Consilieri

Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”

 

Zinaida Popa este absolventă a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” și are un master în științe psihologice. Aceasta are experiență în psihologie și psihoterapie. Este consilieră municipală din 2019, pe listele PAS. În actualul conziliu, Zinaida Popa este președinta fracțiunii PAS.

 

Dumitru Ivanov s-a născut în 1997, cu un mandat de consilier în perioada 2019-2023, acesta a fost cel mai tânăr membru din componența CMC. Tot atunci acesta a fost secretarul fracțiunii. În actualul consiliu, Ivanov este vicepreședinte al fracțiunii. 

 

Anetta Dabija are studii în istorie și patrimoniu cultural și este fondatoarea Asociaţiei Obşteşti „Salvaţi Chişinău”. Organizația promovează principiile urbanismului durabil și integrarea armonioasă a patrimoniului cultural în dezvoltarea urbană.

 

Mihail Briceag este antreprenor, iar timp de 13 ani a locuit peste hotarele țării. 

 

Victor Bacalîm, om de afaceri. Conform site-ului Parlamentului, acesta este și consilierul deputatului Mihai Popșoi. 

 

Sergiu Stoian este vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC. Acesta este antreprenor cu studii în economie. 

 

Galina Comendant este de meserie inginer și tot în acest domeniu activează. Anterior, aceasta a mai fost consilieră locală în orășelul Codru. 

 

Veronica Briceag a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova. Ulterior, a activat în calitate de contabil la o serie de companii din țară. Până la alegerile locale, Briceag a fost și șefă de cabinet la Ministerul Mediului.

 

Grigore Grădinaru este economist de meserie. Deține funcția de administrator în cadrul Zona Antreprenoriatului Liber „Expo-Business-Chișinău”.

 

Sergiu Creţu are studii în inginerie IT și activează în antreprenoriat. 

 

Lilia Scutar, pedagog, directoare adjunctă al Liceului Teoretic „Aristotel”.

 

Marin Guzun are studii în pedagogie și activează în calitate de profesor la Centrul de Excelență în Construcții. 

 

Silvia Bondarenco este pedagog de meserie. Aceasta este șefa Centrului Multifuncțional ASP. 

 

Daniel Rotaru are 25 de ani și este cel mai tânăr consilier ales la alegerile locale din toamna lui 2023, pentru mun. Chișinău. Rotaru are studii în istorie și este trezorier în cadrul PAS. 

 

Galina Dragan, studii în inginerie, secretar administrativ PAS.

 

Ecaterina Fărâmă are studii în economie. Aceasta deține fotoliul de secretar administrativ PAS.

 

Anastasia Chiperi  este cadru didactic și ocupă funcția de Director Liceul Republican cu Profil Sportiv. 

 

Irina Baran, studii pedagogice, director adjunct al Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”.

 

Igor Boldescu are studii juridice și activează în antreprenoriat. 

 

Nicolae Arnăut este licențiat în științe politice, magistru în economie și studii europene. Până a ajunge consilier a ocupat și poziția de Director Interimar la Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului, în cadrul Ministerului Mediului.


 

Partidul Politic Mişcarea Alternativa Naţională

 

Grigore Bejenaru, studii în psihologie și juridică. A fost consilier și în mandatul 2019-2023. Accesta a acces în consiliu pe listele PSRM. Totuși, în 2023, socialiștii l-au dat afară din partid, invocând trădare și traseism politic. Ulterior, Bejenaru s-a alăturat celor din Partidul Mișcarea Alternativă Națională (MAN). 

 

Ludmila Polodiuc este și ea printre cei cu un mandat în consiliul ales în 2019, aleasă pe listele PSRM. Atunci aceasta a fost numită și vicepreședintă de fracțiune. Ulterior, Polodiuc a fost exclusă din rândurile partidului, ca mai apoi să se alăture celor din MAN.

