Ce promite primarul nou ales?

Pe 3 noiembrie locuitorii capitalei au ales noul primar general: Ion Ceban de la PSRM a acumulat 52.39% din numărul total de voturi. Mandatul acestuia a fost deja validat pe 11 noiembrie.

Să vedem ce a promis noul primar în ceea ce ține de principalele probleme ale chișinăuienilor. 

Drumurile

Noul primar ales promite că anual reparațiile drumurilor vor fi făcute conform unui plan de reparație curentă și capitală, dar și de exploatare și întreținere a infrastructurii rutiere și a trotuarelor, iar timp de 4 ani vor fi reparate toate pasajele subterane pietonale. În acest sens, vor fi organizate licitații publice transparente pentru dreptul de a executa reparația și reconstrucția drumurilor și trotuarelor, dar și verificarea specializată a calității executării lucrărilor. 

Lipsa curățeniei

Ion Ceban cred că una dintre soluții pentru un oraș curat este modernizarea tehnicii din dotarea întreprinderilor responsabile de salubrizare și deszăpezire. De asemenea, își dorește popularizarea conceptului de sortare și reciclare a deșeurilor. Noul primar vrea să fie instituit control municipal asupra curățeniei în oraș și să fie aplicate amenzi entităților și persoanelor care nu respectă regulile de salubrizare.

Transportul public

Pentru a rezolva problema transportului public, Ion Ceban propune ca în următorii 4 ani să fie modernizate și suplinite cu unități de transport parcurile de autobuze și troleibuze, implementat sistemul de tichet unic pentru toate tipurile de transport public și create benzi dedicate transportului în comun, și ”buzunare” pentru a nu bloca traficul.

Aspectul estetic 

Noul primar declară că pentru a aduce capitala la faima ei de oraș verde, construit din piatră albă, avem strictă nevoie de Concepția de dezvoltare durabilă a municipiului Chișinău și de actualizare a Planului Urbanistic General. Tot el menționează și importanța reglementării construcțiilor din centrul istoric și întreținerea permanentă a clădirilor din acea zonă. La capitolul spații verzi, Ceban promite că în următorii 4 ani toate parcurile, scuarurile și zonele verzi vor fi amenajate, vor fi curățite și amenajate toate lacurile din raza orașului și albia râului Bâc și  vor fi reparate și repuse în funcțiune 4 havuzuri. 

Corupția 

Pentru combaterea corupției din administrația publică locală, Ion Ceban propune câteva soluții și anume:

  • Lansarea până la 1 ianuarie 2021 a sistemului electronic care va funcționa în baza principiului „Ghișeul unic”. Oamenii și agenții economici nu vor mai sta la coadă și vor putea monitoriza în timp real etapele de soluționare a cererilor.
  • Eliminarea tuturor schemele de corupție. Pentru fiecare poziție managerială vor fi elaborați indicatori de performanță personală. Evaluarea managerilor va fi realizată trimestrial, rapoartele vor fi făcute publice.
  • Toate achizițiile primăriei vor fi făcute electronic (n.r. nu este specificat când anume va fi implementat acest concept)
  • Inventarierea totală a proprietății municipale și clasificarea tuturor zonelor verzi ale orașului în termen de 6 luni, crearea registrului electronic al tuturor parcurilor și spațiilor verzi.

Aceste promisiuni vor fi monitorizare în următorii ani de către Primăria MEA. Dacă doriți mai multă informație, vă puteți abona la buletinul nostru informativ. 

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md