PrimariaMea
Ajutor material pentru angajații primăriei Chișinău și șapte socialiști dați afară din PSRM Image
23 dec. 2022

Ajutor material pentru angajații primăriei Chișinău și șapte socialiști dați afară din PSRM

Durata ședinței: o oră 40 minute

Pauză: 15 minute

Întârziere: 20 de minute

Consilierii municipali s-au convocat în ședință exclusiv pentru a vota un proiect care prevede ajutor material pentru angajații Primăriei municipiului Chișinău. Suma ajutorului va fi de mărimea unui salariu de funcție. În ședință s-au făcut și anunțuri ,,fierbinți”. Șapte membri ai PSRM, majoritatea consilieri municipali, au fost dați afară din partid. 

Ședința a început cu aproape 20 de minute de întârziere.

Dinari Cojocaru (PSRM) a fost ales președintele ședinței. Tot socialistul a fost cel care a venit cu inițiativa de a organiza ședința. Acest lucru a fost necesar pentru a se încadra în termenii legali de aprobare a proiectului – ,,Acordarea ajutorului material”. Astfel, ordinea de zi a inclus un singur punct.

Zinaida Popa (PAS) a propus ca ședința respectivă să nu fie contabilizată în salariul consilierilor. În urma votului, propunerea a fost susținută în unanimitate. 

Ședința a avut loc la solicitarea unui grup de consilieri municipali,  semnată de 34 de aleși locali. 

Durata ședinței: o oră 40 minute

Pauză: 15 minute

1. Acordarea ajutorului material 

Proiect de decizie 

 

Proiectul de decizie prevede acordarea ajutorului material celor care dețin funcție de demnitate publică, funcționarii publici, personalul care efectuează deservirea tehnică și personalul auxiliar din cadrul Primăriei mun. Chișinău, Preturilor de sector, Direcțiilor Generale și Direcțiilor CMC. Suma ajutorului va constitui un salariu de funcție. 

Potrivit lui Dinari Cojocaru (PSRM), decizia este una tipică, aplicată deja patru ani la rând. Șeful Direcției juridice și cel al Direcției finanțe au fost chemați anterior la consultări. 

D. Cojocaru: ,,Nu știu din ce motiv, dar colaboratorii primăriei se tem să se expună. În urma verificării legalității, noi ne încadrăm în normele legale și consider că este o decizie inofensivă.”

Veaceslav Nedelea (neafiliat), dar și Andrei Năstase (Platforma DA) au semnalat dubii la corectitudinea unei expresii din pct. nr. 2 a Deciziei, în care se menționează că ajutorul material nu va fi acordat celor care ,,figurează în calitate de inculpat în dosare penale, gestionate de organele de resort, ce țin de activitatea acestora în cadrul autorităților executive și administrative municipale”. Consilierii au vorbit despre prezumția nevinovăției. 

Ion Ceban, primarul general, a ținut un lung discurs, în care a adus critici Guvernului, fără însă a spune un cuvânt despre proiectul de decizie: ,,Autoritățile centrale au decis creșterea salariilor în cadrul Autorității Publice Locale, dar din contul bugetelor locale, fără a asigura administrația publică locală cu surse reale de venituri. (…) La această etapă nu avem acoperire financiară în criza refugiaților. La momentul de față soldul este de 70 de milioane, iar grație acestor presiuni financiare din partea Guvernului, spre plată avem două sute și ceva de milioane. Bani pe care însă nu-i avem, soldul este negativ.”

Ion Cebanu (PL) i-a recomandat acestuia să nu-și facă PR de la tribună și să vorbească la subiect. În caz contrar, să plece. Președintele ședinței, Dinari Cojocaru (PSRM), a intervenit și el: ,,Ori facem expunere la proiect, ori nu facem din asta circ.” 

Primarul Ceban și-a continuat discursul. Acesta a menționat că proiectul are avizul negativ al Direcției finanțe, iar avizul Direcției juridice lipsește. Mai mult, din cauza situației financiare proaste în care se află municipalitatea, din ianuarie, funcționarii vor rămâne fără cumulul de funcții. 

Andrei Năstase (Platforma DA) a declarat că fracțiunea din care face parte va vota proiectul: ,,Cer primarului general să nu mai stea prin birou. Să meargă la Guvern, împreună cu Gavriliță să găsească soluții pentru a căuta resurse financiare necesare.”

