PrimariaMea
Strada Creangă gata pe 1 septembrie și amenzi în lupta cu ambrozia Image
23 aug. 2021

Strada Creangă gata pe 1 septembrie și amenzi în lupta cu ambrozia

Varianta Delta de COVID-19 se răspândește în capitală, iar numărul celor bolnavi și a celor internați în spitalelele dedicate tratării coronavirusului este în creștere. Rata de vaccinare în mun. Chișinău e de puțin peste 30%, cu mult sub pragul de 70% necesar pentru a ajunge la siguranță din punct de vedere epidemiologic. Totodată, în pragul începerii noului an școlar, doar o parte din cadrele didactice din instituțiile de învățământ municipale sunt vaccinate.

În capitală mai multe obiective sunt reparate, printre care 115 instituții de învățământ, scuaruri și drumuri. Conform primăriei, în curând vor fi reparate și câteva terenuri de joacă și de fitness. Totuși, majoritatea lucrărilor se efectuează cu întârzieri, iar pretorii au fost atenționați să monitorizeze personal în teren desfășurarea acestora și să sporească ritmul de implementare. 

Pe lângă COVID-19, atât canicula, cât și ambrozia - plantă care cauzează alergie puternică, dă bătăi de cap orășenilor și autorităților. 

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 16 august 2021. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

COVID-19 și vaccinarea în Chișinău

Caniculă în capitală

Pregătirile pentru începutul școlii și denunțarea cazurilor de corupție

Ambrozia înflorește, iar chișinăuienii se sufocă

„Marele șantier” se dezvoltă: se repară drumuri, scuaruri și terenuri de joacă

 

COVID-19 și vaccinarea în Chișinău

După o pauză de câteva săptămâni, în care a fost înregistrat un număr scăzut de cazuri noi de infectare cu COVID-19, acesta este iarăși în creștere. Astfel, începând cu 13 august, prin decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, s-a decis revenirea sub Cod Portocaliu la nivel național de alertă epidemiologică. Creșterea numărului de cazuri s-ar datora în special apariției tulpinei Delta de COVID-19, care este mult mai contagioasă și afectează mai ales tinerii. Totuși, rata de vaccinare în rândul acestora (de la 18 la 27 de ani), rămâne mică, astfel încât majoritatea tinerilor sunt în pericol de infectare. 

Numărul total de bolnavi de COVID-19 în municipiu, de la începutul pandemiei, este de 108 000, dintre care 1912 persoane au decedat. Astfel, aproximativ unul din șase chișinăuieni a fost infectat cu Sars-cov-2 începând cu luna martie 2020. 

În vederea noii creșteri a fluxului de bolnavi, autoritățile au reactivat mai multe paturi dedicate pentru tratarea pacienților bolnavi de COVID-19 în anumite instituții medicale. Astfel, la moment, pacienții pot fi internați la Centrul COVID-19 de la Moldexpo, unde sunt atât paturi pentru triaj, cât și pentru tratare, dar și o secție de terapie intensivă; femeile însărcinate confirmate pozitive sau cu bănuiala că ar putea fi bolnave, sunt internate la Maternitatea municipală nr. 2, pe când copiii, începând cu data de 1 august, pot fi internați la Spitalul de boli contagioase pentru copii. Luni, la Centru COVID-19 de la Moldexpo erau internați 103 pacienți cu COVID-19, dintre care 10 în terapie intensivă, iar 302 pacienți se tratau la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie. Direcția generală asistență socială și sănătate trebuie să prezinte zilele acestea un plan de pentru prevenția și controlul pandemiei în cazul declanșării unui nou val.

Deși vaccinarea oferă o protecție sporită împotriva coronavirusului, inclusiv împotriva tulpinilor acestuia, rata de vaccinare rămâne mică atât în capitală, cât și la nivel național. Astfel, la moment, în municipiu în jur de 312 000 persoane sunt vaccinate cu ambele doze, ceea ce reprezintă aproximativ 30% din orășeni - un procentaj departe de cele 70% necesare pentru a ajunge la o siguranță din punct de vedere epidemiologic. În troleibuz și autobuz, de la 26 mai și până pe 15 august, s-au vaccinat 11 542 persoane, iar la Centrul Municipal de vaccinare - 44 354 persoane. Totodată, în 41 instituții din cele 150 de instituții de învățământ secundare - peste 75% din personal este vaccinat, existând chiar școli cu o rată de vaccinare de 100%.

Reamintim că, vaccinarea este gratuită și este disponibilă la cele 70 de puncte de vaccinare din mun. Chișinău - inclusiv Centrul Municipal de vaccinare de pe str. P. Rareș 18 și la punctele mobile sub forma unui troleibuz și autobuz, pentru toți doritorii care au împlinit 18 ani. De asemenea, cei cu dizabilități, pot solicita deplasarea echipei de vaccinare la domiciliu. Cetățenii pot alege între mai multe seruri: AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson și Sinovac. 

Infografic: Vaccinurile disponibile în Republica Moldova la 28/07/2021. Sursă: Primăria Mea Infografic: Vaccinurile disponibile în Republica Moldova la 28/07/2021. Sursă: Primăria Mea

* date conform CDC în timpul studiilor clinice. 

** eficiența se referă la infectarea cu COVID-19 după vaccinare. Toate vaccinurile sunt eficiente la peste 90% la prevenirea cazurilor grave, spitalizării și deceselor. 

