PrimariaMea
„CE SE’NTÂMPLĂ, CHIȘINĂU?” cu Marina Covalciuc Image
15 feb. 2017

„CE SE’NTÂMPLĂ, CHIȘINĂU?” cu Marina Covalciuc

La început de săptămână nouă, pe 13 februarie, deja tradițional, ne-a vizitat un nou oaspete în rubrica săptămânală a știrilor despre Chișinău. De această dată, am fost bucuroși să o primim pe Marina Covalciuc, HR Manager la Magenta Consulting.

Din multitudinea de știri despre Chișinău din săptămâna ce a trecut, Marina a ales să vorbească despre câteva. Astfel, prima știre pe care a prezentat-o a fost: Cimitirul „Sfântul Lazăr” este prea aglomerat și trebuie extins din nou.

„Foarte mulți comententează că asta este o decizie rapidă, nu mai este atât de bună, pentru că, potrivit statisticii, în fiecare zi, pe timp de iarnă circa 38 de oameni decedează și trebuiesc găsite soluții alternative, inspirate de la vecinii noștri din România, care din 2008 au un cadru legal care prevede înmormântarea mai multor oameni în același loc, dacă au trecut 7 ani de la îngroparea persoanei. Mie mi-a plăcut exemplul cimitirului catolic, unde Ambasada Poloniei împreună cu Guvernul Poloniei au selectat monumentele pe care le consideră istorice și tot ei investesc bani pentru a fi păstrate, iar restul cimitirului este reutilizat.”

A doua știre, prezentată de Marina a fost: Proiectul de reconstrucție a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt va fi modificat. Autoritățile municipale anunță că intenționează să pună pavaj tactil la intersecții și la stațiile de așteptare, pentru a facilita deplasarea persoanelor cu dizablități.

„Un lucru foarte curios: proiectul de reconstrucție a bulevardului Ștefan cel Mare a fost inițiat în 2012, ca să ajungem ca în 2017 să ne dăm seama că trebuie să introducem aceste părți ale bulevardului." Responsabilii argumentează că în 2012, nu existau aceste norme în Republica Moldova. Doar în 2016, când au fost preluate aceste norme de la Uniunea Europeană, responsabilii de proiect le-au introdus. "Stau și mă gândesc", a adăugat Marina, "ce-i de bine că Uniunea Europeană ne influențează pozitiv și noi ne dăm seama că e nevoie să avem un cadru legal și norme adaptate la toate categoriile cetățenilor din Chișinău și ce-i de trist că noi am ajuns în 2016 și nu am realizat până acum că în Chișinău sunt foarte multe persoane cu dizabilități sau cu vizibilitate redusă. Din câte cunosc, nu avem în Consiliul Municipal nicio persoană cu dizabilitate vizuală care să reprezinte interesele acestei categorii de persoane. Și atunci, într-adevăr, de unde să știe lumea care sunt nevoile, dacă această comunitate nu este reprezentată în administrația publică.” Marina a încheiat știrea cu o concluzie optimistă: „După finisarea construcțiilor bulevardului pe 2 iulie 2017, pe 3 iulie deja vom avea un bulevard adaptat tuturor normelor europene.”

O altă știre prezentată de invitata noastră a fost: Primăria Chișinău îndeamnă locuitorii capitalei să se expună vizavi de proiectul de construcție a unui bloc locativ, în apropiere de Parcul Dendrariu, din sectorul Buiucani. Consultările publice vor avea loc la data de 28 februarie, ora 10:00, în sala de ședințe a Preturii sectorului Buiucani. Cei care vor să se expună, să contribuie, să argumenteze pro sau contra, sunt bineveniți la Pretura sectorului Buiucani, pot expedia propunerile la adresa de e-mail: popa_ion@mail.ru sau pot contacta numerele de telefon: 0-22-29-50-36, 0-22-29-51-07.

„Eu chiar vă încurajez să vă expuneți, dacă aveți ceva constructiv a adăuga la această decizie" a încheiat Marina.

Știrea care a bucurat-o mult pe invitată a fost: Consilierii din cadrul Consiliului Municipal Chișinău vor vota cu ajutorul unui sistem electronic, de pe 1 aprilie. Cetățenii vor avea posibilitatea să vadă cum a votat fiecare consilier în parte. Marina a mai adăugat:

"Această inițiativă este pentru ca să responsabilizeze și să facă procesul decizional mai transparent."

Spre final, invitata noastră a împărtășit știrea că în curând va fi renovată fațada Primăriei Municipiului Chișinău și a îndemnat toți chișinăuienii să urmărească în presă această noutate.

Noi îi mulțumim cu drag Marinei pentru că a acceptat provocarea echipei PrimăriaMEA și te invităm și pe tine să o faci! Ne poți scrie pe pagina noastră de facebook sau pe email: echipa@primariamea.md.

Ne revedem săptămâna viitoare, iar până atunci, puteți urmări rubrica din 13 februarie mai jos:

https://www.facebook.com/primariamea/videos/764295917061796/


Publicat de:

Distribuie