 

Serghei Afanasenco este un politician și fost sportiv paralimpic. A deținut funcția de Ministru al Tineretului și Sportului al Republicii Moldova în perioada februarie 2015 - iulie 2015. Afanasenco a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru o scurtă perioadă în 2009, pe listele Partidului Comuniștilor, înainte ca legislativul să fie dizolvat. El a candidat la alegeri parlamentare pe diferite poziții în diverse partide politice, inclusiv Partidul Comuniștilor și Partidul „Patria”. 

 

Oleg Şerepitco a fost consilier în mandatul 2019-2023, pe listele PSRM. Acesta, alături de alți colegi, a fost exclus din partid pentru traseism politic. Ulterior, s-a regăsit pe listele partidului MAN. 

 

Alexandru Aghenie a fost consilier și în mandatul 2019-2023. Acesta a venit în CMC în 2020, după ce Nichita Țurcan a ales locul de deputat în defavoarea celui de consilier. 

 

Corneliu Pântea nu este străin fotoliului de consilier. Acesta a acces în CMC în precedentul mandat, ca afiliat PUN. Totuși, la mijlocul lui 2023, partidul i-a retras sprijinul politic, acuzându-l de „de colaborare cu primarul capitalei, Ion Ceban, omul Federației Ruse”. Ulterior, Pântea a devenit consilier MAN.

 

Valentin Cebotari a fost anterior consilier PAS. La o scurtă perioadă după ce a acces în CMC, în vara lui 2022, fracțiunea a anunțat că se disociază de acesta, întrucât respectivul nu ar mai reprezenta standardele partidului. Cebotari a fost și consilier local în or. Durlești. 

 

Iulia Nicorici este psihologă de meserie. Are experiență în domeniul resurselor umane și ghidării în carieră. Aceasta ocupă și funcția de director adjunct al Centrului Municipal de Tineret Chișinău.

 

Ceban Eugenia, ex-șefă în cadrul Direciei Asistență Socială la Primăria Chișinău. În martie 2015, Eugenia Ceban a obținut un post în Parlamentul Republicii Moldova ca asistentă a deputatului socialist Bogdan Țîrdea. În cadrul alegerilor locale din 2015, ea a fost aleasă consilier local pe listele socialiștilor, devenind astfel colegă de partid cu fiul său, Ion Ceban. Aceasta a avut mai multe mandate de consilier, inclusiv în perioada 2019–2023. Ceban, alături de alți colegi, a fost exclusă din PSRM pentru traseism politic. 

 

Valeria Țoi, potrivit site-ului partidului MAN, este inginer constructor de meserie. 

 

Dmitri Mitioglo se numără printre membrii PSRM, excluși la sfârșitul anului 2022, din listele partidului. Până a fi numit consilier, Mitioglo a fost vicepretorul sectorului Centru. 

 

Marian Bucătaru, avocat de profesie. Din informațiile apărute în spațiul public, acesta este și avocatul partidului MAN

 

Anatol Turchin, de meserie avocat, a fost candidatul MAN pentru primăria or. Codru. Deși a fost devansat de candidatul PAS, Turchin nu părăsit de tot administrația publică locală, regăsindu-se în lista consilierilor municipali. 

 

Cristina Burdiumov, economistă de profesie. Aceasta este soția lui Ion Burdiumov, șef al Direcției Generale Locativ-Comunală și Amenajare a Consiliului municipal Chişinău.

 

Lilia Maximenco, psihologă cu experiență în domeniul educațional, șefă a Centrului psiho-socio-pedagogic. 

 

Alexandru Ciudin are studii în domeniul relațiilor internaționale, experiență în domeniul eficienței energetice, administrație publică și resurse umane. Acesta a fost director al Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, până în toamna lui 2022. În urma unei verificări efectuate de ANI, s-a constatat că Ciudin a ocupat ilegal două funcții publice între august 2017 și noiembrie 2019: conducător al Agenției pentru Eficiență Energetică și consilier în Consiliul raional Șoldănești. 

