PrimariaMea
Rezumatul săptămânii: 13-19 mai 2024 Image
17 iun. 2024

Rezumatul săptămânii: 13-19 mai 2024

 

Cheltuieli de un milion pentru Ziua Familiei

De Ziua Familie, marcată la 15 mai, Primăria Chișinău a cheltuit un milion de lei. Cel puțin așa se arată în bugetul provizoriu, publicat pe chisinau.md. Potrivit documentului, banii sunt destinați Direcției Generale Cultură și Patrimoniu Cultural, urmând să fie cheltuiți pentru organizarea și desfășurarea acțiunilor și manifestărilor cultural-artistice.

Conform anunțurilor distribuite de Primăria Chișinău, în perioada 15-30 mai, cu acest prilej, în toate sectoarele, sunt organizate mai multe evenimente. Numărul momentelor cultural-artistice ajunge la 75. 


Ceban, cu o delegație din șase persoane, în vizită la Erevan

Din delegația Republicii Moldova, pe lângă primarul general, au mai fost prezente alte șase persoane. Din pozele postate pe rețelele de socializare, în observăm pe Gaik Vartanean, exclus în 202 din PSRM, actual membru al Biroului Național MAN, viceprimara Olga Ursu, dar și Mihai Cebotar, membru MAN și șef al Direcției relații externe. 

Edilul s-a întâlnit cu autoritățile locale din Erevan. Delegația de la Chișinău a participat și la Reuniunea Anuală 2024 a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și la Forumul de Business


 

Spațiile publice din Chișinău vor fi ocupate de alte circa 100 de gherete

După ce a primit undă verde la Consiliul Local Chișinău, primăria scoate la licitație 98 de amplasamente pentru unitățile de comerț ambulant din oraș. Cele cinci sesiuni de licitație vor avea loc la 31 mai, în sala Preturii sectorului centru. Printre amplasamentele cu cel mai înalt preț de început, se numără următoarele:

Preț de început – 1 250 000 lei;

Perioada – 5 ani;

Suprafața – 100 mp.

Preț de început – 1 250 000 lei;

Perioada – 5 ani;

Suprafața – 100 mp.

Preț de început – 1 562 500 lei;

Perioada – 5 ani;

Suprafața – 50 mp.


 

Drum cu circulația suspendată aproape două luni

Traficul pe bd. Decebal, segmentul dintre bulevard și str. Nicolae Titulescu, prima bandă, se suspendă până la 30 iunie 2024. Aceasta este data la care autoritățile estimează să încheie lucrările de reparație a trotuarelor din imediata apropiere. 


Locurile în clasa I ar fi acoperite deja în proporție de 80%

De la 1 aprilie, când a fost dat startul procedurii de înscriere a copiilor în clasa I, și până în prezent, au fost depuse 8.380 de cereri. Cifra reprezintă 79% din numărul cererilor planificate. În perioada 28-29 mai, urmează să aibă loc probele pentru clasele cu profil artă și sport. 

Etapa a doua de înscriere, dedicată copiilor care nu se încadrează regulamentar în districtul instituției sau încă nu vor avea 7 ani până în septembrie, este planificată pentru 3 iunie-17 iunie.

Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției Educație, Tineret și Sport, a dat asigurări că: „La necesitate, o să deschidem clase suplimentare în micro sectoare. Pentru luna august, în limita locurilor rămase, va fi organizată și etapa a treia de înscriere în clasa I.”


 

Copil din Chișinău, diagnosticat cu tetanos

Autoritățile municipale din sănătate au anunțat că în capitală, un copil de 4 ani, a fost diagnosticat cu tetanos. Starea acestuia este stabilă.

„Vreau să amintesc că pentru tetanos este vaccin. Vaccinarea dă garanția că nu se va îmbolnăvi persoana. Copilul nu a avut acest vaccin. Boala respectivă decurge foarte greu. Faptul că acest copil a fost salvat este o minune, se datorează operativității medicilor.”, a declarat Vladimir Bolocan, șeful Direcției Generale Asistență medicală și Socială.

Tetanos este o afecțiune serioasă, determinată de o infecție bacteriană, poate fi mortală în aproximativ 10-20% dintre cazuri. Se estimează că, la nivel global, tetanosul cauzează peste un milion de decese anual, majoritatea în rândul nou-născuților și copiilor mici. 


 

Ambrozia revine și în acest an

„Atenționăm pe toți, că de la finele lunii mai, planta de ambrozie va apărea. Atragem atenția gestionarilor de terenuri, să întreprindă măsuri de combatere a acesteia.”, a solicitat Tudor Gîrbu, director interimar Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”.

Gîrbu a menționat la ședința săptămânală a serviciilor municipale că plajele din Chișinău sunt pregătite pentru sezonul estival. Responsabilii afâna periodic suprafețele de nisip și sunt tratate contra bacteriilor. Tudor Gîrbu a menționat că urmează instalarea mai multor șezlonguri și umbrele. 


Graficul și traseul transportului public, modificat de Paștele Blajinilor

În zilele de 12 și 13 martie, circa 100 de mii de chișinăuieni au folosit transportul public pentru a ajunge la Cimitirul „Sfântul Lazăr” din capitală. În acest scop, călătorii au putut utiliza gratuit autobuzul numărul 27 C și D. În același timp, itinerarul rutei 19 și 26 a fost prelungită până la str. Doina. Anterior, autoritățile au declarat că cheltuielile pentru transportul gratuit vor fi acoperite de municipalitate, nu au precizat însă despre ce sumă este vorba. 


 

Adoptă un prieten patruped de la azilul municipal

Din această săptămână, Azilul Municipal de Animale, din str. Uzinelor 205/6, primește oaspeți. În zilele de sâmbătă, pentru iubitorii de animale, care vor să ia acasă un patruped, sunt organizate târguri de adopție. Aceștia pot interacționa cu animalele și legea conexiuni. Câinii sunt deparazitați, vaccinati, microcipați și sterilizați. 

 


Publicat de:

Distribuie