de zile prezentat de către Ion Ceban, în scopul amenajării spațiilor verzi din capitală a fost inițiată elaborarea proiectului de amenajare a unui parc în zona adiacentă Circului şi au început lucrările de reabilitare a Scuarului din str. Bucuriei din sectorul Buiucani al capitalei.

În această perioadă au fost finalizate lucrările de amenajare a scuarului Mezon din bd. Moscova, sectorul Râșcani, acolo unde au fost reabilitate aleile pietonale, a fost instalat iluminatul public decorativ, mobilierul urban și coșurile de gunoi. Aceste lucrări au avut loc în cadrul proiectului de amenajare a spațiilor publice din sectoarele capitalei, pentru care a fost prevăzută finanțare a câte 5 milioane de lei per sector, şi care a fost iniţiat încă în anul 2019 12.

De asemenea, primarul general a declarat că a fost demarat procesul de actualizare și modernizare a Planului Urbanistic General al Chișinăului și a fost reînceput procesul de elaborare a Planului de mobilitate urbană 13.

În acest context, fracțiunea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) din CMC propune să fie elaborat un cadastru al spațiilor verzi și să fie făcută cartografierea acestora cu indicarea concretă a granițelor.

„Vrem să începem acest lucru de la parcurile centrale și, ulterior, ajungem la cele de pădure. Credem că ar trebui să începem cu spațiile verzi din cartiere, pentru că în aceste spații apar diverse blocuri și construcții. Construcțiile continuă să apară și chiar ocupă spațiile verzi foarte obraznic cu blocuri enorme. Pentru a pune capăt acestui lucru, noi credem că soluția ar fi elaborarea cadastrului spațiilor verzi care să facă și cartografierea acestora și să stabilească hotarele spațiilor verzi. Pentru aceasta noi venim cu un proiect de decizie, ce va fi pus pe ordinea de zi la următoarea ședință a CMC și vom insista ca să fie aprobat”, a menționat consilierul PAS, Angela Munteanu-Pojoga, în cadrul şedinţei din 20 februarie 14.

 

CONCLUZIE 

Aspectul estetic al orașului influențează mult starea de spirit a locuitorilor și vizitatorilor orașului și modul în care aceștia percep capitala. Chișinăul ar trebuie să fie un exemplu pentru celelalte orașe din țară, cu o arhitectură bine gândită, gherete amplasate după un anumit concept și scuaruri frumos amenajate. Dorința autorităților de a lupta împotriva construcțiilor ilegale este de apreciat, dar important în acest domeniu, la fel ca și în altele, de fapt, este consecvența. Vom monitoriza în continuare care vor fi acțiunile întreprinse de către responsabilii din primărie și vom semnala dacă aceștia nu își vor respecta propriile promisiuni. 

Autoarea: Alina Vodă

Referințe bibliografice:

  1. Sondaj Primăria MEA  https://primariamea.md/sondaj-primaria-mea-cetatenii-nu-sunt-multumiti-de-activitatea-primariei-si-vor-sa-participe-la-alegeri/ 
  2. Programul electoral al lui Ion Ceban https://ionceban.md/wp-content/uploads/2019/09/Ion_Ceban_Program_de_administrare_a_mun_Chisinau_2019-2023_compressed.pdf 
  3. Soluțiile lui Ion Ceban pentru rezolvarea problemei aspectului inestetic la orașului https://alegeri.primariamea.md/prioritati/aspectul-orasului/
  4. Evacuarea gheretelor unde sunt comercializate produse de tutungerie https://chisinau.md/libview.php?l=ro&idc=403&id=27976&t=/Presa/Comunicate-de-presa/Evacuarea-gheretelor-unde-sunt-comercializate-produse-de-tutungerie 
  5. Angajatii Moldpresa protestează https://www.jurnaltv.md/news/3aad7704dc880830/angajati-ai-moldpresa-au-protestat-azi-dimineata-in-fata-primariei-chisinau.html
  6. Raportul de 100 de zile de activitate a primarului Ion Ceban https://www.chisinau.md/libview.php?l=ro&idc=403&id=28527&t=/Presa/Comunicate-de-presa/Primarul-general-Ion-Ceban-100-de-zile-in-echipa-i-cu-echipa-Doar-impreuna-putem-schimba-lucrurile-spre-bine-in-municipiul-Chiinau
  7. O nouă concepție de amplasare a gheretelor https://www.chisinau.md/libview.php?l=ro&idc=403&id=28420&t=/Presa/Comunicate-de-presa/O-noua-conceptie-de-amplasare-a-gheretelor-in-capitala
  8. Panourile publicitate demontate https://www.jurnal.md/ro/news/f447c53238dbf92e/panourile-publicitare-instalate-neautorizat-in-capitala-demontate.html
  9. Continuă evacuarea gheretelor amplasate ilegal https://www.chisinau.md/libview.php?l=ro&idc=403&id=28539&t=/Presa/Comunicate-de-presa/Autoritatile-municipale-continua-sa-evacueze-gheretele-amplasate-ilegal
  10. Raportul de 100 de zile de activitate a primarului Ion Ceban 
  11. Primăria vrea să oprească toate construcțiile ilegale https://m.tvrmoldova.md/actualitate/primaria-chisinau-vrea-sa-opreasca-toate-constructiile-ilegale-din-oras/
  12. Sinteza şedinţei din 9 septembrie 2019 https://primariamea.md/parcuri-renovate-parcul-de-autobuze-maidanezi/
  13. Raportul de 100 de zile de activitate a primarului Ion Ceban 
  14. PAS din CMC propune elaborarea cadastrului spaţiilor verzi https://curentul.md/stiri/pas-din-cmc-isi-propune-elaborarea-cadastrului-spatiilor-verzi.html


Publicat de:

Distribuie