PrimariaMea
Când vor fi reparate trotuarele în centrul capitalei? Image
30 sept. 2020

Când vor fi reparate trotuarele în centrul capitalei?

La începutul lunii august, autoritățile au anunțat începerea lucrărilor de restaurare capitală a trotuarelor de pe străzile A. Pușkin și Mitropolitul Bănulescu-Bodoni a capitalei, în tronsonul de la str. A. Mateevici până la str. Ierusalim. Lucrările urmau să fie efectuate pe bucăți, pentru a nu perturba deplasarea pietonilor, iar partea între A. Mateevici și Blvd. Ștefan cel Mare și Sfânt urma să fie gata până la 1 septembrie. Totuși, la sfârșit de septembrie, lucrările nu sunt finisate, iar pe alocuri deplasarea este imposibilă pentru pietoni. Mai mult, în urma ploilor torențiale, trotuarele proaspăt puse s-au deteriorat.

De ce întârzie lucrările?

Deși pe 1 septembrie, lucrările de renovare a trotuarelor din centrul capitalei trebuiau să fie încheiate, o lună mai târziu, chișinăuienii critică haosul de pe străzi. Părinții și elevii unei școli de pe str. Pușkin au avut o supriză neplăcută, atunci când trei din cele patru colțuri ale intersecției str. Pușkin cu București au fost săpate concomitent, fără a lăsa loc pentru deplasarea elevilor. Lucrările în porțiunea respectivă au început în primele zile ale lunii septembrie, fiind apoi blocate mai mult de trei săptămâni. Autoritățile au răspuns criticilor menționând că lucrările stagnează inclusiv din motivul că persoana responsabilă de acestea s-a îmbolnăvit și a decedat din cauza COVID-19, astfel încât au apărut probleme birocratice care au încetinit procesul. L-am contactat pe pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc - în subordinea căruia se regăsesc aceste lucrări, iar acesta ne-a confirmat că lucrările pentru intersecția respectivă vor fi finalizate până joi, 1 octombrie, iar lucrările pe tronsonul str. Alexei Mateevici - blvd. Ștefan cel Mare și Sfânt vor fi încheiate până la 14 octombrie. Însă, după ploile torențiale din aceste zile, este posibil ca nici acest termen să nu fie respectat, în special după ce au apărut online mai multe poze cu pavajul proaspăt-așternut surpat de apă. Cu privire la acest caz, autoritățile au menționat că lucrările încă nu au fost terminate și actele de recepție a lucrărilor nu au fost încă semnate, iar compania care efectuează lucrările va fi obligată contractual să repare trotuarele care au fost stricate.

Ce intervenții sunt făcute?

Pe 6 august apărea în presă schița pentru renovarea capitală a trotuarelor străzilor A. Pușkin și Mitropolitul Bănulescu-Bodoni din capitală. Conform schițelor, aproximativ 44.000 m2 de trotuare urmau să fie refăcute complet, înlăturând pavajul vechi și punând pavaj nou de două culori: alb și negru, în proporție de 70 și 30 la sută. De asemenea, proiectul prevedea defrișarea copacilor bătrâni și bolnavi sau a căror rădăcini creau daune zonei pietonale și plantarea unor copaci cu balot și 4-5 m înălțime, instalarea de iluminat la 10 fațade de clădiri istorice, amenajarea unui scuar în preajma Turnului de apă, reabilitarea bordurilor de granit, montarea a 1900 m liniari de borduri noi, adaptarea trotuarelor pentru persoanele cu mobilitate redusă și instalarea mobilierului urban și decorativ. Materialele ce rezultă din lucrările respective - pavaj, lemn etc., urmau să fie utilizate pentru reabilitarea scuarurilor, instituțiilor de învățământ, precum și a mobilierului urban. 

Schiță proiect reabilitare trotuare str. Pușkin. Sursă: autoblog.md Schiță proiect reabilitare trotuare str. Pușkin. Sursă: autoblog.md

Lucrările urmau să se desfășoare pe o perioadă de 2.5 luni și să fie făcute pe bucăți, pentru a nu deranja prea tare deplasarea pietonilor. În primul rând, restaurarea trebuia să fie efectuată în tronsonul A. Mateevici și blvd. Ștefan cel Mare și Sfânt, unde sunt mai multe instituții de învățământ, autoritățile anunțând că lucrările vor fi gata până pe 1 septembrie, astfel încât să nu deranjeze elevii.

 Image  Image  Image

Amintim că pentru reabilitarea trotuarelor au fost alocați 22.8 milioane lei, fonduri oferite de Guvernul Republicii Moldova, dar și de agenți economici aflați pe străzile respective. 

Autoare: Cristina Sîrbu


Publicat de:

Distribuie