PrimariaMea
10 lei pentru taxa de salubrizare se vor transforma în 100 de milioane pentru reparații în curțile blocurilor și prima licitație de gherete Image
04 dec. 2020

10 lei pentru taxa de salubrizare se vor transforma în 100 de milioane pentru reparații în curțile blocurilor și prima licitație de gherete

Primăria își face planuri pentru a suplini bugetul municipal. Una dintre măsuri este să introducă o taxă de salubrizare de 10 lei/persoană, care ar putea aduce un plus de 100 de milioane de lei. Alte 20 de milioane sunt așteptate deja în conturile primăriei după prima licitație pentru amplasarea a 11 gherete,, care a avut loc săptămâna aceasta. Între timp, va fi introdus un mecanism de control a proiectelor de infrastructură. Până atunci, vor fi verificate terenurile publice date în chirie agenților economici pentru a amenaja parcări. 

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 30 noiembrie 2020. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

COVID-19 în capitală

20 de milioane de lei de la prima licitație pentru amplasarea gheretelor

Curțile blocurilor vor fi reparate din contul taxei de salubrizare

Stația de tratare a levigatului de la Țînțăreni este gata

Terenuri oferite pentru parcări - la control

Consultări pentru reamenajarea Parcurilor Centrale

Planuri pentru piste pentru bicicliști

Proiectele de infrastructură vor fi monitorizate

 

În afara ședinței: 

Coșuri de gunoi noi în capitală


 

COVID-19 în capitală

 

Un nou record de îmbolnăviri. 3832 de cazuri noi de Covid-19 au fost depistate în capitală în ultima săptămână (23-29 noiembrie 2020), conform datelor publicate de Ministerul Sănătății. Numărul total al infectărilor de la începutul pandemiei a ajuns la aproape 45 000 în municipiu. 

 

Toate cele 1042 de paturi din spitalele municipale erau ocupate luni, 30 noiembrie 2020. 141 din 200 de paturi de triaj de la Centrul Moldexpo erau ocupate. Niciun loc la terapie intensivă nu era liber, a raportat șefa Direcției Sănătate, Tatiana Bucearschi. Au fost activate 65 de paturi staționar la Centrul Moldexpo, pentru că atât spitalele republicane, cât și cele municipale nu mai au locuri libere. Suplimentar, se vor pregăti 130 de paturi de la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”.

Poliția a constatat săptămâna precedentă 337 de încălcări a normelor de prevenire a răspândirii virusului Covid-19, de două ori mai multe decât săptămâna anterioară. În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, polițiștii au verificat 229 de agenți economici, înregistrând 67 de încălcări a regulilor de protecție împotriva Covid-19.


 

20 de milioane de lei de la prima licitație pentru amplasarea gheretelor

 

Primăria a scos la licitație primele 15 locații pentru gherete, conform noului regulament pentru comerțul stradal. Agenții economici interesați să obțină dreptul de a instala o gheretă timp de 5 ani au depus 137 de oferte. Astfel, în medie, câte 10-18 afaceri au concurat pentru un singur loc. 

 

În urma licitației din 2 decembrie 2020, primăria a informat că au fost oferite 11 locuri, pentru care va încasa în total peste 20 de milioane de lei (3 locații au fost excluse, iar una va fi propusă la următoarea licitație). Adică, în medie, un agent economic a scos din buzunar 2 milioane de lei pentru a obține un loc de comerț. Totuși, au fost și poziții obținute la prețul de 800 000 lei.

 

Locurile de comerț ambulant stradal expuse la prima licitație se află în:

    - Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului;

    - Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt";

    - pe str. Ion Creangă (Parcul Dendrariu);

    - Pădurea - Parc „Butoiaș";

    - Parcul „Sarmizegetusa";

    - pe str. Valea Crucii (Grădina Zoologică).

 

Cea de-a doua licitație pentru a obține dreptul de a amplasa o gheretă va avea loc pe 9 decembrie 2020. 

 

Până acum, un agent economic putea obține dreptul de a amplasa o gheretă printr-o solicitare adresată preturii.  


 

Curțile blocurilor vor fi reparate din contul taxei de salubrizare

 

Autoritățile municipale au lansat consultările publice cu privire la taxele locale pentru anul 2021.

 

Se propune introducerea taxei pentru salubrizare de 10 lei per persoană pe teritoriul municipiului Chișinău, începând cu anul viitor. Deși este prevăzută în Codul Fiscal, taxa încă nu a fost aplicată pe teritoriul capitalei.

 

Primarul general a declarat că, dacă va fi administrată corect, taxa pentru salubrizare ar urma să genereze un venit de 100 milioane de lei la bugetul municipal. Acesta a anunțat că va propune ca banii să fie folosiți pentru reabilitarea curților de blocuri. Mai exact, să fie reparate drumurile, trotuarele, să fie amenajat teritoriului aferent, să se repare acoperișuri, scări, uși de la intrare și altele. 