 

Caniculă în capitală

Temperaturile ridicate în capitală creează disconfort orășenilor. Autoritățile întreprind diverse măsuri pentru a ajuta chișinăuienii să facă față caniculei. Asfel, mai multe corturi unde este oferită apă potabilă către pietoni sunt amplasate pe teritoriul capitalei, iar rețeaua acestora urmează a fi extinsă. Mai mult, locuitorii care utilizează transportul public pot solicita, la fel, să li se ofere gratuit apă potabilă și același lucru se va întâmpla pe șantiere, unde lucrează întreprinderile municipale. 

Și câțiva agenți economici s-au alăturat eforturilor autorităților și au început să ofere gratuit apă trecătorilor. Autoritățile au menționat că exemplul este de încurajat și îndeamnă cât mai multe companii să se alăture acestuia.  

 

Pregătirile pentru începutul școlii și denunțarea cazurilor de corupție

În următoarele săptămâni vor fi organizate mai multe târguri școlare, pentru a permite procurarea rechizitelor fără aglomerări.  

115 școli și grădinițe municipale sunt reparate și amenajate pentru noul an școlar, fiind alocați peste 130 milioane de lei din contul bugetului municipal. Dintre acestea, în 55 de instituții de educație timpurie lucrările s-au finalizat, iar în 33 - lucrările se află pe ultima sută de metri. Autoritățile menționează că toate instituțiile de învățământ trebuie să prezinte public cheltuielile făcute pentru reparația acestora, inclusiv banii colectați de la părinți și modul în care aceștia au fost utilizați. Mai mult, atunci când se solicită colectarea ilegală a fondurilor din partea părinților, aceștia trebuie să denunțe cazurile contactând Primăria mun. Chișinău, Direcția generală educație, tineret și sport, dar și Centrul Național Anticorupție. Primăria va organiza o comisie, care va avea sarcina să evalueze cazurile denunțate. De asemenea, autoritățile vor organiza controale inopinate în instituții, pentru a depista posibilele neconformități. 

 

Ambrozia înflorește, iar chișinăuienii se sufocă

Lupta cu ambrozia continuă. Planta, care se răspândește ușor și este greu de înlăturat definitiv, cauzează reacții alergice puternice pentru o parte din populație. Autoritățile menționează că se intervine în continuare pentru a înlătura plantele din locurile publice, iar toți chișinăuienii - persoane fizice sau agenți economici, sunt îndemnați să extirpeze sau taie planta pe propriile terenuri. În caz contrar, aceștia vor fi amendați. Edilul a solicitat ca, săptămâna curentă, să fie prezentată lista proceselor verbale întocmite în fiecare sector privind contravențiile legate de ambrozie. 

Totuși, mai mulți cetățeni se arată nemulțumiți de lupta autorităților cu ambrozia. Aceștia menționează că mai multe terenuri publice abundă de planta respectivă.

Semnalarea ambroziei pe teren public poate fi făcută atât pe platforma eu.chisinau.md, cât și la adresa Agenției Naționale de Siguranță a Alimentelor (ANSA), la numărul +37367160008 (Viber) sau la e-mail-ul info@ansa.gov.md. Mai multe despre ambrozie, efecte și amenzi puteți citi în articolul „Ambrozia revine: ce facem să scăpăm de ea”. 

 

„Marele șantier” se dezvoltă: se repară drumuri, scuaruri și terenuri de joacă

Lucrările de reparație continuă, însă se desfășoară cu întârzieri. Acest lucru a fost stabilit de către Grupul de lucru responsabil de verificare a lucrărilor de construcție și reabilitare a infrastructurii. Responsabilii de gestionarea lucrărilor au trei luni pentru a finaliza majoritatea proiectelor inițiate. Pretorii de sector, care se fac direct responsabili de monitorizarea mersului și calității lucrărilor, trebuie să efectueze verificări personale la șantierele de lucru din propriile sectoare. 

Strada I. Creangă ar putea fi gata până în 1 septembrie 2021 - cel puțin acest lucru și-l doresc autoritățile. La moment, pe stradă se efectuează lucrările de pozare a ultimului strat de asfalt, urmând să fie aplicat un marcaj provizoriu. Pe stradă ar putea, în premieră, fi organizată și o bandă dedicată transportului public. 

Totodată, și câteva terenuri de joacă vor intra în scurt timp în reparație. Lista acestora a fost întocmită și au fost lansate licitații pentru contractarea agentului economic care se va ocupa de lucrări. 

Totuși, chișinăuienii au observat că, deși edilul se laudă cu anumite lucrările de reparație, acestea nu sunt efectuate din contul bugetului municipal. Astfel, lucrările ar fi efectuate de compania „Newton House”, lucru demonstrat chiar de un anunț pe facebook în acest sens. Compania este aceeași care a dezvoltat un Plan Urbanistic Zonal pentru zona lângă Grădina Botanică, care ar permite edificarea a peste zece blocuri locative cu peste 11 etaje fiecare.  Mai mult, lucrările, deși sunt de interes public, au fost efectuate fără a fi consultate cu cetățenii, iar proiectul final - care presupun intervenții mari precum crearea unei zone expoziționale, amenajarea unui teren de joacă și a unui teren de fitness, nu a fost făcut public. Purtătoarea de cuvânt a primarului, deși a menționat în cadrul unui schimb de replici că angajamentul companiei „Newton House” era public, nu a revenit cu comentarii privind lipsa consultărilor publice a proiectelor de reabilitare. 

Captură de ecran: promovarea reparațiilor Newton House Captură de ecran: promovarea reparațiilor Newton House

 

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu

 


Publicat de:

Distribuie