Amendamente: 

  • pct. 2 modificarea cu ,,Ajutorul material indicat în pct. 1 al prezentei decizii va fi achitat pentru timpul efectiv lucrat în baza cererii scrise a angajaților din cadrul aparatului primăriei mun. Chișinău, Preturilor din sector, Direcțiilor Generale și Direcțiilor CMC, cu excepția persoanelor cărora le-au fost aplicate sancțiuni disciplinare pe parcursul ultimului an de activitate.” 
  • Ajutorul material va fi acordat în luna ianuarie 2023, împreună cu salariul pentru luna decembrie 2022.
  • Pentru anul următor, acordarea resurselor financiare pentru ajutor material vor fi prevăzute în bugetul municipal începând cu 2023. 

Potrivit președintelui ședinței, proiectul de decizie a fost aprobat cu 32 de voturi ,,pentru”. Opțiunea unora nu a fost spusă la microfon, astfel nu este clar numărul de voturi și nici cum au votat. 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP

Șor

PSDEM PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Jitari

Neafiliată

Bunescu

Neafiliată

Mandatii

Neafiliat

Șerepitco

Pro P 8 4 3         1 1 1 1
Contra        
Abțineri         1

Decizia finală

 

DECLARAȚII

Zinaida Popa (PAS) a declarat că deși primarul Ion Ceban s-a arătat împotriva proiectului, în CMC a fost aprobată acordarea ajutorului financiar: ,,Am dovedit că suntem o forță. Unele realizări votate în CMC sunt atribuite primarului, deși este munca consilierilor.”

Dinari Cojocaru (PSRM) a prezentat o informație adoptată la Consiliul Republican al PSRM: ,,Acțiunile deosebit de grave ale unor membri de partid, dar mai exact ale lui Gaic Vartanian, Eugenia Ceban, Ludmila Polodiuc, Grigore Bejenari, Dmitri Mitioglo, Alexandru Aghenie și Oleg Șerepitco, duc la dezbinarea partidulul și fracțiunii. Acțiunile acestora prejudiciază imaginea și interesele partidului. Aceste persoane au fost excluse din partid. Condamnăm trecerea de la un partid la altul. Dă dovadă că în Republica Moldova este corupție la diferite trepte, care prin diferite metode, atrag deputații de la un partid la altul.”

Ion Cebanu (PL): ,,Mă bucur când se ceartă socialiștii. Nu am înțeles de ce nu l-ați dat afară și pe Ion Ceban, el a fost doar suspendat din partid. Faceți probleme în primul rând în familie. Pe cineva dați, pe cineva nu. (…) Prima dată văd ca un primar să fie împotriva majorării veniturilor angajaților. Tu doar cu acești oameni lucrezi!?”

Alexandr Odințov (PSRM) a declarat că PSRM a depus un efort considerabil ca Ion Ceban să devină primar. ,,Doi ani la rând am oferi sprijin total pentru primar. Acest lucru a fost făcut cu scopul dezvoltării orașului. Cu un an în urmă, acesta a anunțat despre mișcarea pe care intenționează să o formeze, iar acum a devenit oponent. Cerem celor excluși să-și depună mandatul de consilier. Așa este corect.” 

Veaceslav Nedelea (neafiliat): ,,Dorința primarului de a avea majoritate în CMC, la următoarele alegeri, este o poveste de Crăciun. Nimeni nu vor mai fi atât de mulți cum ați fost voi pe stânga sau pe dreapta. Lumea va fi mai selectivă. Nu mai prinde cum prindea.”

După runda de discursuri, ședința a fost închisă. 

 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ


Publicat de:

Distribuie

Putem să îți recomandăm și aceste materiale

Suburbiile Chișinăului – haotice și autonome Image
07 mar. 2024 de minute
Suburbiile Chișinăului – haotice și ...
Consiliul Municipal Chișinău 2019-2023, radiografia ultimului an de mandat Image
28 feb. 2024 de minute
Consiliul Municipal Chișinău 2019-2023, ...
Ce facem cu „pristroicile” și garajele din curțile blocurilor locative? Image
08 feb. 2024 de minute
Ce facem cu „pristroicile” și garajele ...
De la spații publice la locuri publice: cum ne pot ajuta procesele participative să creăm spații publice vibrante? Image
05 ian. 2024 de minute
De la spații publice la locuri publice: cum ...
Final de 2023: podul de la Mihai Viteazul, parcări și hărți interactive Image
28 dec. 2023 de minute
Final de 2023: podul de la Mihai Viteazul, ...