Sursa: publika.md

 

De asemenea, primăria informează că un șir de taxe locale urmează să fie ajustate la rata inflației. Printre acestea sunt taxele: 

    - pentru parcare (30 lei anual/m2)

    - pentru dispozitivele publicitare (750 lei anual/m2) 

    - pentru amenajarea teritoriului (180 lei anual/salariat)

    - posesorilor de câini (120 lei anual/câine)

    - pentru piață (variază în funcție de tipul de piață)

 

Proiectul de decizie pentru modificarea taxelor locale poate fi consultat aici. Recomandările asupra proiectului supus consultării publice pot fi expediate până la data de 15.12.2020 la adresa bd. Ștefan cel Mare, 83, MD-2012 sau la adresa electronică: marina.andreeva.dgf@cmc.md. Persoana de contact Marina Andreeva: tel. (022)222701.


 

Stația de tratare a levigatului de la Țînțăreni este gata 

 

Stația de tratare a levigatului de la gunoiștea de la Țînțăreni a fost pusă în funcțiune săptămâna trecută, pe 27 noiembrie 2020.

 

Astfel, levigatul scurs de la deșeurile menajere depozitate la gunoiște, este filtrat și curățat. Acum, apa tehnică care rezultă poate fi folosită pentru mai multe scopuri, inclusiv irigare. Lucrarea face parte din contractul de chirie dintre primăria Chișinău și primăria Țînțăreni pentru terenul pe care sunt depozitate deșeuri. 

Sursa: Facebook/Iv Ceban

 

De asemenea, primarul general a anunțat într-o postare pe Facebook că au fost amenajate pentru locuitorii din Țînțăreni 2 stadioane (de fotbal și baschet) în proporție de 60% și se lucrează la amenajarea suprafeţei celui de-al 3-lea. În paralel, se pregătește aplicarea unui strat nou de asfalat pe drumul din Țînțăreni de pe strada Morii, care traversează centrul localităţii (circa 5000 m2).

Sursa: Facebook/Iv Ceban


 

Terenuri oferite pentru parcări - la control

 

Peste 40 de terenuri oferite în arendă unor agenți economici pentru a amenaja parcări cu plată vor fi verificate de către o comisie, formată din reprezentanții Poliției și a preturilor. Funcționarii vor verifica dacă terenurile sunt folosite conform destinației, adică drept parcări. Dacă nu, fie vor fi retrase autorizațiile, fie vor fi transformate în parcări cu plată, a anunțat viceprimarul Victor Chironda.


 

Consultări pentru reamenajarea Parcurilor Centrale

 

Primarul general a cerut să fie organizate consultări largi pentru a fi găsi soluții pentru renovarea Parcului Catedralei și a Grădinii Publice Ștefan cel Mare. Lucrările sunt planificate pentru anul viitor. Astfel, ar urma să fie implicați arhitecți, designeri, istorici, însă edilul nu a menționat cetățenii în lista celor ce se vrea să fie implicați în consultări.


 

Planuri pentru piste pentru bicicliști

 

Printre planurile pe termen lung, Ion Ceban a enumerat intenția de a amenaja o pistă pentru bicicliști în următorii 1,5 - 2 ani de la intrarea în sectorul Buiucani și până la ieșirea de la Porțile Orașului, dar și în alte locații, cum ar fi zona bd. Mircea cel Bătrân și în sectorul Râșcani

 

Alte proiecte de infrastructură viitoare țin de repararea trotuarelor de pe bd. Dacia, Calea Ieșilor și str. Ion Creangă. 


 

Proiectele de infrastructură vor fi monitorizate

 

Primăria va crea grupuri de monitorizare a proiectelor de infrastructură ce vor depăși o anumită sumă. Acestea sunt deocamdată primele detalii oferite de viceprimarul Ilie Ceban la ședința primăriei. Pentru activitatea grupurilor va fi alocată suma de 1 milion de lei. 


În afara ședinței: 


 

Coșuri de gunoi noi în capitală

 

50 de coșuri de gunoi noi vor fi instalate în curând la toate intersecțiile de-a lungul bulevardelor Ștefan cel Mare și Constantin Negruzzi. Pubelele de 100 de litri au fost cumpărate prin licitație, anunță primăria, cu bani din bugetul municipal. 

 

De asemenea, până la finalul lunii, alte 250 de coșuri de gunoi mai mici vor fi instalate în apropierea stațiilor de așteptare a transportului public din sectoare. 

Sursa: chisinau.md

 

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

 

 

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.


Publicat de:

Distribuie