 

Lucia Pisarenco, pedagog de profesie, directoare a școlii primare „Antonin Ursu”. Potrivit unei investigații TV8, aceasta, dar jumătate din cadrele didactice din instituția pe care o conduce, sunt donatorii MAN din campania electorală. 

 

Tatiana Cazanţeva, economistă și juristă de meserie, manageră în administrarea afacerilor. Aceasta activează în cadrul SRL „Artambian”. 

 

Mihail Onofrei a activat timp de patru ani în calitate de consilier al or. Durlești. Acesta a mai fost și candidatul MAN la funcția de primar al orășelului.  

 

Ion Onţa a fost candidatul MAN pentru fotoliul de primar al com. Stăuceni. Acesta este și Președinte al Asociației Obștești a Federației Moldovenești de Handball. Onța este specialist în urbanism și arhitectură, conform datelor publicate pe alternativa.eu. 

 


 

Partidul Politic „Partidul Socialiştilor din Republica Moldova”

 

Alexandr Odințov este de profesie politofol. A acces pentru prima dată în CMC în urma alegerilor locale din 2015, iar mai apoi în 2019, de fiecare dată pe listele PSRM. 

 

Dinari Cojocaru activează în calitate de medic, iar din 2015 a devenit și consilier în CMC. 

 

Adrian Lebedinschi este jurist. Și-a început cariera de avocat în 2009, iar din 2014 a început să lucreze în cadrul Biroului de Avocați „Lebedinsky & Partners”. Anterior, a ocupat diverse poziții în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și a fost membru al Organizației veteranilor organelor afacerilor interne. A fost ales deputat la alegerile din 2019, iar mai apoi în 2021. 

 

Vlad Melnic a fost timp de aproape trei ani pretorul sectorului Râșcani. Plecarea acestuia de la pretură a fost cu scandal, fiind demis de primarul Ion Ceban. Melnic a declarat că ar fi fost presat să adere la partidul edilului, în timp ce ultimul a menționat însă că Melnic nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu. 

 

Ala Ursu-Antoci la sfârșitul anului 2020 a fost numită șefă a Consiliului Audiovizualului. 

La nici un an distanță, în noiembrie 2021, acesta a fost demisă de Parlament. Anterior postului, Antoci a fost șefa cabinetului fracțiunii PSRM în Parlament. 

 

Silvia Grigorieva, biolog de meserie și interpretă. Grigorieva a avut un mandat de consilier și în perioada 2019-2023. 

 


 

Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”

 

Victor Chironda, studii în urbanism, administrație publică, dezvoltare locală și management comunitar. În perioada 2019-2021 a ocupat funcția de viceprimar pe domeniul Mobilitate urbană și urbanism. Ulterior, Ion Ceban, prin decizia CMC, l-a înlăturat de la funcție. La alegerile locale din 2023, Chironda a candidat inclusiv pentru fotoliul de primar. Pentru acesta, Chironda a luptat și la alegerile din 2019, din partea Mișcării social-politice „Forța Nouă”. 

 


Partidul politic „Partidul Nostru”

 

Denis Șova, ex-director general al Combinat de Vinuri „Cricova” SA. Șova a fost demis din funcția de director de către Consiliul de administrație al întreprinderii, în ianuarie 2022. Pe acest caz este deschis un dosar în instanța de judecată. 


 


Partidul Politic Partidul „RENAŞTERE”

 

Natalia Parasca este președinta partidului „RENAŞTERE”, formațiune afiliată lui Ilan Șor. 

 


 

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

 

Adrian Domentiuc a fost consilier în orășelul Cricova, mandat obținut la alegerile locale din 2015. Ulterior, la scrutinul din 2019, acesta a candidat și pentru funcția de primar din partea PCRM, fără prea mult succes însă. În acea perioadă, presa scria că este de meserie inginer mecanic și activa în calitate de sudor. 

 

Andrei Tchmil 


Distribuie