PrimariaMea
Chestionar: ajută autoritățile să decidă cum se va dezvolta orașul Image
17 sept. 2020

Chestionar: ajută autoritățile să decidă cum se va dezvolta orașul

Direcția Arhitectură și Urbanism îndeamnă chișinăuienii să completeze un chestionar  care conține mai multe întrebări cu privire la municipiu, inclusiv dacă acesta este unul smart (inteligent), dacă este accesibil pentru bicicliști și ce tip de infrastructură și-ar dori chișinăuienii în sectorul lor. Chestionarul poate fi completat până în data de 1 octombrie. Acesta face parte din inițiativa autorităților publice locale de a elabora mai multe documente urbanistice, inclusiv, Masterplanul - numit și Planul de Amenajare a Teritoriului. 

Pe 14 septembrie, Direcția Arhitectură și Urbanism a mun. Chișinău a distribuit un chestionar cu denumirea „Formulăm viziunea viitorului Municipiului Chișinău”, îndemnând locuitorii orașului să-l completeze. Chestionarul a fost creat cu susținerea partenerilor, și anume a companiei Masters Plan din Rusia. Conform reprezentantei companiei, Irina Brasnueva, acesta face parte din procesul de consultare și consiliere a orășenilor, iar toate răspunsurile colectate vor fi utilizate pentru a înțelege părerea lor cu privire la cum trebuie să se dezvolte orașul. Chestionarul va fi disponibil pentru completare până pe 1 octombrie 2020, iar răspunsurile vor contribui la elaborarea Planului de Amenajare Teritorială. Chestionarul poate fi completat aici.

 

La general, despre procesul de creare a documentației urbanistice

Masterplanul - numit și Planul de Amenajare a Teritoriului - împreună cu Planul Urbanistic General, sunt documente esențiale care definesc cum va fi dezvoltat orașul. Cu ajutorul acestora, se stabilesc zonele rezidențiale, industriale, cum va avea loc deplasarea între sectoare, care este acea oază fără zgârie-nori pe care o numim centrul istoric, de ce spații verzi vor dispune locuitorii orașului ș.a.m.d. Despre PUG am scris anterior aici și aici

Pe 23 aprilie 2020, Primăria mun. Chișinău a creat un grup de lucru cu scopul de a supraveghea crearea concepției de dezvoltare a orașului și a Planului Urbanistic General. Președinte al acestui grup a fost desemnat viceprimarul Victor Chironda, iar din grup mai fac parte 25 de reprezentanți ai unor studiouri de arhitectură, precum și unii consilieri municipali. Grupul de lucru a stabilit că elaborarea concepției de dezvoltare a municipiului va avea loc în două etape: (1) colectarea informațiilor și (2) crearea documentației, consultarea acesteia cu locuitorii orașului și aprobarea ei în CMC. 

În prima etapă, dispoziția de stabilire a modului de lucru menționează că este necesară colectarea datelor inițiale, conform anexei C a B.01.02.2016 - un document care conține instrucțiuni cu privire la conținutul, principiile metodologice de elaborare, avizare și aprobare a documentației de urbanism și amenajare a teritoriului. Documentul menționează că, printre datele necesare la început, sunt și rezultatele cercetărilor sociologice și social-economice, ceea ce poate include rezultatele la chestionarele îndeplinite de locuitorii municipiului. Documentul în întregime poate fi consultat aici, iar anexa care menționează documentele necesare pentru a începe lucrul poate fi găsit la pagina 62. 

Vă îndemnăm să completați chestionarul și să contribuiți la dezvoltarea unui oraș confortabil pentru locuitorii acestuia. 

Autoare: Cristina Sîrbu


Publicat de:

Distribuie