PrimariaMea
Acuzații în scopuri electorale, control de stat la Apă-Canal și oportunități pentru tineri și migranți Image
27 iul. 2023

Acuzații în scopuri electorale, control de stat la Apă-Canal și oportunități pentru tineri și migranți

Durata ședinței: 33 min

Pauză: 0 min

Întârziere: 0 min

În ultima perioadă, ședințele serviciilor primăriei încep cu acuzații din partea Primarului aduse guvernării despre: pretinsele instalări ilegale a corturilor, majorările de salarii, fără ca să aloce bani din bugetul de stat, potențiala falimentare a întreprinderii „Apă-Canal Chişinău” prin neajustarea tarifelor la apă, nerambursarea cheltuielilor pentru combaterea COVID-19 în valoare de 128 mln. lei etc.
În altă ordine de idei, „Apă-Canal Chişinău”, care se află într-o situație financiară critică, este în așteptarea unui control de stat. Viceprimara Irina Gutnic, care a gestionat în trecut această întreprindere, s-a arătat nedumerită de frecvența acestora, menționând că la inițiativa „Apă-Canal Chişinău” printr-o solicitare către ANRE la sfârșitul lunii noiembrie a avut loc un control pentru aceeași perioadă. 
Primăria Chișinău a lansat un program pentru tineri și migranți care a fost votat în vara lui 2022. De la 1 septembrie, aceasta va oferi cursuri gratuite pentru tineri și migranți.


Ședința ordinară a fost începută cu un îndemn din partea primarului adresată șefului Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, de a se autosesiza în acordarea ajutoarelor autorităților din Ucraina. 

În cele din urmă, în introducerea făcută de primar au fost lansate un șir de acuzații aduse guvernării despre:
- pretinsele instalări ilegale a corturilor de către partidul PAS: „Autoritățile se fac că nu văd, iar poliția care este chemată, nu intervine. ”
În același timp, Ziarul de Gardă a publicat un articol în care se relatează cum sunt folosite corturile anti-caniculă, în scop electoral de către Primar.
- majorările de salarii, fără ca să aloce bani din bugetul de stat - Vara trecută, Guvernul a adoptat decizia privind majorarea cu 5,5% a salariilor angajaților din sectorul public. Atunci, Guvernul a făcut trimitere la Legea Finanțelor Publice care prevede că Administrațiile Publice Locale trebuie să achite salarii angajaților din veniturile proprii. Potrivit lui Ion Ceban, doar în municipiul Chișinău nu s-a permis achitarea să se facă din Fondul rutier.
- potențiala falimentare a întreprinderii „Apă-Canal Chişinău” prin neajustarea tarifelor la apă
Primarul a declarat: „Din diferite surse, Primăria municipiului Chișinău va trebui să acopere 320 mil. lei.”
- nerambursarea cheltuielilor pentru combaterea COVID-19 în valoare de 128 mln. lei
 


Control de stat la „Apă-Canal Chişinău”


Despre controlul tematic efectuat aproximativ o lună în urmă de către inspecția financiară la „Apă-Canal Chişinău” viceprimara Irina Gutnic a spus: „Neregulile depistate sunt de ordin general”. Potrivit raportoarei, impactul financiar stabilit a fost contestat de întreprindere. Totodată, săptămâna curentă va fi inițiat un alt control de stat pentru perioada de activitate 01.01.2019-31.12.2022. Viceprimara s-a arătat nedumerită de frecvența acestora, menționând că la inițiativa „Apă-Canal Chişinău” printr-o solicitare către ANRE la sfârșitul lunii noiembrie a avut loc un control pentru aceeași perioadă. „Nu înțelegem de ce se irosesc resursele administrative și cele de timp pentru a căuta ceea ce deja a fost constatat atât de Inspecția Financiară, cât și de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică”, a declarat Irina Gutnic, care a gestionat în trecut „Apă-Canal Chişinău”.


Programul municipal pilot „Start-up pentru tineri și migranți”


Primarul a anunțat despre lansarea Programului municipal pilot de susținere a tinerilor și migranților în crearea propriilor afaceri din 25 iulie. Primăria Chișinău, alături de partenerii săi, de la 1 septembrie va oferi cursuri gratuite pentru tineri și migranți.
Totodată, municipalitatea va oferi suport financiar sub formă de granturi. Ceban a menționat că „cu o contribuție de doar 30 la sută, tinerii și migranții pot obține suport financiar nerambursabil de până la 200 mii de lei, fie compensarea valorii dobânzii la credite din ultimele 24 de luni.”

Mai multe detalii, găsiți AICI

Reamintim că, acest program a fost votat în vara lui 2022 în cadrul ședințelor CMC, dar nu a fost susținut de toți consilierii municipali.  Socialistul Alexandr Odințov a declarat: „Iarăși avem suspiciuni de populism, de activități inaugurate în prag de campanie electorală.”

Tot la acest subiect, Primarul a mai adăugat că în perioada apropiată, vor fi gata să lanseze și Incubatorul Municipal de Afaceri, care va fi situat în incinta Centrului Municipal pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

Potrivit informațiilor publice, resursele financiare necesare pentru desfășurarea Programului au fost prevăzute în bugetul municipal pentru anul 2022 și constituie 10 milioane de lei.


Întreținerea infrastructurii rutiere a capitalei


Pe parcursul săptămânii trecute a fost aplicat asfalt pe o suprafață de circa 16 mii m². De asemenea s-a lucrat asupra restabilirii stratului de asfalt în stațiile de troleibuz. Pe străzile din capitală, în timp de o săptămână au fost aplicați 4 500 m² de marcaj rutier.
În perioada apropiată, autoritatea planifică reaplicarea marcajelor pe trecerile pietonale din apropierea instituțiilor de învățământ.
Pentru a reduce temperaturile asfaltului, ÎM Regia „EXDRUPO” execută lucrări de stropire a părții carosabile.


Publicat de:

Distribuie