Data: 4 aprilie, 2016

Strategia Transportului Public

Bună ziua domnule Bulat,

Vreau să vă întreb în ce stadiu se află Strategia Transportului Public?
Detalii aici: https://bloguvern.md/2014/10/27/strategia-transportului-public-ce-aprobat-totusi-consiliul-municipal-chisinau/. Când se va publica planul concret de implementare? Deadline-ul? Cheltuielile? Mijloacele de acoperire a investițiilor.
Mi se pare că o acțiune atât de importantă ca reformarea transportului public este lăsată să se prăfuiască.

Mulțumesc.

Buna Radu,

Intr-adevar, nu mai trebuie convins pe cineva, Strategia Transportului Public este foarte importanta. Strategia aprobata in 2014 de CMC, include actiuni care ar schimba mult fata transportului public in oras. Drept exemplu, doar citiva indicatori de rezultat care trebuie atinsi. Pana in 2020, 80% din locuitorii mun. Chisinau ar trebui să aibă acces, la o distanţă de 300 de metri de mers pe jos, la un serviciu de transport public cu cel puţin 10 minute frecvenţă în orele de vârf. 40% din locuitori ar trebui să aibă acces la un serviciu de transport public asigurat cu mijloace de transport pe cale dedicată, la o distanţă de 400 de metri de mers pe jos până în anul 2025. O viteză comercială de minim 18 km/h pentru întreaga reţea (cu 30% mai mare ca in present). Viteza comercială pe liniile dedicate ar trebui să atingă minim 20 km/h (in present astfel de linii lipsesc).

Spre regret, pina in present Strategia ramiine un document doar pe hartie. In termen de o luna din data aprobarii (30 octombrie 2014) Directia transport urma sa vina in CMC cu un Plan de actiuni pentru implementarea strategiei. Nici pina astazi un astfel de Plan nu a fost examinat de catre CMC. Un draft al Planului de actiuni pentru implementarea Strategiei pentru perioada de pina in anul 2025 a fost inaintat spre examinare comisiilor CMC, ca ulterior sa ajunga si in CMC. Drept actiuni se regasesc in Plan: reorganizarea structurii Directiei transport public si cai de comunicatie, reorganizarea Parcului Urban de Autobuse si a Regiei de Troleibuse, cercetarea fluxurilor de calatori si transport, reparatia arterelor principale, constructia de noi linii de troleibus, instalarea unor sisteme informationale de gestionarea a traficului, etc. O sa plasez pe pagina facebook a Fractiuni PPEM documentul, iar cu evolutia lucrurilor va tinem la curent.

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md